Poslanec ODS: Ministr Drábek poškodil vládu. Nechápu ho

13.02.2012 6:50

Poslanec ODS Aleš Rádl míní, že spor o fiskální unii EU vládu nerozbije. Vadí mu, že ministr financí místo toho, aby více šetřil, tak se pokouší zvyšovat daně. Reforma vyplácení dávek od Jaromíra Drábka podle něho poškodila vládu. ODS včetně Petra Nečase by se neměla bát hlásat a prosazovat to, čemu věří, a úspěch se dostaví. Petr Tluchoř už podle něho nemá sílu, aby vytvořil proti Nečasovi silnou opozici.

Poslanec ODS: Ministr Drábek poškodil vládu. Nechápu ho
Foto: aradl.cz
Popisek: Exposlanec Aleš Rádl

Ve vládě nyní zuří spor o připojení k fiskální unii EU. Poslanec Aleš Rádl z ODS si myslí, že by spor neměl dospět tak daleko, že by mohlo dojít k pádu vlády. „Česká republika a vláda Petra Nečase je připravena přijmout ústavní zákon o rozpočtové odpovědnosti a pokud zde takový zákon budeme mít, tak naše vlastní právní úprava bude kompatibilní s tím, co se požaduje v té smlouvě s tou výhradou, že neztratíme suverenitu v rozpočtové oblasti, že by po nás někdo něco vynucoval. Není dobře, aby se ČR zavazovala k dalším krokům, které by omezily její suverenitu, navíc, když ty rozumné věci zavedeme sami,“ říká poslanec Rádl.

Členská základna TOP 09 Kalouskovi levicovou koalici neposvětí

Ten si myslí, že až si ostatní evropští lídři důkladně smlouvu prostudují, dají za pravdu Petru Nečasovi. Podepisovat bianco smlouvu podle něho není v pořádku. „Nutit představitele států, aby podepsali něco, co si ani nemohli přečíst a prodiskutovat v rámci národních parlamentů, považuji za velmi zcestné a velmi bych váhal, zda je správné být v takovém společenství, které nás k něčemu nutí,“ dodal Rádl.

Šéf europoslanců ODS Jan Zahradil nedávno naznačil, že Miroslav Kalousek a Karel Schwarzenberg hledají záminku pro opuštění vlády a vytvoření koalice s ČSSD. Rádl si nemyslí, že by něco takového prošlo u členské základny TOP 09.

„Takovou záminku může maximálně hledat stínový předseda TOP 09 pan Kalousek. Pochybuji, že by mu podobný krok schvalovala členská základna. A varoval bych v dobrém slova smyslu ty lidi z TOP 09, kteří by si s podobnou myšlenkou chtěli zahrávat. Měli by si totiž vzpomenout na to, jak dopadl pan Kalousek, když chtěl vytvořit ještě jako lidovec podobnou koalici s komunisty,“ říká k tomu Rádl.

Unie bude chtít kontrolovat naše daně a zvyšovat je

Pokud jde o samotný koncept rozpočtové odpovědnosti, tak se Rádl obává, že může být zneužit ke zvyšování daní, neboť evropské socialistické státy nejsou připraveny snižovat výdaje, a jediná šance, jak udržet vyrovnaný rozpočet, je na příjmové stránce, tedy zvyšováním daňové zátěže.

„To je zásadní věc, která mi na té smlouvě o fiskální odpovědnosti vadí, neboť je evidentní, že většina evropských států neopustila keynesiánskou myšlenku, že stát má být generátorem, který posílá finanční impulzy do ekonomiky, a nepřijala myšlenku, že nastává fáze B, kdy se musí dluhy splácet. To povede k tomu, že se bude daňová zátěž v rámci celé EU zvyšovat a to nejpravděpodobněji formou dohody o sjednocení daňového rámce, protože pro řadu států bude nepřípustné, aby si některé státy svou daňovou politikou zaručovaly konkurenční výhodu,“ míní Rádl.

Kalousek by měl méně brát a více šetřit

V tomto smyslu se obává, že ministr financí Kalousek při správě státního rozpočtu nešetří dostatečně na výdajové stránce a hledá prostředky na příjmové straně rozpočtu. „ODS se snaží bránit nápadům na zvýšení daňové zátěže, aspoň pokud jde o excesivní podoby zvyšování korporátní daně či zvyšování odvodové povinnosti živnostníků. Pro mě je překvapení, že ministr financí nejde tou ofenzivní cestou, že by do vlády přinášel nějaké návrhy, jak zrušit celou řadu úřadů a činností, které stát dělat nemusí a nemá, nýbrž ten stav, který převzal, konzervuje. Bohužel se snaží tu věc řešit více na příjmové než výdajové stránce,“ myslí si poslanec ODS.

Co by vzkázal levicovým protivládním iniciativám kritizujícím vládní reformy? „Měli by si pozorně všimnout, že vzhledem k tomu, že i socialistická internacionála zavelela celoevropsky k větší rozpočtové odpovědnosti, tak v celé Evropě dochází k pokusům o omezení dluhového financování. A pokud se nepodaří vytvořit ekonomické podmínky, které pro stát budou generovat větší příjmy, tak to povede k tištění peněz a znehodnocování jejich hodnoty, čímž si levicově smýšlející občané rozhodně nepomůžou,“ varuje Rádl.

