Kupte si primáře. Už od dubna

02.02.2012 10:15

Deník Blesk se zaobírá novinkou připravovanou ministerstvem zdravotnictví. Bude totiž již brzy možné „koupit si primáře“, tedy zaplatit si to, aby operaci provedl právě on. A to legálně. „Chceme to tak zkusit. Snad už od dubna,“ potvrdil pro deník mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. Dodatečně by nejspíš bylo vše ještě upraveno zákonem, připomíná Blesk.

Kupte si primáře. Už od dubna
Foto: archiv
Popisek: V Řecku hned na počátku roku 2012 stávkují lékaři i lékárníci

„To, co se teď děje jen protizákonně a tajně, bude nejspíš od jara legální. Ministerstvo zdravotnictví chce, aby si pacienti mohli zaplatit operaci konkrétním lékařem,“ těmito slovy načal dnes Blesk svůj článek.

Ceny by si ústavy dle zjištění deníku prý určovaly samy. „Zkušenosti ukazují, že v malých nemocnicích by se částky pohybovaly kolem pěti tisíc. Na klinikách a u vyhlášených odborníků by mohly být i řádově vyšší,“ zmínil k tomu bulvární deník.

Ministerští právníci už prý chystají k tomuto kroku metodický pokyn. „Chceme to tak zkusit. Snad už od dubna,“ potvrdil pak k tomu mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň. Dodatečně by nejspíš bylo vše ještě upraveno zákonem, připomíná Blesk.

Cena bude vytvářena podle poptávky

Pokyn má připlácení za lékaře ale vymezit negativně. Tedy určit, za jakých okolností to není možné. „Princip spočívá v tom, že pacient, který potřebuje lékaře-odborníka ze zdravotních důvodů, ho musí mít k dispozici přednostně,“ vysvětlil Sršeň.

Cenu za lékaře by si určovaly nemocnice podle poptávky a své pověsti. Jenže podle Blesku by se na druhé straně měl dodržovat stav, kdy by měl přednost vždy akutní případ před zaplaceným specialistou k operaci banality.

Blesk nakonec připomněl, že zatím taková praxe je zakázána, ale třeba už domažlická nemocnice takový ceník měla. „Za operaci primářem chirurgie chtěla šest tisíc, výběr anesteziologa stál pět tisíc. Když to prasklo, musela ceník zrušit,“ dodal Blesk.

Chudí budou křičet: Je to diskriminace

V komentáři v tom samém deníku pak redaktor Oldřich Tichý zdůraznil, že až možnost připlatit si za specialistu nastane, tak chudí budou hovořit o diskriminaci. Právě proto se tato praxe bude muset pečlivě hlídat.

„I proto by bylo dobré znát seznam čtyř tisíc lékařů, kteří chtěli loni přestat léčit, aby si vydupali vyšší platy. Zasloužili by zostřený dohled,“ dodal  v komentáři Tichý.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…