Situace na Západočeské univerzitě? Nová právní analýza a demonstrace

06.02.2012 16:03

Zástupci Západočeské univerzity v Plzni dnes konstatovali, že na fakultě mají dostatečné personální zabezpečení, které odpovídá požadavkům Akreditační komise. Na fakultě v současné době podle vedení pracuje 25 docentů a profesorů a navíc od března by tu devět z nich mělo působit na plný úvazek. Takové informace získal o situaci Český rozhlas.

Situace na Západočeské univerzitě? Nová právní analýza a demonstrace
Foto: Josef Dvořák
Popisek: Právnická fakulta v Plzni, součást Západočeské univerzity

Západočeská univerzita odmítla kritiku Akreditační komise a neprodloužení akreditace magisterského oboru. Plzeňská práva totiž prý splňují nejpřísnější požadavek komise. 

„Na fakultě v současné době podle vedení pracuje 25 docentů a profesorů. Od 1. března by tu devět z nich mělo působit na plný úvazek a jejich pracovní angažovanost vně fakulty by neměla překročit půl úvazku, což je nejpřísnější požadavek Akreditační komise,“ zmínili představitelé fakulty pro Český rozhlas – Radiožurnál a odmítli vyjádření Akreditační komise.

Většina těchto docentů a profesorů je podle univerzity zároveň garantem jednotlivých oborů, takže jsou dostatečně způsobilí zajistit kvalitní výuku. 

Rozhlas připomněl, že Akreditační komise nechce právům prodloužit akreditaci magisterského oboru hlavně kvůli tomu, že fakulta nedokázala vytvořit stabilní a kvalifikovaný sbor vlastních akademiků.

Nemají písemné stanovisko Akreditační komise

„Západočeská univerzita si nyní nechává zpracovat právní analýzu, ale nepodniká žádné konkrétní kroky. Nemá totiž v ruce písemné stanovisko Akreditační komise, které očekává nejpozději do příští středy. Poté na základě obsahu je škola připravena podat proti tomuto rozhodnutí rozklad a Právnická fakulta sama pracuje na dalších právních krocích, které by existenci fakulty mohly ubránit,“ zmínila fakulta dále.

Navíc podle informací rozhlasu vedení univerzity se chce co nejdřív sejít s ministrem školství Josefem Dobešem a požádat o nové posouzení žádosti práv o prodloužení akreditace. 

A jaká je nyní situace na škole? „Panuje tu nevídaná solidarita mezi studenty a pedagogy. Všichni chtějí fakultě co nejvíce pomoci a zachránit její existenci. Tuto středu chtějí studenti už podruhé vyjít před svou školu a demonstrovat za její záchranu. V plánu mají ještě třetí demonstraci v příštím týdnu,“ uzavřel Radiožurnál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…