Rudé noviny o restitucích: Josef II. byl asi komunista, Bendu nebereme vážně

07.02.2012 9:38

Čtenář Haló novin Jiří Košťák se zamýšlí v komunistickém deníku nad tím, jestli byl Josef II. komunistou. Zmiňovaný císař totiž v roce 1781 mimo zrušení roboty prakticky uskutečnil zestátnění katolické církve. Ta pak žádný majetek už nevlastnila, ale jen spravovala. Košťáka na myšlenku přivedla slova poslance Marka Bendy.

Rudé noviny o restitucích: Josef II. byl asi komunista, Bendu nebereme vážně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pozemky a peníze církvi jako omluva státu za minulé křivdy

Vláda po několika zádrhelech a tahanicích schválila církevní restituce. Částka, kterou by měl stát církvím celkově vyplatit, by měla představovat 78,9 až 96 miliard korun. Jenže obyvatelům České republiky tato věc není jedno. Alespoň soudě podle korespondence, kterou zasílají do českých deníků. Haló noviny tak například otiskly článek Jiřího Košťáka, kterému vrtá hlavou nevzdělanost poslance ODS Marka Bendy.

On - stejně jako další vládní nadšenci - totiž s chutí používají klišé, že co bylo ukradeno, musí být navráceno. A média to konkretizují tím, že kdo církve okradl, byl prý komunistický režim.

„A tak například Marek Benda v televizi několikrát opakoval, že komunisté církevní majetek ukradli,“ píše Košťák v článku Haló novin.

„Byť na počátku padesátých let minulého století československý stát zabavil některé církevní nemovitosti, například kláštery, není celkové tvrzení o kradení úplně pravdou. A u Marka Bendy to nepřekvapuje, neboť jeho chabé znalosti historie jsou takřka signifikantní s úrovní jeho studia plzeňských práv… Však také titul doktora práv musel vrátit,“ uvedl dále Košťák.

Císař v roce 1781 uskutečnil zestátnění katolické církve

"Pokud bychom jeho slova o krádeži komunistů měli brát vážně, tak podle něj byl asi Josef II. komunista? Zmiňovaný císař totiž v roce 1781 mimo zrušení roboty prakticky uskutečnil zestátnění katolické církve. Ta pak žádný majetek už nevlastnila, ale jen spravovala,“ zmínil dále čtenář.

Ve výčtu toho, co se kdysi událo, pak čtenář pokračoval vyjmenováním akcí T.G. Masaryka, jenž církvím sebral majetek pozemkovou reformou v roce 1919. „Ale pokud si Marek Benda stále myslí, že T.G. Masaryk, či Josef II. byli komunisté, neboť se komunisticky chovali, měl by se urychleně léčit,“ konstatoval Košťák a připomněl i akci spisovatelky Lenky Procházkové, která rovněž k navrácení majetku zveřejnila historická fakta.  

Nedávno prý čtenář na zmiňované choulostivé téma mluvil s bývalým duchovním Československé církve husitské, historikem, nyní ředitelem jedné střední školy. A ten položil otázku – když se mluví o kradení, kdy katolická církev vrátí to, co sebrala po Bílé hoře evangelíkům při násilné katolizaci?

„A já se ptám, co asi současným restitucím a touze po majetku říká Hospodin? V Bibli svaté se o majetku nic neříká, naopak církev má být přiměřeně chudá, spravedlivá, a má pomáhat chudým, ale i bohatým – pokud jsou čestní, slušní a majetek nabyli poctivě. Připomeňme ono biblické, že spíše projde velbloud uchem jehly, nežli se bohatec dostane do království nebeského. Proti zlořádům a chamtivosti církve a také s heslem ´Pravda vítězí´ kázal už mistr Jan Hus. Však ho také upálili,“ dodal Košťák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…