Ministr, který řídil "blázinec": Vláda vyvolá povstání a zavede tuhý režim

28.01.2012 8:59

JINÝMA OČIMA Vláda schválně provokuje, aby se lidé nepromyšleně vzbouřili. Potlačení takové „rebelie“ by pak umožnilo zavést sankce a ještě více utáhnout šrouby. Myslí si to někdejší sociálnědemokratický ministr zdravotnictví, psychiatr a exředitel léčebny v pražských Bohnicích Ivan David. Podle něj naštvání ve společnosti může vést i k tomu, že lidé se upnou na podobnou osobnost, jakou byl v Německu "pán s knírkem".

Ministr, který řídil "blázinec": Vláda vyvolá povstání a zavede tuhý režim
Foto: ivandavid.cz
Popisek: Bývalý ministr zdravotnictví Ivan David

Někdejší ministr zdravotnictví Ivan David si o současné vysoké politice nemyslí nic lichotivého. „Upřímně, já nevím, jestli ta politika je vysoká nebo nízká, někdy mám pocit, že je spíše nízká, i když aktéři si asi myslí, že je vysoká,“ míní pro ParlamentníListy.cz David.

Heger dělá to, nač si ho najali bohatí

Zda ministr zdravotnictví Leoš Heger pracuje dobře nebo špatně, komentovat nechtěl. „Současný pan ministr Heger samozřejmě slouží těm, co si ho zaplatili. To znamená, že současná vláda a pravicové vlády vůbec jsou pro to, aby sloužily velmi majetným lidem a těm se snaží prospět, tak pan Heger to dělá, jak nejlépe umí,“ dodal.

Podle něj se každopádně zdravotnictví převážně ubírá špatným směrem. „V hrubých rysech se dá říci, že zdravotnictví jako systém má sloužit tomu, aby zlepšilo úroveň kvality zdravotní péče ve prospěch lepší kvality života. A jestliže se snižuje dostupnost zdravotní péče, tak se samozřejmě snižuje parametr kvality, a to znamená, že se zdravotnictví neubírá správným směrem,“ konstatoval pro ParlamentníListy.cz exministr.

„Navíc, a to je možná ještě zásadnější problém, je tu efektivita zdravotnictví. A ta se také zhoršuje. Čili za více peněz je méně muziky. Rychle rostou náklady na péči a pomalu klesá užitečnost těch nákladů,“ dodal David.

Vláda nečelí tlakům, je jejich součástí

Umí vláda podle něj čelit tlakům různých lobby? „Politik musí umět čelit takovým tlakům. Nicméně mně se zdá, že politici současné vlády byli najati proto, aby tlak zprostředkovávali. Dalo by se hovořit o podléhání, kdyby mu čelili. Ale pokud jsou tam právě proto, aby ho přenášeli, pak mu nepodléhají, ale jsou jeho součástí,“ vidí to Ivan David.

Ten vnímá, že společnost je naštvaná, ale současně neví, kudy kam.  „Naštvání lidí si myslím že oprávněné je. Ústřední nicméně je, kam to může dojít. Podstatné totiž je, že aby lidé něco činili, tak oni musejí vidět světlo na konci tunelu. Pokud na konci tunelu vidí tmu, tak se nikam nevydají, protože mají strach, že naproti jede vlak,“ popisuje situaci ze svého pohledu.

Bojím se, že alternativa může být ještě horší

„Pokud lidem nikdo nenabídne alternativu, která by byla přitažlivá, pak je šance, že budou usilovat o nějakou změnu. Bez alternativy  těžko o změnu mohu usilovat. Já vidím alternativu, že přijde někdo ještě horší. To by ta scéna nesměla být současná. Já mám celkem jasnou představu, jakým směrem by se to mohlo ubírat a myslím si, že ani nemusí dojít k revoluci,“ míní David.

