Vicenová: Evropská komise Česku skutečně neproplatí všechny peníze

07.02.2012 13:27

Česká republika skutečně může přijít o část evropských dotací na vzdělávací projekty. Pro Český rozhlas (ČRo) to potvrdila velvyslankyně České republiky při Evropské unii Milena Vicenová. Zároveň je ale podle ní nepravděpodobné, že by Evropská komise zastavila celý program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, ve kterém je přes 50 miliard korun.

Vicenová: Evropská komise Česku skutečně neproplatí všechny peníze
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Vlajky před Evropským parlamentem v Bruselu

Státní rozpočet ČR přijde o část peněz, které mohl získat z evropských fondů. Na vině je neschopnost ministerstva školství správně vyčerpat evropské prostředky. Potvrzuje to dopis Evropské komise českým úřadům, který má Radiožurnál k dispozici.

Již v pondělí večer k dopisu s datem 24. 1. 2012 Radiožurnál zmínil, že je adresován české velvyslankyni při Evropské unii Mileně Vicenové a náměstku ministra financí Janu Gregorovi. „Je z něj patrné, že kvůli chybám v čerpání v operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Komise Česku neproplatí všechny peníze, které šly ze státního rozpočtu na projekty v rámci tohoto operačního programu," citoval pak k němu ČRo.

Ministr Josef Dobeš z Věcí veřejných přitom ale tvrdí, že žádná ztráta prostředků nehrozí. V případě, že by k ní došlo, slíbil však odstoupit z funkce.

Ano, situace je vážná

Jenže velvyslankyně České republiky při Evropské unii Milena Vicenová hovoří jinak, než Dobeš.

„Já bych tu situaci označila za poměrně vážnou. Není to jediný program v České republice, který má problémy, patří tam i tři další programy, ale situaci v programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost musím označit v dané situaci za nejvážnější,“ řekla Vicenová v rozhovoru pro rozhlas.

„Abych byla úplně přesná, komise v dopise, který došel mně 25. ledna a který jsem okamžitě předala dál, napsala jasně, že pozastavuje žádost České republiky o platbu 47 milionů euro, je to přibližně 1,2 miliardy korun. Pokud všechny výtky, které jsou v dopise uvedeny, napravíme, může zase Komise toto pozastavení zrušit a může nejpozději do šesti měsíců zase poskytovat České republice prostředky,“ uvedla dále velvyslankyně Česka při EU.

Podle ní jsou však výtky závažné; mnohde jde o jasné fungování systému řízení a kontroly a jsou také výtky k respektování ducha programu.

V auditu budou zřejmě také pochybení

„Tato platba – tady jde v přepočtu o zhruba 1,2 miliardy korun - jde ale odblokovat, ale za podmínky, že vše uvedeme do pořádku. Já ještě říkám a upozorňuji, že na přelomu února a března přijde výsledek auditu. A mám za to, že ten audit opravdu opět zjistí některá závažná pochybení. Ale tato platba ještě jde odblokovat, jsem v tom jednoznačná. Ale za podmínky,“ konstatovala dále Vicenová. 

Termín finanční oprava, který je zmiňován v dopise EK, znamená podle ní "uvedení do pořádku".

„Ten dopis je v češtině a tady se konkrétně píše: ‘Opatření ke zlepšení fungování systému řízení a kontroly musí být takové povahy, aby zabránila opakování zjištěných selhání. A mohou být předmětem kontroly.‘ Čili tady se mluví jasně: systém řízení a kontroly a musí to zabránit i chybám do budoucna,“ dodala velvyslankyně při EU.

reklama

autor: olb

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …