Primátor Karviné: Něco tak příšerného, co se děje kolem vyplácení dávek, jsem nezažil

03.02.2012 22:37

ROZHOVOR Velice rázně a kriticky odpovídal na otázky ParlamentníchListů.cz karvinský primátor Tomáš Hanzel. Odsoudil zejména připravované sociální reformy a ukázal, jak radikálně mohou dopadnout právě na Karvinou.

Primátor Karviné: Něco tak příšerného, co se děje kolem vyplácení dávek, jsem nezažil
Foto: karvina.cz
Popisek: Karviná

Pane primátore, na co jste za poslední rok nejvíce hrdý?

Máme v Karviné novou, tedy spíše staronovou knihovnu, která už v době rekonstrukce získávala ceny jak v krajských, tak celostátních soutěžích. Dnes nabízí mnohem lepší a širší služby čtenářům.

No a podařilo se nám přes výrazně nižší příjmy do rozpočtu udržet úroveň služeb pro občany včetně třeba jízdného v MHD nebo chodu kulturních a sportovních zařízení.

Co se Vám ve městě naopak nepovedlo?

Neřekl bych přímo, že nepovedlo, ale trápí nás pokles počtu obyvatel a sociální problémy, které tu jsou, včetně nárůstu kriminality. Dost mě štve, že zatímco my jednáme, stát dělá málo a viní z problémů nás. My jsme přidali na počtu i vybavení městské policie a poměrně razantně řešíme v rámci nulové tolerance lokality s nepřizpůsobivými občany, ale často naši strážníci zasahují tam, kde by měla být státní policie.

Jakou formou a při jakých příležitostech komunikujete s občany?

Chodíme do našich zařízení, pořádáme celoměstské akce, chodíme třeba na schůzky národnostních menšin nebo klubů seniorů – tím myslím všechny členy vedení města.

Jak by měla vypadat Karviná, ve které se lidem dobře žije, a nemusejí odcházet do jiného města?

Více práce pro naše lidi, čistý vzduch, žádné sociálně vyloučené lokality….

Budete ve městě stavět nové byty, je to třeba?

My ne, ale developerské projekty tady máme, v posledních letech se poměrně dost zvýšil počet nově postavených rodinných domků. Jinak trh s byty funguje a v Karviné se celkem dá najít i bydlení v nájmu, a to v různých cenách.

Pokud bychom hovořili o reformách, jež vláda připravuje, domníváte se, že budou pro naši ekonomiku přínosné?

Ne, dopadnou na sociálně nejslabší a těch žije v Karviné bohužel docela dost. Člověk vládu nezajímá, chce jen naplnit státní pokladnu a bohužel to dělá na úkor obyčejných a normálně vydělávajících lidí. A něco tak příšerného, jako je nefunkční sociální reforma a problémy s vyplácením sociálních dávek, jsem nezažil - je půlka ledna a z 2000 závislých na dávkách je do nového systému navedeno 600 a my musíme státu dávat k dispozici vlastní zaměstnance (více k problematice ZDE).

Mohou mít některé kroky Nečasovy vlády dopad na nezaměstnanost ve Vašem regionu? Jak tomuto čelit?

Jistěže ano, krachují drobní podnikatelé, ale ani třeba stavební firmy nemají zrovna práci, kompenzační opatření směrem od státu nevidíme žádná. Jen bere- nám všem, aby dostal peníze do státní kasy. (REPORTÁŽ z Karviné zde)

Co říkáte na boj proti korupci, máte s ní vlastní zkušenost?

Korupce je hnus a bohužel jsem především před minulými volbami naprosto nesmyslné útoky i na svou osobu, kdy je prostě možné bez důkazů naplácat do novin cokoli a říct o komkoli, že je úplatný že když ho volič zvolí, on tu korupci z radnice vymete. Volič je naštěstí soudný a u nás třeba véčkaři s tímhle neuspěli.

Jak se díváte na novelu o ovzduší ministra Chalupy, jenž navrhuje postih těch, kdo topí v domácnosti nedovolenými palivy, především odpadem?

Jediný ministr Chalupa dělá ve vládě, co dělat má – myslí na lidi, kteří žijí v regionech se špatným ovzduším, a koná. Postih lidí, kteří topí odpadky, je dobrá věc, musí být v souladu se zákony a svobodami, ale už to jednou někdo prostě musí zavést.

Co nejraději děláte ve volném čase? Chodíte například do restaurace? A pokud ano, máte nějakou restauraci, kterou byste občanům doporučili? Co si v ní nejraději objednáváte?

Mám rád dobré jídlo i pití, mám rád, když mi někdo uvaří. Takový steak neodmítnu nikdy, ale ani maminčinu svíčkovou. V Karviné mám rád dvě restaurace, rád zajedu do Ostravy, ale reklamu asi adresně dělat nemohu.

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…