Stanjura z ODS: Chceme kvůli Drábkovi jednání koalice. Riskoval

01.02.2012 9:58

ODS potápí svého koaličního partnera TOP 09 kvůli situaci na úřadech práce. Za problémy s vyplácením sociálních dávek vidí manažerské selhání na ministerstvu a případ chce probrat na nejbližším jednání koalice. Pro Český rozhlas to řekl Zbyněk Stanjura z ODS.

Stanjura z ODS: Chceme kvůli Drábkovi jednání koalice. Riskoval
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek v pořadu Hydepark

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09 bude dnes vysvětlovat problémy s čerpáním dávek na úřadech práce. Vyplácení funguje od ledna podle nového systému. Jenže druhý z koaličních partnerů na vysvětlující slova od Drábka nečeká a hned chce věc řešit na nejbližším jednání koalice.

„Došlo k poměrně riskantnímu rozhodnutí nasadit nové nevyzkoušené softwarové produkty, a tento fakt způsobil velké problémy jak zaměstnancům úřadů práce, tak klientům,“ vysvětlil v rozhovoru pro Český rozhlas (ČRo) předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura s tím, že se také z důvodu nedostatku času kvůli problémům s vyplácením dávek neposuzují ani nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti.

Ministr Drábek ale pochybení odmítá. Podle něj většinu dávek úřady vyplatily. Proti schůzce koalice ale prý nic nemá. Zatím podle něho zbývá vyplatit jen jedno procento dávek.  

„Čísla jednoznačně říkají, že za tři čtvrtiny ledna bylo vyplaceno 95 procent dávek. Pokud dnes valná většina krajů už má vyplaceno, tak všechny útoky o tom, že systém kolabuje, jsou ve světle těchto čísel, myslím, jasnou lží. Budu jenom rád, pokud se situace vyjasní i na vrcholovém jednání koalice,“ zopakoval dnes Drábek svá včerejší slova přednesená i na půdě poslanecké sněmovny, když na něj útočila opozice.

Drábku, jdi pryč, chce ČSSD

Sociální demokracie vyzvala totiž v úterý Drábka  k odchodu z funkce. Šéf resortu práce a sociálních věcí podle ČSSD při zavádění nového systému sociálních dávek selhal.  

Jenže Drábek má zastání u svých stranických kolegů z TOP 09, jmenovitě například  u předsedy poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petra Gazdíka. „Ke včerejšímu dni byly poslány na účet veškeré sociální dávky za měsíc leden,“ upozornil Gazdík rozhlas. Dodal, že přechod na nový systém vždy přináší problémy.

Změny výplat souvisí se sociální reformou. Od letošního roku všechny dávky, podpory a příspěvky vyplácejí úřady práce, které tak převzaly část agendy radnic.   

Rozhlas nakonec upozornil i na další spory mezi ODS a TOP 09 a to kvůli rozdílným postojům k evropské smlouvě o rozpočtové odpovědnosti. „Podle předsedy TOP 09 a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga poškodil premiér Petr Nečas státní zájmy tím, že tuto smlouvu nepodepsal,“ dodal ČRo.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…