Zakladatel Holešovské výzvy se čílí: Zastupitelství nekoná a Pospíšil to kryje

13.02.2012 15:53

Podnikatel a také spoluzakladatel Holešovské výzvy Václav Princ v rozhovoru pro Haló noviny naznačuje, že kolem kauzy nepovedené privatizace Mototechny je stále podivné ticho. Ve věci totiž prý již léta nekoná českobudějovické státní zastupitelství, policie případ dávno odložila, ale stížnost na tuto nečinnost a na porušování trestního řádu je stále u ledu. Navíc celou věc podle Prince kryje ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, který se prý dokonce stýká s pachateli trestné činnosti kolem Mototechny.

Zakladatel Holešovské výzvy se čílí: Zastupitelství nekoná a Pospíšil to kryje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Celostátní konference občanských iniciativ, hnutí, sdružení a jednotlivých občanů

Ministerstvo spravedlnosti a státní zastupitelství údajně kryjí závažnou trestnou činnost v kauze prodeje někdejšího státního podniku Mototechna. Tvrdí to podnikatel Václav Princ. Podle něj všechny skutečnosti a důkazy naznačují, že již v začátku privatizačního projektu byl úmysl připravit podvod a získat vysoký neoprávněný prospěch na úkor státu. Podvod navíc přesahuje čtvrt miliardy korun. V rozhovoru pro Haló noviny pak Princ poodkryl, v čem tkví problém.

Trestní oznámení na privatizaci Mototechny podali podle Prince dodneška čtyři poškození občané  - bylo to v říjnu 1997. V únoru 1998 podala ve stejné věci trestní oznámení i Komerční banka, a. s., Praha.Přes tyto návrhy poškozených ve smyslu trestního řádu, aby bylo vyšetřování obou trestních oznámení spojeno, nebylo vyšetřovatelem a dozorujícím státním zástupcem žádosti poškozených vyhověno,“ vysvětlil pro Haló noviny Princ.  

Podle něj prý policie v roce 1998 trestní oznámení dokonce odložila s odůvodněním, že se trestný čin nestal. Proti tomu se však postavili poškození. Jenže i státní zástupce nakonec dal za pravdu policii.

Věc byla odložena na základě křivých vyjádření podezřelých

„Odložení trestního oznámení nebylo ovšem provedeno na základě doložitelných důkazů, ale na základě křivých vyjádření podezřelých, že není pravda, že by byla Mototechna prodána hned po privatizaci dvěma jiným podnikatelům účelově,“ zmínil dále Princ s tím, že Mototechna byla prodána s dluhy u Komerční banky vyššími než 200 milionů korun. Navíc ani tehdy nebyla u finančního úřadu zaplacena daň osm a půl milionů korun z převodů nemovitostí.

Noví majitelé podle Prince však tvrdili, že chtějí dluhy uhradit, ale až budou mít peníze. Jenže museli prý vědět, že nemají z čeho dluhy platit, protože nemají žádný majetek a koupili jenom dluhy.

„Opravdu koupili? Nikdy žádný státní zástupce neodpověděl na otázku, za kolik by si koupil dluh 200 milionů korun. V době, kdy takto první majitelé firmy s dluhy 200 milionů korun vypovídali, už ale nebyli majiteli zadlužené firmy, bývalé Mototechny, kterou obratem prodali Vietnamci, kterého nikdy vyšetřovatel Policie ČR nenašel. Přestože už nebyli majiteli zadlužené firmy, přesto jejich výpovědi, že chtějí dluhy uhradit, vyšetřovatel uvěřil,“ zmínil k tomu dále pro Haló noviny Princ.

Tvrdí, že se trestný čin nestal, ale vyšetřovatel míní opak

Poškození údajně pak několikrát žádali vyšetřovatele i státního zástupce, aby ověřil a vysvětlil, za kolik bylo možné prodávat dvakrát dluhy vyšší než 200 milionů korun bez majetku a také bez nemovitostí. Ovšem bez úspěchu. Postupně všechny stupně státních zastupitelství po dobu pěti let totiž odpovídaly stejně – trestný čin se nestal.

