Spor o Havlovu cenu. Já byl první, píše fyzik Janouch

17.02.2012 9:16

Spor o to, kdo bude udělovat Mezinárodní cenu Václava Havla, je trapný a zbytečný. Píše to v komentáři pro deník Právo František Janouch, spoluzakladatel a předseda SR Nadace Charty 77. Spor vede Nadace Charty 77 s Knihovnou Václava Havla. Janouch uvádí, že cenu by měla udílet instituce, která má dlouholeté zkušenosti s udílením jiných ocenění a má dokonalou a odpovědnou adminitrativu.

Spor o Havlovu cenu. Já byl první, píše fyzik Janouch
Foto: Hans Štembera
Popisek: Koncert na počest Václava Havla v pražské Lucerně

Janouch spolu s Václavem Havlem zakládal téměř všechny ceny, které nadace Charty 77 uděluje už přes čtvrt století. Jedná se o ceny Toma Stopparda, Františka Kriegla, Jaroslava Seiferta a Dominika Tatarky, kterou ovšem po rozdělení republiky převzala Slovenská Nadácie Charty 77.

Cenu Václava Havla by měla udílet Nadace Charty 77

„Považoval jsem založení ceny, která ponese jméno zesnulého přítele, za poslední službu, kterou mu mohu prokázat,“ píše Janouch v Právu. Přiznal také, že si přál, aby v souvislosti s touto cenou zaznělo jméno Charty 77, projektu, jehož vůdčí osobností byl Václav Havel a který se výrazně zapsal do historie České republiky.

Návrh Janouch nejdříve prodiskutoval s Dagmar Havlovou, která s tím souhlasila. Pak to uvedl na svém blogu 29. prosince 2011. Správní rada Nadace Charty 77 to podpořila, a tak se začal vypracovávat právní statut ceny.

V článku v Právu Janouch připomíná, že má bohaté zkušenosti s jinými cenami Charty 77. Také pracoval v bývalém švédském Nobelově ústavu pro fyziku, kde pozoroval procedury a zvyklosti při udílení nejprestižnějších světových cen.

Knihovna by se neměla zabývat udílením cen. Nedělají to ani knihovny ve světě

„Rozhodnutí o zřízení ceny je pouze začátkem, jedním procentem, pokud ne jedním promile, z vytvoření skutečně prestižní ceny,“ uvádí Janouch.

Přesto Janouch obdržel 11. února 2012 od ředitele Knihovny Václava Havla zprávu o tom, že tato instituce bude rovněž udílet Cenu Václava Havla.

Tomu se Janouch podivuje a připomíná, že zrovna knihovna by se neměla zabývat vytvářením nějakých cen. Jako příklad uvádí Cenu Andreje Sacharova, kterou uděluje Evropský parlament, ačkoliv existuje archív a muzeum Andreje Sacharova v Moskvě a Fond Andreje Sacharova v USA.

Diskuse končí. Přišel jsem s nápadem první, tvrdí Janouch

Janouch si proto stojí na svém a trvá na tom, aby Mezinárodní cenu Václava Havla za lidská práva spravovala právě Nadace Charty 77.

„Experimentovat s památkou Václava Havla by se nemělo. Proto považuji princip zatlučeného kolíku či uveřejnění článku s návrhem za dostatečný důvod k ukončení této nepotřebné a trapné diskuse. V akademických kruzích by podobné jednání bylo zřejmě klasifikováno jako pokus o plagiát,“ myslí si Janouch.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…