Neječte tady, Grebeníčku. Zavřeli jste Duku, stírají vládní poslanci komunisty

03.02.2012 14:06

AKTUALIZACE „Komunisté jsou čistě oblečení, jedí příborem, a my propadáme bludu, že jsou normální, ale víme, že to tak není,“ zahřímal za sněmovním pultíkem dnes poslanec z TOP 09 Daniel Korte. A to v momentě, kdy poslanci od rána probírají církevní restituce. Korte reagoval přitom na vystoupení poslance Miroslava Grebeníčka z KSČM. Komunisté totiž s restitucemi nesouhlasí a tak ve sněmovně dochází k hádkám, co všechno před rokem 1989 komunisté hlavně církevním hodnostářům učinili za příkoří. Do debat se také zapojil ostřílený sněmovní diskutér David Rath. A hovořil o kněžích, co zneužívají chlapečky. Poslanci o normě nerozhodli, hlasovat budou příští týden.

Neječte tady, Grebeníčku. Zavřeli jste Duku, stírají vládní poslanci komunisty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek a Daniel Korte ve sněmovně

U řečnického pultu se k zákonu o církevních restitucích střídají především komunisté a sociální demokraté, kteří navrhují jiný model vyrovnání. Majetek chtějí oranžoví vložit do veřejnoprávního fondu, s finančním vyrovnáním nesouhlasí.

Komunisté zpochybnili ústy poslance Vladimíra Koníčka rozsah majetku za 75 miliard korun, který vláda navrhuje církvím vrátit, i oprávněnost nároků církví. Námitky měli i k výpočtu náhrad za nevydaný majetek. Stát má podle návrhu církvím vyplatit od roku 2013 za třicet let 59 miliard Kč. V úvahu má přitom být brána inflace. Celkově by se tak částka mohla vyšplhat na 78,9 miliardy až 96,24 miliardy korun.

Poté expředseda KSČM Miroslav Grebeníček připomněl, že kvůli církevním restitucím bylo na kardinála Dominika Duku i kardinála Miloslava Vlka podáno trestní oznámení pro podezření z krádeže ve stavu pokusu a na vládu trestní oznámení pro zneužití pravomoci veřejného činitele a porušení povinnosti za správu cizího majetku.

"Nechci a nebudu také zpochybňovat, že po Únoru 1948 nastala vyhrocená situace, kdy státní moc v zájmu vyloučení politických ambicí zejména římsko-katolické církve se dopustila i neomluvitelných křivd vůči církvím a řádům včetně necitlivého postupu vůči věřícím kněžím a řeholníkům. Mluví-li však předkladatelé návrhu posuzovaného zákona neustále o tom, že něco bylo ukradeno a že by to mělo být vráceno, pak není nic snazšího, než pečlivě prověřit tato tvrzení a poměřit tato obvinění položku po položce s rozsahem toho, co špičky kléru po státu, obcích a po občanech dnes žádají," podotkl komunista.

V dlouhé řeči pak také například Grebeníček řekl, že řád Voršilek kdysi získal jednu z budov Národního divadla neprávem a než se na to přišlo, tak ten majetek rychle Voršilky odprodaly. 

„Je u nás jen neuvěřitelný bordel a ne demokratická republika. Podpořím zamítnutí tohoto návrhu, tak jak to navrhnul kolega - poslanec Vladimír Koníček,“ řekl také Grebeníček. Při všech svých argumentech pak zvyšoval hlas, hlavně když se bránil proti atakům koaličních poslanců, a zvýšeným hlasem připomněl, že on se narodil v roce 1947 a na "křivdách" vůči církvím nemá žádný podíl.

„Chtěl bych poprosit poslance Grebeníčka, aby na nás tady neječel,“ okřikl pak burácejícího komunistu předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Němcová: Proč jste ale zavřeli Duku?

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová pak uvedla, že chápe, když tato norma vzbuzuje vášně. Grebeníček totiž zároveń neváhal citovat slova kardinála Františka Tomáška, který byl komunisty perzekvován.