„Je proto neuvěřitelné, že dne 30. října 2002 vydal vyšetřovatel usnesení ČVS: KVJC-62/20-2000, které zcela jasně konstatuje, že se současní majitelé nemovitostí Mototechny, s. p., České Budějovice dopustili několika závažných trestných činů, poškozování věřitele, zneužití informací v obchodním styku, neoprávněného převádění finančních částek na účty do zahraničí a dalších,“ upozornil dále Princ.

Některé tyto trestné činy ale podle orgánů činných v trestním řízení prý nejde již stíhat a to z důvodů promlčenosti a některé nelze dořešit ani z toho důvodu, že došlo ke ztrátě důkazů. Podnikatel Princ je však přesvědčen o tom, že tomu tak není.

Lze na to dát lhůtu dvacet let

„Policejní inspekce, policejní prezidium se k žádostem o prověření vyšetřování opakovaně vyjadřuje s odkazem na rozhodnutí státního zastupitelství, které vyšetřování dozoruje. Státní zastupitelství se zase ve svých odpovědích odkazuje na usnesení vyšetřovatele ze 4. června 1998, že se trestný čin nestal,“ zmínil k labyrintu rozporuplných usnesení dále Princ.

Případ nemůže být dle něj promlčen už proto, že se na něj dá aplikovat ustanovení paragrafu 67 odst. 1 písm. a) trestního zákona, který stanoví u trestných činů spáchaných při vypracování nebo při schvalování privatizačního projektu promlčecí dobu v trvání dvaceti let.  

„S ohledem na podivné skutečnosti a ohýbání práva ve věci privatizace Mototechny, s. p., které znamenalo neoprávněný zisk čtvrt miliardy korun pro podnikatele z Plzně a ztrátu pro ČR, podal jsem trestní oznámení na státního zástupce v Českých Budějovicích dne 30. července 2009, které si odložil státní zástupce, proti kterému trestní oznámení směřuje a opět se stížnostmi poškozeného žádný vyšší stupeň státního zastupitelství nezabývá již dva a půl roku,“ vysvětlil dále Princ a dodal, že podnikatelé, kteří jsou podezřelí ze spáchání závažných trestných činů, jsou navíc členy regionální rady ODS v Plzni, kde předsedou této rady je současný ministr spravedlnosti.

Pospíšil byl již interpelován ve sněmovně

„Pan ministr o tom ví, ale mlčí a s pachateli trestné činnosti, kterou popsal vyšetřovatel dne 30. října 2002, se dál stýká. Ministerstvu spravedlnosti podřízená nezávislá státní zastupitelství tak kryjí závažnou trestnou činnost s vědomím pana ministra, který byl v této věci již také interpelován ve sněmovně,“ dodal podnikatel pro Haló noviny.

Nakonec také zmínil, že se v celé věci obrátil na šéfku Poslanecké sněmovny Miroslavu Němcovou, ale ta mu odvětila v tom smyslu, že mu ve věci nemůže pomoci.

„V této společnosti jsme se po 22 letech demokracie a svobody pod vedením ODS a Václava Klause dočkali něčeho, co už není právní stát, ale jedna obrovská mafie ve vysokých státních funkcích,“ doplnil Princ.

Podnikatel Václav Princ je znám jako spoluzakladatel Holešovské výzvy. Signatáři této výzvy chtějí připravit "spravedlivé demokratické volby", žádají uzákonit obecné referendum a odvolat podpis na smlouvě ACTA, která podle usnesení zavádí cenzuru na internetu. Požadavky mají být podle nich splněny do konce února. Princ ale podle informací ParlamentníchListů.cz již za Holešovskou výzvu nyní nevystupuje.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…