Věřící mizí i z jihu Moravy. Lidovci loví i ve vodách ateistů

01.02.2012 11:29

Jihomoravský kraj patřil vždy mezi regiony s nejvyšším počtem věřících. Zároveň zde KDU-ČSL měla tradičně vysokou podporu voličů. Podle předběžných výsledků Sčítání lidu na Moravě nyní znatelně ubylo věřících. Lidovci se však neobávají ztráty voličů, právě naopak. Podle tiskového mluvčího Martina Horálka nové vedení lidovců zajímá jiná cílová skupina voličů

Věřící mizí i z jihu Moravy. Lidovci loví i ve vodách ateistů
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek



Na jižní Moravě má největší zastoupení římskokatolická církev (198 921 příznivců), následuje Českobratrská církev evangelická (6164), poté Církev československá husitská (3857).  Lidé však pravděpodobně ztrácí víru. Jak jinak si vysvětlit znatelný propad počtu věřících?

Ještě v roce 2001 se na Moravě k římskokatolické církvi hlásilo 443 00l lidí. Kam za ty roky zmizeli, nikdo netuší.  Církev se však o počet svých oveček neobává: "Příslušnost k církvi se neurčuje vyplněním kolonky ve sčítacím archu, ale křtem. Křesťan patří k tomu církevnímu společenství, v němž byl pokřtěn, pokud z něho navenek deklarovaným aktem nevystoupil. Jestliže někdo neodpověděl na dobrovolnou otázku ohledně náboženství, dá se z toho vyvodit jen to, že prostě nechtěl odpovědět. O důvodech je možné se dohadovat,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Mons. Jiří Mikulášek, generální vikář brněnské diecéze.


Úbytek věřících nezaznamenala pouze římskokatolická církev ale také jiné menší církve. K Českobratrské církvi husitské se ještě v roce 2001 hlásilo 11 600 lidí, k Církvi československé 7419 věřících. Studentka Pavlína Janečková z Brna pro ParlamentníListy.cz dodává: "Jsem katolička, ale kolonku o víře jsem v sčítacím archu nezatrhla. Ani nevím proč, spěchala jsem a celou tu proceduru vyplňování jsem považovala jen za ztrátu času. Teď mě to celkem mrzí, protože takových lidí jako já bylo pravděpodobně více. A tak to vypadá, že jsme na Moravě krajem pohanů.“


Důchodkyně: Nejsme za komunistů. K víře se hlásí kde kdo


Důchodkyně paní Malá oponuje: “Nejsme za komunistů, dneska se k víře přihlásí každý, kdo věří. Možná pár lidí kolonku o víře přehlédlo, ale to je spíše náhoda, to nemohlo způsobit takový rozdíl ve výsledcích mezi lety 2001, kdy se konalo předchozí Sčítání lidu, a rokem 2011. Fakt je takový, že lidé prostě ztrácí víru. A já se jim ani nedivím. Kdo soudný by v téhle nespravedlivé době mohl v něco věřit. A už vůbec ne v církev, po tom, jak se k lidem chová," řekla redakci. Církev ale nesouhlasí. Podle ní lidé neztrácí víru v náboženství, ale ve státní instituce.

“Pro nás není směrodatné, zda někdo vyplnil dobrovolnou kolonku sčítacího archu, ale to, zda lidé žijí z víry, snaží se žít podle Desatera a přinášet do dnešního světa dobro a pokoj. Navíc nezodpovězené dobrovolné otázky, na které polovina dotazovaných neodpověděla, spíše vyjadřují nedůvěru ve státní instituce a měly by vést k zamyšlení, proč. Jiné signály než sčítací archy nesvědčí o radikálním úbytku věřících,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Mons. Vojtěch Cikrle, diecézní biskup brněnský.

Martin Horálek: Lidovci nejsou stranou věřících


Bez ohledu na pokles v počtu věřících patří Morava stále k regionu s nejvyšším počtem lidí, kteří se hlásí k nějaké víře. Zároveň je volební baštou lidovců. Ti se ale o počet svých voličů neobávají: “Bohužel zdaleka neplatí, že by všichni lidi chodící do kostela byli zároveň voliči KDU-ČSL. Proto se domnívám, že výsledky Sčítání lidu nijak neovlivní volební podporu naší strany. Pravdou je, že zvláště nové vedení KDU-ČSL usiluje o otevření strany široké veřejnosti. Tak, aby strana nebyla pouze stranou věřících, ale stranou otevřenou, kde nezáleží na víře, ale na hodnotové orientaci,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Martin Horálek, tiskový mluvčí KDU ČSL.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…