Česko zřejmě čeká finanční katastrofa. Ransdorf: Tomuto ještě nikdo nečelil

12.02.2012 18:01

Česká republika možná přijde o dotace z Evropské unie. Kromě ministerstva školství, kde to již dávno není překvapením, se to týká zatím i ministerstva dopravy a ministerstva zdravotnictví. A to nemusí být všechno. Koaliční politici o problému raději nehovoří, opozice však má jasno. Pro Česko by znamenalo zastavení dotací doslova katastrofu.

Česko zřejmě čeká finanční katastrofa. Ransdorf: Tomuto ještě nikdo nečelil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Evropská měna euro. Ilustrační fotografie euromincí

Důvodem zastavení dotací není nic jiného než rozhazování peněz na nesmyslné projekty. A v Bruselu podle všeho už došla europánům trpělivost. Jde to tak daleko, že hrozí, že Česká republika bude muset vracet desítky miliard, které ministerstva i regiony přidělila, či spíše darovala na záhadné a nesmyslné projekty. Ve zbývajících dvou letech nebude možné prostředky odčerpat.

Takovou ostudu Brusel s dotacemi nezažil

Pro jednotlivé resorty, tedy školství, kde chaoticky vládne ministr Josef Dobeš, kterého již kritizují i koaliční partneři, ale i dopravu a zdravotnictví, by to mělo dalekosáhlé následky.



„To, že přijdou některé resorty o dotace, je samozřejmě docela možné. Úroveň jednotlivých resortů jde dolů a je nepochopitelné, že ministerský předseda to toleruje. To by se těžko v jiné zemi Evropské unie mohlo stát. Tady každý může dělat cokoliv a nepotřebuje žádnou odbornost. Mě například fascinuje ministr práce a sociálních věcí Drábek, který chce do roku 2018 zrušit kojenecké ústavy a nahradit je pěstounskou péčí,“ prohlásil pro ParlamentníListy.cz europoslanec za KSČM Miroslav Ransdorf, který naznačil, že ztráta dotací nemusí zasáhnout jen školství, dopravu a zdravotnictví.

„To, že musí někdo vrátit Unii dotace, se občas stává. Obvykle to však bývá třeba jen jeden nevhodný projekt, rozhodně se nejedná o takový rozsah, takovou ostudu, jaká hrozí nám. Vláda přenesla rozpočtové břemeno na občany a to se Bruselu nelíbí,“ uvedl Ransdorf.

Peníze pro kamarádky a církev jsou

Stínový ministr zdravotnictví a středočeský hejtman David Rath je přesvědčen, že zdravotnictví by chybějící dotace silně zasáhly. „Samozřejmě přineslo by to značné problémy, ale na druhou stranu, už jsme si zvykli. Na nic nejsou peníze vyjma miliard pro katolickou církev a milionů na odměny pro kamarádky a kamarády z úřadu vlády a ministerstev,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Rath.

Podle stínového ministra dopravy Milana Chovance by výpadek peněz z Unie znamenal pro dopravu naprostou katastrofu. „Ze státního rozpočtu, potažmo z SFDI (Státní fond dopravní infrastruktury) není v současné době zahajována jediná významná stavba bez zapojení evropských peněz. Výpadek prostředků z operačního programu doprava by znamenalo naprostou katastrofu pro výstavbu dopravní infrastruktury. Ministerstvo má již dnes problémy a samo ustupuje od proplácení některých již schválených projektů a to z důvodu pochybností při výběrových řízeních. Tyto projekty tedy budou hrazeny čistě z národních zdrojů. Problém bude i krátkodobé pozastavení čerpání, to bude znamenat výpadek pro státní rozpočet a možnou definitivní ztrátu části peněz podle pravidla N-2  a N-3,“ vysvětlil pro ParlamentníListy.cz plzeňský hejtman a stínový ministr dopravy Milan Chovanec.

Ztráta by prohloubila recesi

Poslanec KSČM Jiří Dolejš, člen rozpočtového výboru, si myslí, že peníze z Bruselu by chyběly natolik, že by se to projevilo v celé ekonomice. „Ztráta europeněz celkem prohloubí recesi a v jednotlivých resortech zablokuje projekty nutné pro řádné fungování,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz Jiří Dolejš.

Pro období 2007-2013 byly pro ČR alokovány prostředky v celkovém objemu 798 miliard Kč. K prosinci 2011 bylo rozhodnuto o přidělení 562 miliard příjemcům ve všech programech, řízených jak resorty, tak i regionálními správci.

Proplaceno pak v tuto chvíli bylo 308 miliard korun. Podle informací ParlamentníchListů.cz by čeští daňoví poplatníci v nejčernějším odhadu mohli přijít až o 240 miliard korun. Že hrozí průšvih kolosálních rozměrů, potvrdili redakci i někteří koaliční poslanci, ale pouze pod podmínkou zachování jejich anonymity.

Problémem čerpání dotací z Bruselu se již zabýval na společné schůzi kontrolní, hospodářský a rozpočtový výbor. Problémy a velké znepokojení v Bruselu připustil i český eurokomisař Štefan Füle. Bruselští úředníci totiž přestávají věřit českým orgánům, že jsou dostatečně schopny toky peněz kontrolovat tak, aby neskončily neznámo kde, respektive u soukromých subjektů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…