„A když už k revoluci, tak jen v myšlení lidí, a to v tom smyslu, že volný trh není volný a že tedy nefunguje tak, jak se slibovalo. Takže je zřejmě potřeba nastavit jiné parametry,“ dodal exministr.

Podle něj je zásadní chybou, že věci byly záměrně ponechány chaosu. „To znamená volné hře sil. Ty síly nejsou čisté. Dělají špinavosti a výsledek je, jaký je. Čili je potřeba nastavit nová pravidla, aby ti, kteří zneužívají své síly, aby je zneužívat nemohli. To není nic nového, to je problém celého lidstva,“ svěřil se ParlamentnímListům.cz  David.

...jen aby lidé věděli, proč jdou do ulic

Ten se obává, že lidé vyjdou do ulic. „Já bych se neobával vyjití lidí do ulic, kdyby ti lidé věděli, proč do těch ulic jdou. Já se toho obávám proto, že lidé, kdyby vyšli do ulic, tak by nevěděli, proč tak činí. A jenom pocit nějaké tenze, sdílené úzkosti a negativních emocí, to nemusí směřovat k žádnému příznivému vývoji,“ varuje.

„A situace se může velmi zhoršit prostě proto, že někdo zneužije naštvání lidí, tak, jako se to povedlo tomu pánovi s knírkem, který o to léta usiloval, až v roce 1933 dosáhl svého. On měl zpočátku veliký úspěch a měl program, nabídl lidem světlo na konci tunelu a oni za ním opravdu šli. A přesto to málokdo dnes hodnotí jako dobrý nápad. Ale to se může opakovat,“ použil David historického příkladu.

Nepodceňovat!!!

Ten současně varuje před vírou, že nějaká „bouře“ není v mentalitě Čechů. „A byla by mýlka domnívat se, že podobné myšlení neodpovídá naší mentalitě. My máme pocit, že nejsme jako Němci, kteří se tak snadno nadchnou a jdou za svým vůdcem – to je možná pravda, ale myslím si, že v dnešní době k tomu může dojít docela lehce. Proto se toho obávám a považuji to za velké riziko,“ popsal David své obavy.

Dělat cokoliv není lepší než nedělat nic

Podle něj je mezi lidmi je obrovská netrpělivost a mnozí si myslí, že dělat cokoliv je lepší, než nedělat nic. „Já si ale myslím, že se máme pouštět jenom do akcí, které byly hodně připraveny, promyšleny s jasným směrem a jasným cílem. Aby když se rozhodují, se rozhodovali na základě promyšlených informací. A to v současné době rozhodně tak není,“ obává se David.

„Proto se angažuji ve Společenství práce a solidarity. Proto tam organizujeme semináře a přednášky, abychom se vzájemně informovali o tom, jak ty věci vidíme. Jaká vidíme přijatelná východiska a co lze lidem nabídnout,“ dodal ke svým současným aktivitám.

Přesto je skeptický. „Já si myslím, že to je velmi dobrá věc, jen se obávám, že to bude podobné jako s opevněním Československa proti vpádu z Německa. To bylo perfektně naplánováno a mělo být dokončeno v roce 1955. Takže my možná jsme připraveni na to, udělat něco v době, kdy už to nebude aktuální,“ doplnil Ivan David.

Vláda provokuje, aby mohla potlačit a utáhnou šrouby

Ten podezírá vládu, že mnohé, co dělá je naplánováno s cílem vyprovokovat lidovou bouři, která ale nebude dobře připravena. „Já se obávám, že je velká snaha vyprovokovat nějakou lidovou bouři jen proto, aby mohla být potlačena a šrouby mohly být ještě silněji utaženy. Já si dokonce myslím, že řada vládních akcí je provokativních, že jsou dělány záměrně, aby vyprovokovaly akce zcela nepromyšlené a bylo možné je potlačit a stalo se to vhodnou záminkou pro nějaké sankce,“ uzavřel Ivan David pesimisticky. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…