Statisíce letáků a auta burcující lidi proti vládě. Holešovská výzva jde do boje

28.01.2012 21:11

Dlouho očekávaná celostání konference iniciativ a odborů pořádaná organizátory a signatáři Holešovské výzvy skončila. Ten, kdo měl od ní velká očekávání, mohl být zklamán. Byla totiž chvílemi o hodně vyhrocených emocích. Přesto skončila dohodou a usnesením v osmi bodech. Organizátoři výzvy nechají vytisknout statisíce letáků a do ulic českých měst vyšlou vozy, které budou pomocí tlampačů vyzývat lidi k opozici vůči současné vládě.

Statisíce letáků a auta burcující lidi proti vládě. Holešovská výzva jde do boje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Celostátní konference občanských iniciativ, hnutí, sdružení a jednotlivých občanů

Je krátce před třináctou hodinou, sobota. Stojíme u vchodu do Tesla sálu v pražském Hloubětíně, dostáváme informační leták a placku s nápisem "STYDÍM SE ZA VLÁDU A PREZIDENTA ČR A CHCI JEJÍ DEMISI". Ozdobení jsou s ní všichni kolem. Překvapuje nás, že je sál už téměř úplně zaplněný. Lidé z různých krajů Česka přijeli, aby myšlenku Holešovské výzvy podpořili, přijeli na své náklady, ve svém volném čase.

Program záhy začíná. Do úvodní diskuse se přihlásilo dvacet lidí a každý má tři minuty na to, aby vystoupil s tím, proč na konferenci přijel a proč Holešovskou výzvu podporuje. Zaznívají různá prohlášení, shodují se ovšem v jednom - tato země je prohnilá a potřebuje zachránit.

Vše k Holešovské výzvě ZDE

Výzvu si přečtěte ZDE

Politici si dělají, co chtějí

"Ano, žijeme v demokracii. A právě proto si ti naši politici dělají, co chtějí. Budeme se muset snažit o změnu ústavy a omezit imunitu poslanců. Také by se měl zredukovat počet poslanců a senátorů. Klidně na stav 21 plus 21," pronesla například Věra Řezníčková.

Podle diskutujícího z iniciativy Vyměňte politiky! je politický systém u nás nereformovatelný. "Musíme přijít na to, jak ho změnit," řekl s tím, že na konferenci jsou zřejmě přítomni agenti české vlády, kteří ji bedlivě pozorují.

Stydím se nejen za vládu a prezidenta, ale i za občany, kterým to je jedno

"Jsem z Brna a tu placku, co mám na sobě - s tím, že se stydím za své politiky, vládu i prezidenta - opravdu podepisuju jako pravdivou. Jen bych k tomu dodal, že se také stydím za občany, kterým je situace u nás v zemi lhostejná. Zastavme tu ekonomickou a morální genocidu naší vlády, dokud to ještě jde. Ať se můžeme někdy v budoucnu v klidu podívat do očí našim dětem," vyzýval další muž, hlásící se k Moravskému národnímu kongresu.

Někteří prezentující měli problém s dodržením časového limitu a cítili se tím značně omezeni. Některým dokonce muselo být připomenuto jedno ze základních pravidel konference: Pokud někdo nebude chctít respektovat pravidla, bude ze sálu vyveden i vynesen.

A pak přituhlo...

Druhá část konference byla dramatičtější. U předsednického stolu došlo očividně k neshodám, které vrcholily odchodem jednoho z mužů (Václava Prince z Českých Budějovic). To zasvěcené nepřekvapilo. Už několik dnů před konferencí panovala mezi organizátory Holešovské výzvy napjatá atmosféra. Neshody byly patrné i přímo na místě.

Když mělo dojít k hlasování o dalších krocích, objevily se emotivní názorové výměny, které místy málem přešly až do fyzických ataků. Nakonec zůstalo jen u přetahování se o mikrofon, u vypínání zvuku a podobně.

Tak trochu smutný Slávek Popelka

Publicista Slávek Popelka, který stál zrodu celé myšlenky konference, byl situací viditelně velmi nepříjemně zaskočen. Když vystoupil a žádal o zklidnění, zdůraznil, že pokud vše skončí u toho, že delegáti nejsou schopni se na ničem shodnout, namáhavé několikatýdenní přípravy vyjdou u mnohých na prázdno.   

"Pokud to ale nyní odhlasujeme a dohodneme se, vyjedou už v pondělí po Česku auta s ozvučením, jež budou lidem oznamovat, že se musí zapojit i oni a nebýt lhostejní k tomu, co se děje. Máme na to už kolem dvaceti aut. Začnou se tisknout statisíce letáků, které zaplaví Česko a oznámí lidem, že je třeba vylézt z pasivity. A také, jelikož to nejde dělat v pár lidech na dálku, musí vzniknout koordinační rada a centra v každém městě, kde se lidé budou dozvídat, co je potřeba dělat  a jak třeba také přispět," pronesl Popelka k rozhádanému obecenstvu.

Víme, co nechceme, ale neshodneme se na tom, co chceme

Zhruba 150 účastníků konference, kteří se nakonec i přes vypjaté hlasování shodli na osmi požadavcích, se k večeru rozešlo do svých domovů.

Celou konferenci charakterizoval nejpřesněji jeden z dřívějších diskutujících, když řekl: "Všichni víme, co nechceme, ale nedokážeme se shodnout na tom, co chceme."

Delegáti se dohodli na společných požadavcích: volají po demisi vlády, ustanovení úřednického kabinetu odborníků a odstoupení prezidenta. Chtějí také zastavit vládní reformy a církevní restituce. Shromáždění rovněž požaduje odstoupení od mezinárodní smlouvy ACTA, která podle nich omezuje svobodu internetu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…