Nejmenší škole v republice hrozí zánik. Přihlásilo se jedno dítě

01.02.2012 13:29

V letošním roce bude bojovat o přežití zřejmě nejmenší školička v České republice, která se nachází v Líšťanech na severním Plzeňsku. Má v jedné třídě osm dětí a navštěvují ji prvňáci, druháci i třeťáci. Při zápisech do nového školního roku se nyní přihlásila do první třídy pouze jediná holčička a škola se tak opět ocitla blíže k propasti.

Nejmenší škole v republice hrozí zánik. Přihlásilo se jedno dítě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti

 


V současné době školu v Líšťanech navštěvují  tři prvňáci, jeden druhák a čtyři žáci třetí třídy. K zápisu do první třídy přišla jediná dívenka, jejíž sestra už do této školy také chodí. Zda se podaří získat ještě další prvňáčky, je podle slov ředitelky Olgy Pulchartové zatím ještě ve hvězdách. Určitý zájem prý ještě projevila jedna dívka, ale její rodiče zatím nejsou rozhodnuti.

Bez školy už nebude nic


Za existenci školy bojuje také starostka obce Věnceslava Šulová (NEZ) i členové zastupitelstva. „Pokud bychom o školu přišli, tak už by v obci nebylo nic. Obec nyní odsouhlasila, že na její chod dá milion korun ze svého rozpočtu. Dostali jsme dotaci na opravu střechy a okna se mění z vlastních nákladů. V porovnání s jinými školami je ta naše velmi dobře vybavená,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz  starostka Věnceslava Šulová.

„Budeme se snažit přesvědčit rodiče současných třeťáků, aby děti nechali v naší škole ještě pro čtvrtou třídu. Není problém to všechno zvládnout, zatím se ale rodiče k našemu návrhu ještě nevyjádřili,“ řekla Olga Pulchartová, která je nejen ředitelkou nejmenší školy, ale v současné době i jedinou učitelkou.


„Máme i další plány, které by nám pomohly školu v obci zachovat. Jednáme o zřízení přípravného ročníku pro děti, které mají odklad školní docházky o jeden rok.  Pro otevření takového přípravného ročníku je potřeba mít alespoň šest dětí, uvidíme tedy, zda bude ze strany rodičů z Líšťan nebo z okolních obcí zájem,“ řekla Pulchartová. Vedle ředitelky zajišťuje chod malé školičky ještě družinářka, která se stará o odpolední program dětí a také školnice, která mimo své povinnosti v poledne také vydává dětem obědy.


„Denně se přesvědčuji o tom, že i v těchto podmínkách poskytujeme našim žákům kvalitní vzdělání, škola má smysl a rozhodně stojí za ni bojovat. Tím, že je tady malý kolektiv, máme daleko větší prostor k tomu, abychom se mohli dětem individuálně věnovat, což v běžných školách ani nejde. Tam se často potýkají se šikanou, nehezkým chováním mezi dětmi, starší učitelky a mladé začínající kantorky tuto situaci mnohdy nezvládají,“ řekla ředitelka.


„Pokud děti nějakou látku nechápou, můžeme to s nimi vždy znovu procvičit. Něco takového není ve větších třídních kolektivech vůbec možné. To si většinou lidé neuvědomují a raději své malé děti dávají rovnou do velké školy, myslí si, že tím dětem nějak lépe pomohou, nechají je raději cestovat do 18 kilometrů vzdálení Plzně. U nás se děti takovým náročným situacím vyhnou, máme přehled o tom, co dělají, kde jsou,“ uvedla ředitelka nejmenší české školičky.

Žijí jen díky EU


„Díky projektu z EU dostáváme dotaci na vybavení školy, to se týká pomůcek i moderního vybavení tříd. Dostali jsme dotaci 300 tisíc korun, které přicházejí postupně. Zakoupili jsme různé přístroje, televizi do družiny, téměř každé dítě má k dispozici vlastní počítač, máme nové lavice, vybavení tělocvičny. Děti se učí z nových a nejmodernějších učebnic, které jsou nyní k dostání. Díky tomu tady existuje obrovský potenciál, vybudovat ještě lepší školu, která by mohla mít více žáků,“ dodala Olga Pulchartová.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Dvořák

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…