Šéf Reflexu: Milovníci Havla, proč lžete? Uznejte, že natočil špatný film

09.02.2012 10:18

Odcházení, film Václava Havla, získalo dvanáct nominací na Českého lva. Někdejší prezident si tímto filmem splnil svůj sen. Podle šéfredaktora časopisu Reflex Ivana Hamšíka je to ovšem jediná pozitivní věc, která se dá o tomto snímku říct.

Šéf Reflexu: Milovníci Havla, proč lžete? Uznejte, že natočil špatný film
Foto: rep
Popisek: K úmrtí Václava Havla

Kritici hodnotili Odcházení rozpačitě, diváci na něj do kina nechodili. To by se podle Hamšíka ještě dalo přejít, ale dvanáct nominací na Českého lva je prý obludný přešlap.

Filmová a televizní akademie chtěla vyjádřit Havlovi úctu

„Člověk nemusí být zrovna detektiv nebo psycholog, aby pochopil, co se stalo. Členové České filmové a televizní akademie se chtěli nějakým způsobem poklonit Václavu Havlovi, případně mu vyjádřit obdiv a úctu,“ píše Hamšík v úvodníku Reflexu.
 

Výsledkem je prý „pocit kolektivní trapnosti, za kterou by se nemuseli stydět ani dědeček Kim Ir-sen, otec Kim Čong-il a syn Kim Čong-un".
 

Hamšík připomíná, že i obdivovatelé Václava Havla se nominacím podivují. Sami říkají, že se Havlovi nepovedly dvě věci. Přešlápl v případě druhého manželství a v případě prvního filmu.

Havlovi nejvíc ublížilo to, že se film v této podobě natočil

Co lidem brání uznat, že vážený člověk natočil špatnou věc? „Když někoho obdivuju, tak je potřeba lhát a zvolit za nejlepší film něco, co vlastně ani film není? Bude teď všechno, na co Václav Havel sáhl, automaticky prohlášeno za nejlepší?“ ptá se Hamšík.

 

K velkým osobnostem se nehodí servilita a pochlebování. Když je někdo označován za zcela dokonalého, je to podezřelé.

 

Podle Hamšíka Havlovi a jeho filmu Odcházení nejvíce ublížilo to, že někdo z exprezidentova okolí vůbec dopustil, aby dílo vzniklo v takové podobě. „Teď je jasné, že na něj akademici vytáhli daleko větší kladivo. Nejlepší Havlův film všech dob,“ uzavírá úvodník Reflexu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…