Exministr Fuksa je v šoku: Rath prý vytuneloval Středočeský kraj

01.02.2012 19:11

ROZHOVOR ParlamentníListy.cz nedávno psaly o bezhlavém prodeji I. příbramské polikliniky. Někdejší starosta Příbrami a příbramský patriot, jak se sám sebe poslanec Ivan Fuksa prezentuje, by dost možná historický majetek svého města neprodával. Pro místní noviny se alespoň v tom smyslu vyjádřil. ParlamentníListy.cz se zajímaly o více věcí, mimo jiné i o to, jak vidí svoje šance ve volbách v souvislosti s tím, že je vlastně odvolaným ministrem zemědělství.

Exministr Fuksa je v šoku: Rath prý vytuneloval Středočeský kraj
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ivan Fuksa

Necítíte to jako jistý handicap pro nastávající stranické i krajské volby, být odvolaným státním úředníkem?

Necítím. Jelikož jsem jako jediný ministr nebyl odvolán kvůli nějaké kauze nebo korupci.


Jaký je Váš pohled na možnost existence mezinárodního Letiště Vodochody?


Jsem jednoznačně příznivcem projektu  rozšíření  stávajícího mezinárodního Letiště Praha Ruzyně o druhou vzletovou a přistávací dráhu. Dnes i do budoucna je dostatek kapacity na tomto letišti. Nemám problém, aby letiště Vodochody  se do  budoucna rozvíjelo, ale  jako hlavní přístav pro Českou republiku by mělo zůstat ruzyňské letiště.


Co říkáte na argumenty hejtmana Ratha o skvělé časové dostupnosti Letiště Vodochody pro obyvatele Středočeského kraje ve srovnání s dostupností Ruzyně? Konkrétně pro Příbram a okolí...


Konkrétně pro Příbram je ruzyňské letiště blíže a z města Příbrami až na ruzyňské letiště vede čtyřproudová silnice.


Co vidíte jako největší problém kraje a co by bylo Vaší prioritou, kdybyste se v únoru stal lídrem a tedy i kandidátem na středočeského hejtmana?


Největším problémem je zadlužení, doslova vytunelování Středočeského kraje hejtmanem Davidem Rathem. Pro nové vedení bude prvořadým úkolem finanční konsolidace kraje, tak, aby nedošlo k zastavení investičního rozvoje. Jako další problém vidím dopravní obslužnost, která se zhoršuje a komplikuje. Desetitisíce lidí dojíždí z 12 okresů Středočeského kraje za prací do Prahy, proto je nutné urychlit tempo výstavby dopravních projektů. Další zásadní problém je rychlá a správná reakce na rychlý nárůst počtu obyvatel, zvláště v okresech Praha – Východ a Praha – Západ. Konkrétně jde o budování škol a školek. V neposlední řadě vzdálené okraje našeho kraje mají čistě venkovský charakter. K těmto převážně zemědělským lokalitám je zapotřebí přistupovat velmi citlivě. Je třeba je podpořit ve zvyšování konkurenceschopnosti a zaměstnanosti za účelem zvýšení počtu pracovních příležitostí, než prostřednictvím státu tam posílat sociální dávky a podpory v nezaměstnanosti.

Když hodně zapátráte - najdete něco, co dělá hejtman Rath dobře a na co by se dalo navázat?


Skoro nevidím vůbec nic, co dělá pan hejtman Rath dobře.


Co byste naopak dělal úplně jinak?


V žádném případě bych nepodporoval projekty svých kamarádů, jak to dělá pan hejtman Rath. Důsledkem toho, že protěžuje nekvalitní projekty,  je velmi nízké čerpání z fondů EU.  Je zapotřebí do všech rozhodovacích procesů vnést objektivní pravidla a podporovat vždy jen nejlepší projekty bez ohledu na politickou příslušnost žadatele.


Co myslíte, že je ve Středočeském kraji neřešitelný problém a co naopak je řešitelné snadno – a dosud se to neřeší?


Neřešitelný problém je to, že náš kraj složený z dvanácti okresů, nemá přirozené středočeské spádové centrum. Tuto roli plní Praha. Snadno řešitelný problém je zrušit protekcionismus v přidělování dotací. Podpořit nejlepší projekty!  Potom kraj nebude v ostudné pozici nízkého čerpání evropských peněz a nebude zesměšňován za realizaci nesmyslných projektů, jako jsou například různé hrající fontány nebo školní jídelny pro neexistující školy.

Ing. Ivan Fuksa působil mimo jiné jako učitel odborných předmětů na Střední průmyslové škole v Příbrami. Jako lídr ODS byl v roce 2002 zvolen starostou města Příbram. V letech 2007 až 2010 působil na Ministerstvu financí ČR na pozici prvního náměstka. Od voleb v roce 2010 je poslancem Parlamentu České republiky a poměrně úspěšný ministr zemědělství ČR. Z Ministerstva zemědělství ČR odchází v říjnu 2011 a v současné době je předsedou Stálé delegace do Meziparlamentní unie a členem hospodářského, kontrolního a petičního výboru Parlamentu ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lea Vlasáková

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čáslav: Nová keramická dílna slouží dětem

16:39 Čáslav: Nová keramická dílna slouží dětem

Ve čtvrtek 15. září byla v Čáslavi slavnostně otevřena nová keramická dílna v budově rekonstruované…