Nový týden, nový průzkum: ČSSD a komunisté mají jasnou většinu

13.02.2012 11:02

Průzkum stranických preferencí společnosti Factum Invenio ukázal, že v případě voleb by se do sněmovny dostaly pouze čtyři strany – ČSSD, ODS, TOP 09 a KSČM. Skupina stran – SPOZ, KDU-ČSL, Strana zelených a Suverenita – se dostala těsně pod hranici pět procent.

Nový týden, nový průzkum: ČSSD a komunisté mají jasnou většinu
Foto: Archiv
Popisek: Volební místnost

Z průzkumu vyplynulo že by se voleb do Poslanecké sněmovny zúčastnilo 57,9 procent voličů. Factum Invenio připomíná, že tím by předpokládaná volební účast byla citelně nižší než účast ve volbách na konci května 2010, kdy se k volebním urnám dostavilo 62,6 procent lidí.

ČSSD by mohla vytvořit většinové koalice

Do sněmovny by se dostaly čtyři strany. ČSSD by získala 73 mandátů (25,5 procent), ODS 49 mandátů (19,4 procent), KSČM 38 mandátů (14,9 procent) a TOP 09 spolu se Starosty a nezávislými by získala 40 mandátů (15 procent). Současná koalice by v případě nových voleb tedy nezískala potřebnou většinu.

Celý průzkum ZDE

ČSSD by mohla utvořit většinovou koalici s kteroukoli stranou. Levicová koalice s KSČM by měla 111 mandátů, koalice s TOP 09 by měla 113 mandátů.

Věci veřejné mají dlouhodobě malou podporu, získaly by pouze 2,2 procenta.

Podpora KDU-ČSL a Strany zelených se v průzkumech pohybuje kolem pěti procent. Factum Invenio zjistilo, že lidovci by získali 4,3 procent hlasů a zelení 4,1 procent.

Strana práv občanů – zemanovci by získala 4,4 procent a pro Suverenitu by vhodilo do urny lístek 3,2 procent voličů.

Podle SANEPu by další vládu opět sestavila současná koalice

Jiný průzkum, od společnosti SANEP, v pátek hlásil, že současná trojkoalice za podpory lidovců by znovu mohla sestavovat vládu. Volby by opět vyhrála ČSSD s podporou 30,1 procent voličů. ODS by získala 21,7 procent, TOP 09 14,1 procent a Věci veřejné by se do sněmovny dostaly těsně s 5,1 procentem. KDU-ČSL by získala 5,3 procent a KSČM 13,9 procent. Strana zelených by získala jen 3 procenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…