Tlustý: Šílený. Kalousek si myslí, že škrtne a peníze nikomu nebudou chybět

28.01.2012 13:14

Ekonomický expert Suverenity (SBB) a někdejší poslanec a ministr financí Vlastimil Tlustý veřejně zkritizoval Miroslava Kalouska. Podle něj církevní restituce v podobě, v jaké je schválila vláda, jsou absolutně nepromyšlené. Nejvíce mu vadí finanční vyrovnání, které dle něj stojí naprosto na vodě. „Kalousek vymyslel perpetuum mobile. On totiž říká, že ty peníze někde ušetří a nebudou nikde chybět, ale to jsou absolutní nesmysly,“ řekl Tlustý v pořadu Politické spektrum.

Tlustý: Šílený. Kalousek si myslí, že škrtne a peníze nikomu nebudou chybět
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ekonom a exministr financí Vlastimil Tlustý

„To, se může líbit jen lidem, kteří vyznávají heslo, čím hůř, tím líp,“ byla první věta exministra financí Vlastimila Tlustého v pořadu České televize. Reagoval tak na rozhodnutí vlády z 11. ledna.  Kabinet totiž schválil návrh na církevní restituce, který počítá s tím, že stát církvím vrátí 56 procent zabavených budov, pozemků a lesů a 59 miliard korun jim bude splácet po dobu příštích 30 let. Částka by měla být úročena ve výši inflace. Dohoda o narovnání se 17 církvemi leží na stole přitom již delší dobu a vychází z koaliční smlouvy.

Tlustý ale nejprve upozornil na to, že on sám je velkým příznivcem vracení majetku církvím ukradeným komunisty. „Já jsem totiž byl před dvaceti lety jeden z těch, co psal blokační paragraf a jako jeden ze tří poslanců jsem prosazoval naturální restituce, ale tohle nejsou naturální restituce,“ zmínil Tlustý.

Podle něj ani nejde o odluku. „My jsme se dozvěděli, že dále 17 let mají vypláceny platy církevních hodnostářů ze státního rozpočtu. Ono tak jde o „TO“, takto bych to nazval, neboť to nemá ani pořádný název - totiž o církevní restituce nejde,“ podotkl.

Stačí  rozšířit zákon o půdě

Zdůraznil, že nyní „TO“ nemůže tedy Suverenita rozhodně podporovat. „To je špatné řešení problémů. Kdyby to měly být církevní restituce, jako byly restituce u ostatních fyzických osob, tak by to řešení bylo velmi jednouché. Stačí totiž rozšířit zákon o půdě, - to je ten, na kterém jsem před 20 lety spolupracoval - a doplnit do něj oprávněnou osobu. Převzít tak všechny principy, podle kterých byl vydáván majetek fyzickým osobám A nevytvářet nic nového. Minimálně by to nevytvářelo podezření, že to je nad rámec restitucí. To podezření se totiž objevuje velmi silné,“ zdůraznil dále exministr financí.

Nelíbí se mu ani to, že církev požaduje nyní i majetky, které zabrala první pozemková reforma v roce 1919. „To je ale hluboko za restitučními principy. Hluboko za restitučními principy jsou ale i finanční náhrady. Kdo tady z diváků dostal kdy finanční náhrady v takovém rozsahu? Nikdo,“ řekl a vysvětlil, že principy českých restitucí - tak jak byly přijaty na začátku devadesátých let - záměrně preferovaly vydávání naturální a dokonce i nahražování bylo naturální.

„To znamená, když někomu nemohla být vydána určitá budova, tak mu byla vydána jiná budova státního statku, jiný pozemek, ale ne peníze,“ připomněl.
Podle něj je také nepravdivá i ta částka 59 miliard stanovená vládou. „Já si odvážím říct, že to není pravda, A prohlašuji, že částka která smí být zaplacena skutečně, přesahuje sto miliard korun. (Dohodnutá částka 59 miliard korun by se měla zvýšit kvůli inflaci. Podle vládního odhadu až na 96 miliard korun – pozn.red.).

I před pěti lety měl Kalousek podobný návrh. Zastavil jsem to

„Já jsem takový návrh na podobné šílené řešení zastavil před pěti lety. To také byl návrh z dílny Miroslava Kalouska Tam byly tytéž námitky typu: kde se vzal výčet toho majetku. Dodnes ho totiž nikdo neviděl. Jsou tak respektovány restituční principy? Já se obávám, že nejsou,“ řekl rozhorleně.

Tehdy - a troufá si prý tvrdit, že ani teď - tam není uvedeno to, z čeho jsou započítávány finanční náhrady. „V tom minulém návrhu byl dokonce do toho používán koeficient počtu pater v budově,“ připomněl a dodal:

„Ty peníze, které tam mají být zaplacené - tak na to ministr Kalousek vymyslel perpetuum mobile. On totiž říká, že ty peníze někde ušetří a nebudou přitom nikde chybět. Ale to jsou absolutní nesmysly a tenhle návrh přichází v době, kdy peníze chybějí na každém kroku.“
Na závěr pak shrnul, že nyní hrozí tisíce žalob, ve kterých se restituenti, kteří nedostali do dneška žádní finanční náhrady, budou se domáhat téhož zacházení.

„Také budou chtít platby v penězích, byť třeba jenom na splátky. To by ale pro Českou republiku znamenalo tisíce, možná desetitisíce žalob, což by byly další miliardy a to je úplně šílené. Opouští to tedy princip restitučních zákonů a nejde to logickou cestou.“

Duchovní činnost církví v Česku ale jinak Tlustý prý chápe jako pozitivní působení na lidi.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…