Jaký je rozdíl mezi Václavem Havlem a Jiřím Raškou? Jeden nepil

03.02.2012 13:31

Proč se má pojmenovávat letiště po Václavu Havlovi, když právě zemřel lyžař Jiří Raška? píše se v rubrice Zamyšlení na EUportál.cz. Podle Havla by měli prý spíše pojmenovat lihovar, byl jenom dobře placený disident.

Jaký je rozdíl mezi Václavem Havlem a Jiřím Raškou? Jeden nepil
Foto: rep
Popisek: Letiště Václava Havla

Zemřel lyžař Jiří Raška, píše server EUportál.cz. Jenže po něm se nic nepojmenuje, jako se tak činí u zesnulého exprezidenta Václava Havla. „Nelze srovnávat Rašku s Havlem. Raška nekouřil denně šedesát Marlbor, nevracel se ze zahraničních cest se sádrami na končetinách, protože kudy chodil, tam spoluvytvářel české světové prvenství ve spotřebě alkoholu. Raška též nepsal dramata, kterým nikdy nikdo neporozumí, přesto tyto „císařovy nové šaty“ obdivuje celý pokrytecký svět,“ píše Břetislav Olšer.

Především mu vadí přejmenování letiště na pražské Ruzyni. „Proč ne třeba pivovar nebo výrobce rumu Božkov? Může za to Fero Fenič. Důvod je jasný. Má mnoho společného s Milošem Havlem, strýcem Václava Havla, co se oženil jen proto, že nacisté, jimž propůjčil rod Havlů Lucernu i Barrandov, nesnášeli homosexuály a tak Miloš dělal kolaborační vlny,“ vysvětluje Olšer.

Ve svém zamyšlení dále naznačuje, že Havel byl akorát Západem dobře placený disident, kterému StB nabízela, aby se vystěhoval, že mu pak dá pokoj. „Havel věděl, že pár roků v base mu jednou přinese slibované OF. Čekal a dočkal se funkce funkcí,“ kritizuje Olšer.

„Proto je pro mě šokující, že frenštátské můstky, které vyrostly jako bezprostřední inspirace Raškovým olympijským vítězství, budou možná pojmenovány jménem Jiřího Rašky. Ne automaticky, ale možná… A co muzeum, sportovní školy, ulice...?“ ptá se Olšer. Vysvětlení je ale podle něj jasné. „Inu, všichni jsme si rovni, leč někteří jsou si rovnější, přestože byli křiváky odjakživa,“ uzavírá.

reklama

autor: pan

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…