Drábka nechápu. Ani občan ne

Poslanec se obává, že pojmy levice a pravice a rozdíly mezi nimi se v dnešní době bohužel dost stírají, neboť takzvaní pravičáci jako francouzský prezident Nicolas Sarkozy či německá kancléřka Angela Merkelová se chovají levicově. Pro pravici má být podle něho charakteristické, že rozšiřuje prostor pro svobodné rozhodování jednotlivce, zatímco pro levici je charakteristické schovávat se za autoritu státu a domnívat se, že stát rozhoduje za jednotlivce lépe než jednotlivec sám.

Podle Rádla ministr práce Jaromír Drábek z TOP 09 svou reformou vyplácení dávek poškodil vládu, neboť to úřady práce nezvládaly. „Určitě to občany naštvalo, hlavně ty, kteří mají dávky obdržet a nemohou se k nim dostat, i když jim je stát garantuje. Vůbec nechápu, co vedlo ministra Drábka k tomu, že systém, který fungoval, od ministerstva odříznul, a implementoval nové systémy, které, i kdyby byly dobře nastaveny, tak budou mít dlouhou dobu náběhu. Myslím si, že to bude trvat déle, než se pan ministr domnívá. Čili z pohledu běžného občana, který si nedokáže vysvětlit tuto věc podobně jako si ji nedokážu vysvětlit já, to může nějakým způsobem poškozovat pověst vlády, to nepochybně.“

Pravice musí být přesvědčivá a věřit svým ideálům

Podle posledních průzkumů by současná koalice společně s lidovci mohla mít ve sněmovně většinu. Rádl si myslí, že pravice může příští sněmovní volby vyhrát. „Šance je vždy. Věcí, které se mohou do doby řádných voleb stát, je mnoho, čili předvídat, jak se lidé zachovají za dva roky, je předčasné a já bych šance pravice v tuto chvíli nepohřbíval,“ říká Rádl.

Ten míní, že aby pravice uspěla, musí své myšlenky myslet vážně, věřit jim a tak je i prosazovat, i když mohou být na začátku nepopulární. „Když jsou nějaká opatření nepopulární, tak to nemusí znamenat, že to musí tu stranu, která je prosazuje, poškozovat. Je důležité, aby ty kroky byly pravdivé. Musíme dělat to, o čem jsme hluboce a pevně přesvědčeni, že je správné. Když pan premiér je přesvědčen, že se smlouva o fiskální unii nemá podepisovat, tak to má jasně, kvalifikovaně a artikulovaně sdělit a nemá mlžit a vytvářet dojem, že tam jde spíše o nějakou technikálii. Ta smlouva je pro mě z ideového pohledu naprosto nepřijatelná. Pravdivost a vnitřní přesvědčení je vždy nakonec důležitější, než zda ten krok, který v tu chvíli děláme, je zrovna populární či nepopulární. Když jsem o něčem hluboce přesvědčen, dříve nebo později o tom přesvědčím i ostatní,“ říká Rádl.

Kraje nemají být socialistické republiky

Pokud jde o krajské volby, tak Rádl připomněl, že ODS pro zřízení krajů nebyla (pro byla ODA a existoval tlak EU) a snažila se, aby z krajských úřadů nevznikala byrokratická monstra a z krajů nezávislé gubernie a aby kraj co nejméně obtěžoval občany jako další byrokratická překážka. Ve středních Čechách měl krajský úřad na začátku 400 úředníků, dnes jich má sedm set či osm set.

„Měli bychom se vrátit ke kořenům s tím, že by ta instituce neměla být tak velká, měla by být daleko štíhlejší, neměla by to být skoro nějaká samostatná republika odlišná od jiných krajů,“ říká Rádl.

Tluchoř už nemůže rozdávat prebendy

Pokud jde o ODS ve středních Čechách, tak si středočeský poslanec Rádl myslí, že vliv původně mocného expředsedy poslaneckého klubu Petra Tluchoře kontinuálně klesá.

„Petr Tluchoř byl především produktem Mirka Topolánka a produktem jeho zájmu vynulovat vliv Vlasty Tlustého ve středních Čechách, což se mu vcelku podařilo. Petrovi dal k dispozici rozsáhlé mocenské a finanční nástroje, kdy Petr mohl ovlivňovat zájmy lidí ve směru k různým dotačním titulům nebo postavením na ministerstvu. Ve chvíli, kdy už tohle k dispozici nemá, kdy nemá k dispozici ministerstvo zemědělství, ani prebendy na krajském úřadě, tak ten jeho vliv přímo úměrně tomu klesá a asi jen těžko je Petr schopen nabídnout podstatnou platformu lidem, kteří by chtěli tvořit opozici k Petru Nečasovi. Pokud Petr Nečas svou politikou nevytvoří dojem, že se odchýlil od zásad návratu ke kořenům a prosazování konzervativní a čistší pravicové politiky, pochybuji, že by Petr Tluchoř byl schopen vytvořit funkční opozici proti Petru Nečasovi,“ myslí Rádl.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…