Kalousek o Nečasovi a EU: Trhá mi to mozek z hlavy

09.02.2012 13:56

Premiér Petr Nečas poslance informoval o evropském summitu, na kterém byla dohodnuta fiskální smlouva zemí eurozóny. Za to, že přímo na summitu neřekl rovnou své ano k podpisu smlouvy, to schytal zleva i zprava. Nikoho pak jistě nepřekvapila ostrá kritika tradičního zastánce smlouvy, ministra financí Miroslava Kalouska. Tomu prý trhá mozek z hlavy, proč se Nečas a potažmo vláda podpisu brání.

Kalousek o Nečasovi a EU: Trhá mi to mozek z hlavy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek s Karlem Schwarzenbergem ve sněmovně

Přestože  premiér Petr Nečas neměl mandát vlády, aby na summitu řekl své jednoznačné ano, což přiznal i ministr financí Miroslav Kalousek, označil místopředseda ČSSD a stínový ministr zahraničí Lubomír Zaorálek premiérovu úroveň argumentace za nízkou.

Kalousek či Zaorálek, stejné argumenty

„Překvapený nad chováním premiéra jsem byl nejen já, ale ministr zahraničí. Tento summit byl opakováním nesrozumitelného chování Česka…. Tam je vakuum a nemůžeme se dobrat, co se v zahraniční politice děje….Já nevím, že kdo řídí evropskou politiku, jestli to není Václav Klaus?“ tázal se za sněmovním pultíkem v předlouhém svém vystoupení Zaorálek.

V ČT24 pak premiéra Nečase opětovně napadl i místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek. Bez zajímavosti není, že byť jeho argumentace byla sofistikovanější, byla prakticky totožná s argumenty nejsilnější opoziční strany, tedy sociální demokracie.

„Odvolává-li se premiér Nečas na mandát, který k jednání s EU měl, pak má nepochybně pravdu,“ připustil Kalousek. Současně ale zdůraznil, že při hlasování o vládním mandátu přehlasovaly Věci veřejné spolu s ODS jeho stranu, která si přistoupení ke zmíněné dohodě jednoznačně přeje.
Premiér by tak podle něj měl jasně sdělit, proč nemohl své jednoznačné ano či ne říci.

Mám svázané ruce, sám jsem si je svázal

„Nemohl jsem, měl jsem svázané ruce, neboť jsem si je před tím svázal,“ parafrázoval Kalousek, co by měl premiér na vysvětlenou, proč ho omezoval mandát, říci. K tomu Kalousek za TOP 09 znovu zdůraznil: „Myslím, že naše stanovisko je jasné, my jsme si přáli a stále si přejeme přistoupení k té smlouvě,“ konstatoval. Na adresu ODS se pak expresivně zeptal: „Proboha, proč k tomu nechtějí přistoupit?“

V té souvislosti Kalousek dodal, že ve vládě dále bude bojovat za přijetí zmíněné dohody. Ačkoliv jeho argumentace byla prakticky totožná s tou sociálně-demokratickou, odmítl, že by TOP 09 podpořila usnesení ČSSD, které chce premiéra vyzvat k urychlenému přistoupení k dohodě. TOP 09 prý chce smlouvu vybojovat "v rámci vlády, nikovliv v rámci opoziční exhibice".

Nečas se vymlouvá

Podle něj premiérovy argumenty, proč je třeba fiskální smlouvu řádně zvažovat, nejsou pádné. „Jsou to výmluvy. Ten problém je uvnitř ODS, která není schopná formulovat jasné stanovisko,“ prohlásil v ČT24 Kalousek. Odmítl opakovaný argument, že by přistoupením ke smlouvě přešla ČR pod kuratelu EU.

„To není žádná kuratela. Přicházíme o jednu jedinou suverénní kompetenci, a to chovat se finančně nedisciplinovaně,“ řekl Kalousek. Podle něj premiér svým „možná“ k podpisu smlouvy s EU učinil českou zahraniční politiku nečitelnou. „Česká zahraniční politika si nezaslouží, aby nebyla vnímána jako nečitelná. Nikdo nám nerozumí,“ dodal.

EU po nás chce, co my chceme do Ústavy

Kalousek pak několikrát zdůraznil, že jeho resort chystá zákon, jímž by se uvnitř České republiky stala fiskální disciplinovanost budoucích vlád součástí Ústavy ČR. „Tohle mi trhá mozek z hlavy. Nerozumím tomu. Jak by pro nás dohoda s EU měla znamenat problém, když se k tomu samému chceme zavázat ve vlastní Ústavě?“

Jedinou slabinu dohody o fiskální disciplinovanost v rámci EU Kalousek připustil v článku sedm. Zde totiž není uvedeno dluhové kritérium. V praxi tak dohoda stíhá rozpočtové schodky, ale už nezohledňuje, jak je stát zadlužen v poměru k hrubému domácímu produktu. Připomeňme, že právě v procentuálním zadlužení vůči HDP si ČR stojí mnohem lépe, než řada států EU. „To, že tam v článku sedm není dluhové kritérium, já považuji za chybu,“ uznal Kalousek a dodal, že jeho materiál pro Ústavu ČR toto kritérium zahrnovat bude.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…