Pane ministře Kalousku, visíte na ošklivém plakátu. Co Vy na to?

01.02.2012 14:01

Mohli jsme nastartovat silnou a chytrou ekonomiku, neudělali jsme to. Promiňte, říká sedmdesátiletý ministr financí Miroslav Kalousek v kampani ekologického Hnutí Duha. Kalousek pro ParlamentníListy.cz uvedl, že nadsázka ho nerozčiluje. A pak prý jako sedmdesátiletý mohl vypadat ještě hůře. Ekolog Ivan Brezina však kampaň považuje za sprosťárnu a umělce, kteří ji podepsali, za chronické podepisovače.

Pane ministře Kalousku, visíte na ošklivém plakátu. Co Vy na to?
Foto: velkavyzva.cz
Popisek: Miroslav Kalousek na grafice Velké výzvy

Kampaň, kdy se veřejnosti omlouvá nejenom zestárlý Kalousek, ale i Petr Nečas či Bohuslav Sobotka, je určena na podporu „Velké výzvy“, jejímž iniciátorem je ekologické Hnutí Duha. Výzva samotná pak prý prosazuje nový zákon podle britského vzoru, který by měl stanovit, jakým tempem se bude Česko zbavovat závislosti na drahých fosilních palivech a podporovat modernizaci ekonomiky.

Mě to nerozčiluje

„Jsem ten poslední, který by se kvůli nadsázce - kvůli karikatuře - zlobil. Já teď nevím, jestli jsem tam jako sedmdesátník nebo osmdesátník, ale jestli budu vypadat takto, pak je to pořád dobré, dovedl bych si to představit i horší,“ řekl ParlamentnímListům.cz pobaveně Kalousek.

„Upřímně řečeno, to, co zveřejnilo Hnutí Duha, je jeho názor. Je to názor silný a určitě ho nelze podceňovat. Je to dobrý příspěvek do diskuze a T0P 09 je v rámci své environmentální politiky otevřena ke spolupráci s občanskými sdruženími. Tedy nejenom s Hnutím Duha, ale se všemi,“ dodal pak ministr pro úplnost.

Další výzva se známými tvářemi

Pro úplnost dodejme, že přestárlý Sobotka se omlouvá: „Promiňte. Mohli jsme vám srazit účty za ceny energií. Neudělali jsme to." Vetchý Petr Nečas se pro změnu omlouvá za to, že nesnížil závislost na dovozu ropy.

Samotné hnutí tvrdí, že už desítky tisíc lidí podepsalo a mezi nimi pak můžeme najít i známé tváře. Například Marta Kubišová na webové stránce velkavyzva.cz říká: „Ráda se svým podpisem připojuji pod Velkou výzvu hnutí Duha. Lépe a výstižněji jste to snad ani formulovat nemohli.“

„Snížit český příspěvek ke globálnímu oteplování je velmi důležité a potřebné a proto připojuji svoji podporu. Jedině přijetí potřebné legislativy může zaručit, že se věci pohnou kupředu. Je to Velká výzva,“ míní pak pro změnu herečka a bývalá poslankyně Táňa Fischerová.

Výzva? Neskutečná drzost od Duhy

„Věřím tomu, že jsme všichni součástí jednoho velkého organismu společně s naší planetou Zemí. A proto rád podporuji tuto kampaň a její snahu hledat řešení, jak zlepšovat náš přístup a naši péči o tento zázračný organismus,“ tvrdí třeba herec Jan Budař.

Ovšem ne všichni se z Velké výzvy radují. „Já to považuji za neskutečnou drzost a vrchol pokrytectví. Bylo to právě Hnutí Duha, které u nás protlačilo nejrůznější zvěrstva, která nám zdražila energii. Konkrétně mám na mysli větrníky, solární elektrárny a biopaliva,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz ekolog a publicista Ivan Brezina.

„Hnutí Duha bylo doslova hlavním hráčem, který proloboval zákony, které tohle všechno umožnily a které nám energii neskutečně zdražily. To se dá dohledat v celé řadě tiskových zpráv. A pokud teď Hnutí Duha říká, že nám tu energii zdražil někdo jiný, jako třeba politici, které teď mají na billboardech, tak je to sprostá lež a lumpárna,“ zlobí se ekolog a dodává: „Vůbec nechápu, jak je možné, že teď otáčí realitu o sto osmdesát stupňů. Jedině snad že hrají na to, že lidé si nepamatují, kdo zmíněné věci proklamoval. Je to neskutečná drzost.“

Chroničtí podepisovači všeho

O mediálních tvářích podporující výzvu si pak Brezina myslí také své: „To je jedna parta lidí montujících se do české politiky, takové ty nezávislé osobnosti, které mají společnou množinu, která se protíná s tak zvaným bratrstvem pravdoláskařů. To jsou lidé, kteří podepíší cokoliv. To jsou lidé, jejichž jména se neustále objevují pod nejrůznějšími peticemi,“ míní Brezina.

„To jsou prostě podepisovači petic, chroničtí petenti, kteří když se ráno probudí, tak se musí podívat, co by tak rychle podepsali a pokud ráno nepodepíší nějakou petici, tak mají patrně pocit, že se jejich den nenaplnil,“ uzavřel Ivan Brezina znechuceně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…