Kníže oznámil: Propouštět vězně je dobré. Proč za všechno zavírat

15.02.2012 10:12

Jak by postupovali kandidáti na prezidenta vzešlí z přímé volby v případě plošných amnestií ? „Naprosté kriminalizování všech je blbost,“ myslí si například ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Lidové noviny se kromě něj otázaly ale i dalších adeptů na křeslo prezidenta republiky, jak by v případě amnestií i milostí postupovali. Nikdo však nebyl tak smířlivý, jako právě kníže.

Kníže oznámil: Propouštět vězně je dobré. Proč za všechno zavírat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Jak by si adepti na post prezidenta repubiky stáli v otázce amnestií? „Otevřeně pro je šéf TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg,“ napsaly k tomu dnes Lidové noviny (LN).

Právě Schwarzenberg se ale drží podle LN a v hlasování na webu lidovky.cz v čele možných Klausových nástupců. Pro jeho kandidaturu je třetina všech hlasujících. V názoru na amnestii je však podle deníku osamocený.

A jak tedy Schwarzenberg a jiní uchazeči odvětili na otázku LN, zda by po jejich zvolení následovala plošná amnestie a jak by vlastně dotyční kandidáti na Hradě využívali i institut milostí?

„Myslím si, že je to dobrá tradice. Máme zbytečně mnoho vězňů. Italský exministr zahraničí Frattini mi nedávno vyprávěl, že mezi reformními zákony mají i takový, který má hodně vyprázdnit italské věznice. Myslím, že je to správné, naprosté kriminalizování všech je blbost,“ odvětil na to Schwarzenberg.

Sobotka: Milosti výrazně výběrové

Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) má ale zcela jiný názor: „Milosti ano, ale výrazně výběrové. Tedy v závažných případech motivovaných převážně zdravotními či sociálními důvody. Zároveň je nutné zaručit velmi řídký výskyt. Živě si pamatuji plošné amnestie, které se neosvědčily – většina propuštěných se vrátila za mříže. Plošná amnestie proto není moje téma.“

Nestraník a bývalý premiér Jan Fischer si pak myslí, že přeplněnost věznic je nutné řešit kvalitativními změnami v práci celého aparátu spravedlnosti. „Institut milostí má být využíván zcela výjimečně a po velmi podrobné konzultaci s příslušným členem vlády. Prezidentovo rozhodnutí musí být podrobně veřejně odůvodněno,“ řekl Fischer.

“Amnestie ne, naopak snažila bych se vytvářet povědomí, že zločin musí být potrestán padni komu padni. Vězení není ozdravovna, ale místo pro ty, kteří se sami dobrovolně vyčlenili ze společnosti slušných lidí svým konáním,“ zmínila pak ke stejné otázce Jana Bobošíková, která již jednou na post prezidenta republiky kandidovala.

Nestraník Jan Švejnar pak Lidovým novinám odvětil: „Do toho bych se zatím nerad pouštěl, musím se seznámit s relevantními údaji.“

Zatímco ale Miroslava Němcová (ODS) a ani Miloš Zeman (SPOZ) na otázku deníku neodvětili - Němcová se v červnu 2011 nechala slyšet, že udělení amnestie vnímá jako výjimečný krok a plné věznice nechápe jako důvod k amnestii - zřejmě zcela jasno pak má v této věci ještě Jiří Dienstbier (ČSSD).

„Nemyslím si, že má následovat plošná amnestie. Je nutné se zamyslet nad trestním právem, jaké věci kriminalizovat, jaké tresty ukládat a zvažovat použití alternativních řešení,“ vzkázal pro LN senátor Dienstbier.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…