Je oranžový exšéf silnic Hala nevinný? Víme, co ve spisu není

02.02.2012 8:40

Přestože někdejší vrchní ředitel Ředitelství silnic a dálnic Michal Hala sedí už od Vánoc ve vyšetřovací vazbě za údajnou korupci, není prý známa výše úplatků, které měl manažer obdržet. ParlamentnímListům.cz to řekl zdroj obeznámený s průběhem vyšetřování. Navíc se prý v tuto chvíli zdá, že manažer je ve vazbě za smlouvy, které po odborné stránce připravovali jeho podřízení a podpisem stvrzovali jeho nadřízení.

Je oranžový exšéf silnic Hala nevinný? Víme, co ve spisu není
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Poté, co ParlamentníListy.cz informovaly o tom, že zřejmě neexistuje žádný v médiích propíraný seznam ve vazbě sedícího Michala Haly, o němž spekulují média už od 20. ledna, podařilo se ParlamentnímListům.cz zjistit, že zatčený manažer zatím neví, z jaké výše úplatků je viněn.

Zaručeně výbušný notes nebo kravina?

„Co to média plácají za kraviny," uvedl v úterý pro ParlamentníListy.cz dobře informovaný zdroj obeznámený s průběhem vyšetřování bývalého manažera ŘSD. Reagoval tak na zprávy z tisku, které uváděly, že při domovní prohlídce u zatčeného Haly měla policie najít pečlivě uschovaný seznam lidí blízkých vrcholným politikům, kteří prý měli být na výplatní listině korupčníků.

„Nebyl nalezen žádný papírový seznam penězovodů, tedy žádný notes, který by teď podle médií měl ležet v policejním trezoru, neboť prý obsahuje seznamy jmen vyplácených osob,“ prohlásil zdroj.

Bral prý úplatky, ale neví se kolik

Ten nyní pro ParlamentníLIsty.cz přidal informaci, že zatčený Hala není dosud obviněn za braní úplatků v nějaké konkrétní výši. „Dodnes není známa výše údajného úplatku. Ve spisu tohle nenajdete,“ konstatoval pro redakci zdroj. Ten dále podotkl, že z dosavadního průběhu šetření se zdá, že „Hala je ve vazbě za smlouvy, které připravili jeho podřízení a podepsali jeho nadřízení.“

Advokátní kancelář Hiklová, Szewczyk, která Halu zastupuje, odmítla zjištění ParlamentníchListů.cz komentovat s odvoláním na tiskovou zprávu, která by ve čtvrtek měla být předána médiím.

Vánoce s pouty na rukou

Připomeňme, že Michal Hala, bývalý manažer ŘSD, byl zatčen o Vánocích. Následně byla u něj provedena domovní prohlídka. Ta prý měla objevit dnes už nechvalně proslulý "Halův seznam", který prý diskredituje řadu politiků, zejména se mluví o sociálních demokratech, kvůli pobírání úplatků. Přestože žádný v policejním trezoru uložený notes podle zdroje ParlamentníchListů.cz neexistuje, kuloáry už začaly probíhat „zaručené“ zprávy o tom, že ministr vnitra Jan Kubice by chtěl seznam zveřejnit, což by samozřejmě bylo bezprecedentním porušením zákonů, a podobně.

Stejně zaručené informace pak uvádějí, kdo všechno by na seznamu mohl být uveden a spekulacím se nevyhnuli ani politici. Propírán tak byl v této souvislosti hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek či jeho údajně blízký spolupracovník a někdejší manažer ČSSD Jaroslav Tvrdík. A že je o čem spekulovat, už potvrzují mediální výstupy.

Žádný novinář ho neviděl, ale notes si vybírá daň

Podle jednoho z nich sociální demokracie například už řeší, zda by se do budoucna od Haška coby jedné z lídrovských postav strany neměla distancovat. V případě, že by došlo ke zveřejnění "Halova seznamu", vyšla by totiž najevo jména těch, která měl exmanažer platit. Řada z nich se přitom má rekrutovat právě z Haškova křídla sociální demokracie. Podle deníku MfD ve straně dokonce v souvislosti s finanční podporou zavládla panika.

Sám Hašek pak pro ParlamentníListy.cz podobné spojování svého jména s „mediálním“ seznamem nazval prasárnou. „Považuji to za umělé spojování mého jména s panem Halou a kauzou ŘSD, za neuvěřitelnou politickou prasárnu, ať už za ní stojí kdokoliv a má sloužit čemukoliv," řekl a dodal: „Několik let jsem jej (Halu, pozn. red.) neviděl, nebyl ani mým blízkým spolupracovníkem, jak se snaží naznačit MF Dnes."

V ČSSD to vře

Zdrojem ParlamentníchListů.cz vyvrácený „Halův seznam“ už nicméně žije svým vlastním životem. Senátor za ČSSD, Vladimír Dryml, volá po očistě ČSSD. „Musí dojít k očistě ČSSD, ti lidé, kteří jsou na Halově seznamu, o jehož existenci jsem přesvědčen, ví, že na něm jsou, a měli by z toho vyvodit politickou odpovědnost. Je známo, že přítelem Haly byl nejen Hašek, ale třeba i Sobotka, nebo další regionální politici ČSSD," řekl ParlamentnímListům.cz s tím, že pokud se jeho strana od podobných živlů neočistí, ve volbách ji předstihnou jiní "sekáči".

Seznam? Co by kdyby

Se svou troškou do mlýna pak přispěchal i senátor Jiří Dienstbier. „U kohokoliv by se prokázalo, že se podílel na korupčním jednání, měl by z politiky, i ze sociální demokracie, odejít," řekl ParlamentnímListům.cz senátor. V době, kdy však nebyl dosud "Halův seznam" vůbec zveřejněn, považuje prý za předčasné zabývat se tím, "co by bylo, kdyby".

Hala je „pozastavený sociální demokrat“

"V sociální demokracii jsme se věcí zabývali jen v souvislosti se zatčením pana Haly, když jsme v souvislosti s událostmi kolem něho řešili pozastavení jeho členství v ČSSD," dodal pro redakci politik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …