Ministr Pospíšil: Nehrozí chaos ani v případě zdržení prezidentské volby

13.02.2012 13:37

Češi si nemusí jít zvolit prezidenta v přímé volbě příští rok na jaře. Upozornil na to v neděli předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil ale pro Český rozhlas vyvrátil obavy Rychetského - prý doufá, že prováděcí zákon k přímé volbě projde hladce. Pospíšil se tak v žádném případě neobává chaosu.

Ministr Pospíšil: Nehrozí chaos ani v případě zdržení prezidentské volby
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Jiří Pospíšil

Češi si nemusí jít zvolit prezidenta v přímé volbě příští rok na jaře, jak schválili poslanci a senátoři. Podle předsedy ústavního soudu Pavla Rychetského totiž přijatá novela a ani dokončovaný doprovodný zákon nemusí zajistit, že by případné žaloby protikandidáta ohledně nominačních kritérií, především u pravosti podpisů na peticích, stačily české soudy rozhodnout včas.

„Riziko, že soudy nestihnou včas posoudit případné stížnosti na nominační kritéria, tady samozřejmě může být. Předpokládám však, že experti, kteří na ministerstvu vnitra připravují volební zákony, jsou si těchto potencionálních problémů vědomi a v právní úpravě s tím počítají,“ reagoval však na to ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Pavel Rychetský také upozornil na šibeniční termín vstupu novely ústavy a také prováděcího zákona v platnost v souvislosti s dalšími prezidentskými volbami.  

„Ta novela i prováděcí zákon má vstoupit v účinnost, tuším, 1. října. To je velmi krátká doba, jak na to uplatnění petičního práva a nominaci kandidátů, tak na soudní přezkum, který by byl nepochybně přinejmenším dvoustupňový,“ řekl Rychetský.

Pospíšil ale doufá, že prováděcí zákon, ke kterému je třeba prostá většina poslanců a senátorů, projde hladce.

Bude důležité, zda opravné prostředky budou mít odkladný účinek

„To, že nás čas velmi tlačí, je věc, na kterou celou dobu upozorňujeme. Ministerstvo spravedlnosti na to upozorňovalo i při projednávání ústavy. Je tedy třeba, aby byl příslušný prováděcí zákon prosazen co nejrychleji,“ zmínil na to Pospíšil.

Pokud ale podle něj dojde ke zdržení celého procesu, může nastat situace, kterou však nepředpokládá. „Ještě je otázka, jak bude zákon nastaven. Zda například takovéto opravné prostředky budou mít odkladný účinek, či nikoliv,“ upozornil ministr.  

„Ústava počítá i s variantou, že v určité chvíli není ještě zvolena hlava státu. To může klidně nastat i u nepřímé volby. Ústava jasně říká, jak se v takovém případě dělí kompetence hlavy státu mezi ostatní ústavní činitele. Není to tedy nic, co by si někdo přál, uděláme vše pro to, aby to nenastalo. Na druhou stranu nehrozí žádný chaos,“ dodal pro rozhlas Pospíšil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …