Toto se nebude líbit Langerovi: Obhájce práv otevřeně o jeho ženě

14.02.2012 11:14

AKTUALIZOVÁNO Pomalování předvolebních plakátů může skončit i více než tříměsíčním pobytem ve vězení. Přesvědčil se o tom řidič olomouckého Dopravního podniku, který takto protestoval proti politickým elitám. Předseda Spolku Šalamoun John Bok je přesvědčen, že se soudkyně Markéta Langerová měla z případu vyloučit pro podjatost, neboť její manžel Ivan vedl olomouckou kandidátku ODS.

Toto se nebude líbit Langerovi: Obhájce práv otevřeně o jeho ženě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý místopředseda ODS a exministr vnitra Ivan Langer

Naštvanost na politické elity dal najevo řidič Dopravního podniku Olomouc Roman Smetana tím způsobem, že pokreslil nejméně třicet reklam na autobusech, které si před volbami 2010 pronajaly strany. Šofér přikresloval na předvolební plakáty politikům tykadla a dopisoval slogany, v nichž politiky označoval za lháře, zloděje, korupčníky a prostitutky.

Jak informuje iDNES.cz, tak si řidič, jehož nakonec udal kolega, mezi stranami nijak nevybíral. Pomaloval bez rozdílu plakáty všech stran, které autobusy ke své propagaci využívaly, tedy ODS, ČSSD a KDU-ČSL. Nejčastěji hanlivě upravoval plakáty ODS, která se také jako jediná u soudu domáhala, aby jí řidič zaplatil škodu 15 tisíc korun.

Nepřijal sto hodin prací ani domácí vězení

K tomu měl podle původního rozsudku odpracovat sto hodin obecně prospěšných prací. To však odmítl stejně jako další náhradní trest v podobě domácího vězení s odůvodněním, že slušní a poctiví lidé do vězení nepatří. Při pondělním soudním jednání však soudkyně Markéta Langerová rozhodla, že se předchozí trest mění na pobyt ve vězení, a to za jednu hodinu práce jeden den za mřížemi.

„Plakáty by se překreslovat neměly, ale sama jsem je neviděla. Kauzu jsem sledovala prostřednictvím médií. Těch sto dnů vězení je zvláštních, to se mi nelíbí,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz místopředsedkyně poslaneckého klubu TOP 09 Jitka Chalánková, která do sněmovny kandidovala právě na Olomoucku.

Musela by být ze železa, aby nebyla ani trochu podjatá

„Podobné přestupky se řeší maximálně pokutou, pokud se vůbec řeší. Přidělit případ manželce místního politika, navíc neúspěšného, je buď hloupé, nebo cílené, a tudíž předvídající tvrdý výsledek. Ta dáma by musela být ze železa, aby alespoň trochu nebyla předpojatá,“ říká pro ParlamentníListy.cz poslanec ČSSD František Bublan, Langerův předchůdce ve funkci ministra vnitra.

„Považuji situaci, když jsou volby, za mimořádnou, zvláštní a někdy i divokou. Pokud někdo někoho fyzicky nenapadá, tak neshledávám únosné, aby se vůbec orgány činné v trestním řízení takovýmito věcmi zabývaly. I když takovýto zákon máme, tak je to zneužití tohoto paragrafu, neboť stejně k žádné újmě nemohlo dojít. I když tam něco připsal nebo přikreslil, plakát pořád zůstal plakátem,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz předseda Spolku Šalamoun John Bok.

Podle předsedy Spolku Šalamoun soudila soudkyně politicky

„Co uděláte se čtrnáctiletým dítětem, když plakát pomaluje? Co je tam vlastně trestáno? Politický názor a nesouhlas s tím, kdo vyvěsil politické plakáty a slibuje něco, co nemůže splnit, nebo nějaká dětská hloupost, z níž se to počmárává? Ten šofér není stíhaný a souzený za to, že počmáral plakát, ale za to, že má jiný politický názor. De facto jeho rozsudek, ať to zní absurdně, ale já si na tom trvám, je politický rozsudek, soudkyně soudila politicky,“ myslí si Bok.

Pikantní na případu je i to, že olomouckým lídrem ODS ve zmíněných volbách byl místopředseda Ivan Langer, jehož manželka řidiče za mříže na sto dnů poslala. Přestože dlouholetý vlivný politik a bývalý ministr vnitra vedl kandidátku, odmítli ho i voliči vlastní strany, kteří ho preferenčními hlasy pro jeho spolustraníky srazili až na šesté místo mimo dosah sněmovny.

Pod rozsudkem podepsaná manželka pohlavára

„Ona se z toho měla sama vyloučit. Jestliže je soudkyně manželkou význačného politika v oblasti, kde se ta věc stala, tak je podjatá. Už prostě z toho, že spala se svým manželem, že spolu žijou, že si povídají, že mají stejné politické názory, že tráví společně čas i majetek, tak je to naprosto evidentní,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz Bok.

Smetana námitku pro podjatost nevznesl. „Naprosto mi vyhovuje, že je pod rozsudkem podepsaná právě manželka pohlavára ODS, který je jedním z významných symbolů tohoto kleptorežimu,“ řekl iDNES.cz Smetana. Soudkyně úvahu o podjatosti odmítla. „Ve mně případ opravdu nevyvolává žádné emoce, stavím se k němu jako profesionál, jako nestranný soudce,“ vysvětlila Langerová, proč se rozhodla nevyloučit se z případu.

Hrozí mu trest za maření úředního rozhodnutí

„Odsuzování někoho za vyjádření se proti politickým elitám v době, kdy je zjevné, že tyto elity rozkrádají státní, tedy společný majetek ve velkém, je samo o sobě přinejmenším zarážející. Osoba paní Langerové tomu pak dodává ten krásně absurdní, fraškoidní nádech,“ uvedl odsouzený řidič, jenž se ani tomuto verdiktu nepodvolí, takže mu bude hrozit další stíhání za maření úředního rozhodnutí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…