"Mně by tolik nevadilo, že citujete osobnosti církevního, duchovního světa. Mně zásadně vadí, že za tímto konstatováním nedodáváte ty podstatné věty - proto jsme např. kardinála Berana nenechali zemřít doma, když těžce nemocný o to požádal, aby mohl být převezen v 60. letech do tehdejšího Československa, proto jsme internovali po celou dobu našeho působení všechny kněží, řádové služebníky a podobně, proto jsme nedovolili kardinálovi Tomáškovi jednat tak, jak by mu dovolilo jednat jakékoliv jiné normální společenské zřízení a proto jsme také pana nynějšího arcibiskupa Duku zavřeli. Takto to dodejte a potom budeme vědět, na čem stojíme," řekla Němcová a vysloužila si od politiků pravice dlouhý potlesk.

Proč se nežení a nemají děti? Aby nepřišli o majeteček...

Poslanec z ČSSD a středočeský hejtman David Rarh pak dokonce ve své řeči řekl, že kdyby v dolní komoře nyní seděl „nejlepší“ ministr financí a „nejlepší“ premiér, tak se s nimi vsadí, že ti farníci a faráři z toho obrovského majetku nebudou mít nic, neboť peníze půjdou do Vatikánu.

„Ty peníze půjdou pro církevní management. Vatikán ale nebude přispívat na opravy kostelů, budou to dál kraje a dál farníklm budou kostely padat na hkavu. Bude pak po letech zajímavé se ptát, kolik vatikánská banka poslala na opravy kostelů. Ty peníze totiž nedostanou kostely a farníci, ale Vatikán,“ zdůraznil.

 Připomněl také historii a tradici, proč se věřící nemohou ženit a nemohou mít děti. „Proč tomu tak je? Nuž, aby se nepřicházelo o majeteček,“ řekl se smíchem středočeský hejtman a zmínil hamižnost církve a zneužívání chlapců.

"Je morální v tuto chvíli a v dané ekonomické situaci naší země debatovat o tom, že obyčejní lidé, kterým je hůř a hůř, že mají ještě platit katolické církvi?" otázal se Rath.

Co tak hrozného Kalousek a Nečas udělali, že se kají a dávají odpustky?

Zmínil, také reminiscenci církevních odpustků. „Čím větší byl hřích, tím větší pak byla i platba. Když někdo zhřešil jen myšlenkou, zaplatil méně, když někdo někoho zapíchnul, stálo ho to hodně. To pak půjde před nebeskou bránu, zaťuká a řekne: ´Svatý Petře, pusť mne dovnitř. Já jsem zaplatil´a bude mít plnou ruku kuponů,“ pronesl s pousmáním Rath.

„Co Kalousek a Nečas udělali, jakými těžkými hříchy jsou zatíženi, že nás to bude stát 135 miliard?“ otázal se nakonec.

Poslanci z TOP 09, který jej káral za to, že je bigamista a tak od něj tedy ta morální slova „sedí“, pak Rath sdělil, že strana ukázala co je - tedy stoka.

„Tady mne urážejí a je to tedy strana sprosťáků, ale já nejsem ten, který by běžel na mandátový výbor a žaloval,“ opáčil pak na to Rath a svu výtku směřoval  na předsedající schůze Kateřinu Klasnovou, která dle něj nezasáhla.

Návrh zákona vychází z loňské dohody tří vládních stran se 17 českými církvemi. Stát podle něho vyplatí církvím od roku 2013 za třicet let 59 miliard korun. V úvahu má přitom být brána inflace. Celkově by se tak částka mohla vyšplhat na 78,9 miliardy až 96,24 miliardy korun.

Církve také mají dostat zpět 56 procent majetku, o který přišly za minulého režimu, jeho hodnota je podle předkladatelů kolem 75 miliard.

Poslanci o normě ale dnes nerozhodli, přestože ji projednávali v tzv. prvním čtení. Hlasovat budou zřejmě až příští týden, dnes svůj jednací den ukončili již ve 14:00 hodin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…