Drábek nařídil nezaměstnaným veřejnou službu, oni ho přelstili: Simulují nemoc

10.02.2012 8:47

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek na začátku ledna zavelel, že který nezaměstný nenastoupí do veřejné služby, ten přijde o dávky. Vynalézaví nezaměstnaní už vymysleli, jak nařízení obejít - simulují onemocnění. Úřady práce ale vědí, jak podobné simulanty odhalit.

Drábek nařídil nezaměstnaným veřejnou službu, oni ho přelstili: Simulují nemoc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Jaromír Drábek

Čím dál častější jsou případy, kdy nezaměstnaní, kteří nechtějí nastoupit do veřejné služby, předstírají nemoc. Získají potvrzení od lékaře a stonají, i když jim nic není. Úřady práce už ale vědí, jak si na podobné koumáky posvítit. "Máme páky, jak tomu zabránit. Není pro nás problém spolupracovat s posudkovými lékaři a rozhodnutí o neschopnosti pracovního výkonu nechat přezkoumat," řekla serveru Týden.cz Zdeňka Navrátilová z Úřadu práce v Ostravě.

Obecně ale úřady vzkazují, že když se podmínka dobře vykomunikuje, nemají nezaměstnaní problém s tím na veřejné práce nastoupit. Přednostně jsou oslovováni lidi, kteří jsou na úřadech práce déle než rok, postupně by ale mělo pravidlo platit pro všechny nezaměstnané déle než dva měsíce. Úřady práce už podle serveru za účelem zprostředkování veřejné služby uzavírají rámcové dohody s obcemi, neziskovými organizacemi a nejrůznějšími sdruženími. Nejde přitom jen o zametání silnic.

Ministr: A komu se to nelíbí, ten holt asi dávky nepotřebuje

"Máme velkou snahu veřejnou službu aplikovat i v činnostech s 'vyšší přidanou hodnotou', zejména pak v sociální oblasti," uvedl ředitel brněnské pobočky úřadu práce Jan Marek. Jednat se tak může o pomocné práce v domovech důchodců, v muzeích či v městských knihovnách.

"Pokud někdo raději odejde z evidence o zaměstnání a dobrovolně se vzdá dávek hmotné nouze, než by se zapojil do veřejné služby, která je vykonávána maximálně dvacet hodin týdně, pak pravděpodobně tyto prostředky od státu ke svému životu nepotřeboval," komentoval situaci ministr Drábek. "Veřejná služba kromě toho, že navrací lidem pracovní návyky a zapojuje je do běžného života, má schopnost odhalit například ty, kteří jsou načerno zaměstnaní a současně čerpají sociální podporu od státu, protože mají nepřiznané příjmy."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…