Dusno v ČSSD: Ublížils Dienstbierovi, udeřili na Ratha. Odpověď je tu

16.02.2012 10:51

Středočeský hejtman a poslanec David Rath prozradil některá jména kandidátů na prezidenta za ČSSD. To ale vedení strany rozběsnilo a třeba místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach tvrdí, že zvláště v případě vyzrazení jména senátora Jiřího Dienstbiera je to „rathovina“. Ale Rath si útoky některých svých stranických kolegů nenechává líbit. Médiím teď rozeslal reakci, v níž tvrdí, že jde o omezování svobodné diskuse a útisk při projevování vlastních názorů.

Dusno v ČSSD: Ublížils Dienstbierovi, udeřili na Ratha. Odpověď je tu
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Co se to děje v ČSSD? Mezi některými jejími členy se totiž rozhořela podivná válka kvůli Jiřímu Dienstbierovi a dalším lidem, o nichž poslanec David Rath veřejně hovořil jako o vhodných kandidátech za ČSSD v přímé prezidentské volbě. Existenci takových kandidátů ale „oranžoví“ místopředsedové Marie Benešová a Zdeněk Škromach popírají. Podle nich se bude o vhodném člověku, který bude ve volbě útočit na Hrad, hovořit až o tomto víkendu na stranickém grémiu.

Anketa

Kdo je váš oblíbený politik ČSSD?

4%
23%
3%
38%
hlasovalo: 1021 lidí

„Je to rathovina,“ komentoval pak hejtmanovo konání místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach pro novinky. cz. Podle jeho soudu je zveřejňování prezidentských kandidátů již nyní chybou, protože se prý tak do voleb „vyšťaví“. Dalšími zvažovanými kandidáty by podle Ratha byli třeba Vladimír Špidla a předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Podle Škromacha a místopředsedkyně strany Marie Benešové je ale právě na nějaké sdělování jmen uvaleno stranou přísné informační embargo. Kandidáty tak podle místopředsedů Rath popravuje.

Benešová dokonce prý vidí v Rathově postupu zlý úmysl. A Rychetský podle ní kvůli tomu kandidaturu odmítl. Je přesvědčena, že Rath chtěl Rychetského „odstřelit“.

Škromach: V případě Dienstbiera jde o Rathův osobní názor

„Já vůbec nebudu Davida Ratha komentovat, nemá to cenu. Je to jeho věc a jeho hra, neměl co prozrazovat dopředu, neboť žádní kandidáti vedení strany a ani strany neexistují. V případě pana Dienstbiera je to Rathův osobní názor. Myslím, že nebylo vhodné v tuto chvíli přicházet se jmény, protože  vedení strany veřejně řeklo, že o tomto víkendu stanovíme nějakou strategii právě pro výběr možného kandidáta, kterého by sociální demokracie podporovala,“ vysvetlil k tomu pro ParlamentníListy.cz místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. Podle něj rozhodně o omezování svobodné diskuse -  jak Rath tvrdí - nejde.

„Myslím, že pan Rath velmi dobře ví, proč to dělá a dělal to i v minulosti. Neměl co prozrazovat, neboť skutečně žádný kandidát za sociální demokracii neexistuje. Je to jeho osobní názor a je to věc jeho svědomí, že se takto vyjadřuje,“ dodal Škromach. Na otázku, z jakých osobních pohnutek by to tedy středočeský hejtman dělal, pak se jen Škromach pousmál. „Vždyť je to Rath,“ doplnil k tomu s úsměvem.

O Dienstbierovi mluvil již prý se Sobotkou i Zaorálkem

Jenže ani samotný Rath není zrovna zticha. Ve svém dnešním prohlášení zmínil, že o dobrých předpokladech Jiřího Dienstbiera jako kandidáta pro přímou volbu prezidenta republiky diskutoval jak s předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou, tak s jejími místopředsedy Lubomírem Zaorálkem a Jiřím Dienstbierem a i členem předsednictva ČSSD Richardem Dolejšem. "Tato diskuse proběhla před tím, než média vůbec začala spekulovat o možné kandidatuře Jiřího Dienstbiera,“ upozornil.

