Lžete! Sviňárna, křičel u Jílkové podnikatel. Málem dostal infarkt

10.02.2012 4:13

Hostem čtvrtečního diskusního pořadu Máte slovo měl být ministr dopravy Pavel Dobeš. Místo sebe ale poslal náměstka Daniela Barteka. Proč? Asi se bál přijít. Nechtěl čelit lidu, navzdory tomu, že je placen z daní nás všech. Hosté se do ministra opřeli možná hůře, než kdyby za šedým pultíkem stál. A nit nezůstala suchá ani na Bartekovi.

Lžete! Sviňárna, křičel u Jílkové podnikatel. Málem dostal infarkt
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Rozčílený host v pořadu Michaely Jílkové Máte slovo

"Mladý třicetiletý ministr dopravy za Věci veřejné tu, jak vidíte, nestojí," uvedla moderátorka Michaela Jílková prvního z hostů. Prý měl důležitější věc na práci. Bartek ovšem diváky ujistil, že se ministr na pořad pečlivě připravoval a mrzí ho, že nemohl přijít. Vzápětí se na náměstka sesypaly výtky.

"Ministr se nás bál, proto nepřišel! Přitom je placenej ze státních daní," křičel rozčilený občan Marcel Mráz, který prý kvůli drahému benzinu už ani nejezdí autem. "Já jsem Věcem veřejným nikdy nevěřil," procedil Milan Urban z ČSSD a Bartek se pokusil situaci klidnit: "Jsem tu za ministra, ne za Věci veřejné. V té straně nejsem a nemluvím za ni."

Dražší benzin? Platíte si za lepší bagety a non-stop provoz

Řeč byla o zvyšujících se cenách pohonných hmot, ty se totiž začínají přibližovat magické hranici 40 korun, tedy hranici historicky nejvyšší. Nárůst cen ropy způsobil zejména strach z toho, jak se vyvíjí situace na Blízkém východě, a promítá se do ceny každého výrobku z ní, tedy rovněž léků, potravin nebo autobusové a vlakové dopravy i služeb.

"I Němci mají levnější naftu než my," podotkl malý autodopravce Bedřich Suldovský, kterého debata ve studiu České televize značně vysílila. V jeden moment ho moderátorka musela uklidňovat, jelikož starší pán vypadal, že nemůže popadnout dech. To bylo v momentě, kdy křičel na náměstka Barteka, že mu lže do očí, a že to on nesnáší.

V ceně benzinu se podle Martina Vohánky ze Společenství čerpacích stanic nepromítá jen cena ropy, ale platí se i nadstandardní otevírací doba, doplňkové služby, lepší káva a sortiment. Za benzin se připlácí rovněž u čerpacích stanic v zajímavějších lokalitách, například u dálnic.

Sviňárna to je, ale v Česku už nikdo netankuje

Podle diskutujících je zdražování pohonných hmot největší chybou státu. Připravuje se tím totiž o potencionální zisk. "Na hlavních tazích evidujeme až desetiprocentní  pokles tržeb," přiznal Václav Loula z České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu. "Nádrže kamionů jsou tak velké, že přejedou naši republiku třikrát, vůbec tu nemusejí tankovat." A ani netankují. Vzhledem k tomu, že v okolních zemích je cena pohonných hmot levnější, byla by to od nich hloupost. A může za to stát svým zvyšováním DPH a spotřební daně. Podle Suldovského je to "sviňárna".

"Stejně to všechno směřuje k vládě. Musíme prvně ovlivnit stát, abychom mohli ovlivnit cizí dopravce, aby tankovali u nás," obrátil se Urban na náměstka Barteka. Jedině stát má podle něj vliv na to, aby mohl cenu regulovat. "Zlevněte benzin o tři koruny a bude pokoj v tomhle státě," podpoříl socialistu rozčilený občan Mráz.

Jste trochu arogantní, Barteku

Centrem debaty byl ke konci pořadu Milan Urban, ačkoli ne zcela oficiálně. Nejprve se obořil na Barteka s tím, že je "trochu arogantní" a že už ho debata s ním nebaví. Na to Bartek odvětil: "Nejsem tu, abych vás bavil." Očividně nebyl náměstek na palbu kritiky připraven.

Jestli se diskutující v průběhu pořadu na něčem opravdu shodli, tak na jediném - ceny benzinu pravděpodobně jen tak neklesnou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…