Také zdůraznil, že jakékoliv omezování svobodné diskuse a projevování vlastních názorů vnímá ze strany Benešové a Škromacha jako nepřípustné omezování svobody členů ČSSD.

Prý může Benešová pro Výkonný výbor ČSSD navrhnout jiné jméno, což je právem každého člena tohoto orgánu. Rath také připomněl, že řada  organizací ČSSD, a to minimálně ze Středočeského kraje, bude navrhovat na tuto funkci právě svého senátora za okres Kladno Jiřího Dienstbiera.

„Pokud má paní Benešová a pan Škromach jiného vhodného kandidáta, bylo by korektní, kdyby jeho jméno sdělili svým spolustraníkům a i celé veřejnosti, aby bylo jasné, kdo má jejich podporu,“ sdělil také Rath v prohlášení, které ParlamentnímListům.cz zaslal jeho poslanecký asistent Patrik Tomšů.

Benešová: Už je na webu Vaše věc. Jak je to možné?

Marie Benešová pak na prohlášení Ratha reagovala poměrně podrážděně. „To jeho prohlášení již je na webu vasevec. cz, tedy na webu jiné politické strany. Tak to je ´nesmírně zajímavé´,“ řekla ParlamentnímListům.cz.

„David Rath ale vždycky všechno obrací do protiútoku. Jasně se však řeklo, že nebudeme zmiňovat žádná jména, nebyl to nějaký zákaz, ale řekli jsme si jen, že to budeme dodržovat a shodli jsme se na tom. On to však opakovaně porušil,“ uvedla dále Benešová s tím, že ji vadí, že všichni domluvu dodržují, jenom on ne.

Podle ní skutečně Rath nejdřív zmínil Rychetského a to je již přitom několik týdnů. „Jsem přesvědčená, že ho tím vyplašil, protože pan Rychetský je v citlivé ústavní funkci, kdy si nemůže dovolit, aby jej osobně a jeho rozhodnutí někdo předčasně zpochybňoval,“ zdůraznila.

Na otázku, zda tedy je vůbec na místě Rathovo tvrzení, že jde uvnitř ČSSD v této věci o "omezování svobodné diskuse", pak reagovala Benešová zmínkou o bobříku mlčení. „Pak jsme tady tedy neměli mít bobříka mlčení a měli jsme široce diskutovat přes média a už by ta jména lítala,“ řekla.

Také ji prý zarazilo, že Rath nyní tvrdí, že již proběhlo nějaké jednání s předsedou Bohuslavem Sobotkou, místopředsedou Zaorálkem a Richardem Dolejšem, kde si Dienstbiera vybrali. Ale o tomto jednání prý neměla ona - a zřejmě ani kolega Škromach - tušení.

„Měla jsem za to, že se nijak nedomlouváme a nesvoláváme si tajná jednání. Já jsem nic neprovedla a naopak dodržovala, co se po mně chtělo. A jména zmíním zítra a svého kandidáta tam případně také řeknu,“ dodala.

O jménech budou diskutovat na grémiu

Před tím, než o vhodném kandidátovi rozhodne ústřední výkonný výbor strany, tak o jménech totiž proběhne diskuse tento pátek a sobotu na politickém grémiu. Jenže Benešová nevyloučila, že by se mohlo o prezidentských kandidátech konat i stranické referendum. Takovým způsobem vybírali sociální demokraté prezidentského kandidáta před deseti lety, z čehož vzešel bývalý předseda Miloš Zeman, který kandidoval ve druhé volbě a to poté, co byla první volba, v níž za ČSSD kandidoval soudce Jaroslav Bureš, neúspěšná.

Připomeňme, že syn zesnulého disidenta a někdejšího ministra zahraničí Jiřího Dienstbiera dal o sobě veřejně vědět loni jako lídr regionálních voleb v hlavním městě. V té době se také rozhodně postavil proti koalici ČSSD a ODS na pražské radnici. Když ji vedení pražské ČSSD prosadilo proti jeho vůli, zůstal raději řadovým zastupitelem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…