Č*ráku, vy*er se na to. Takhle Topolánek mluvil se všemi, svědčí Tlustý

17.02.2012 14:52

REVUE Někdejší sponzor ODS, podnikatel a bývalý majitel pražského divadla Ta Fantastika Petr Kratochvíl kdysi dostal ledovou sprchu od bývalého předsedy ODS Mirka Topolánka a nyní se rozhodl, že už s touto zemí nechce mít nic společného. Topolánek totiž na něj spustil spršku vulgárních slov, když za ním Kratochvíl přišel s dokumentem o problematice divadelních grantů.

Č*ráku, vy*er se na to. Takhle Topolánek mluvil se všemi, svědčí Tlustý
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mirek Topolánek

Petr Kratochvíl chce opět utéct do USA, kde pobýval i před rokem 1989. V rozhovoru pro Lidové noviny  popisoval proč. Kromě toho se také svěřil, že má nemilou zkušenost během jedné pracovní schůzky, na kterou někdejšímu předsedovi vlády Mirku Topolánkovi přinesl dokumenty o problematice divadelních grantů.

„Snažil jsem se mu vysvětlit, že mi nejde o peníze, ale o princip podpory umění v tomhle státě. Že nám chybí divadelní kategorie, zásadní pravidla, jasná kulturní politika,“ popsal svůj tehdejší záměr. Topolánkova odpověď ale předčila veškerá očekávání: „Řekl mi tehdy: Ahoj čur***, podívej se, jak jsem zhubnul! Co je? Co to je? To nebudu číst, vole, kolik chceš? Cože? Ty nechceš prachy? Jaký principy, vole? Ááááále, na to se vy***!

Po tomto zážitku Kratochvíl, který dříve na chod ODS přispíval, s podporou strany skončil. „Dával jsem jim finanční příspěvky, ale už bych nikomu nedal ani korunu,“ rozhodl se skončit s politikou i s ČR.

Choval se ale takto ale Topolánek často? Někdejší ministr financí a také poslanec za ODS Vlastimil Tlustý k této otázce pro ParlamentníListy.cz odvětil: „Tak tehdejší pan premiér mluvil se všema. On si na tom ale zakládal, ne?“

„To, že expremiér Topolánek rád používal občas nějaká vulgární slova, tak to mne osobně nerušilo z klidu, ale takovou žoviálnost, kterou zvolil k panu Kratochvílovi, tak tu já jsem osobně nezažil. Tam, kde cítil, že se tak může chovat, tak se tak prostě choval,“ reagoval pak na stejný dotaz ParlamentníchListů.cz expremiér a bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Podle něj ale každý špičkový politik ve stresu hledá nějakou cestu, jak z toho velkého tlaku uniknout. „Někdo tím, že pije, jiný zase, že používá silácká slova a hrubé výrazy - to je jen psychologická sonda, nic víc. Tím neříkám, že takové chování omluvám. Kdybych byl jízlivý, tak bych řekl, že pan Kratochvíl přece sám podporoval stranu, kde se její šéf vyjadřuje takovým způsobem,“ dodal Paroubek.

Topolánek ale přesvědčil loni v červnu i ParlamentníListy.cz o tom, že neudrží nervy na uzdě, pokud se cítí být dotčen (více ZDE). Bylo to ve  chvíli, kdy bulvární Blesk informoval o synovi expremiéra Tomášovi, který vlastní vůz BMW za bezmála milion korun, když jen jeho studia podle deníku přišla Topolánka na půl milionu. Redaktorka ParlamentníchListů.cz proto esemeskou expremiéra Topolánka kontaktovala, aby mu dala prostor k informacím Blesku se vyjádřit. V článcích bulvárního deníku totiž jeho vyjádření chybělo. To, co ale přišlo od Topolánka, bylo plné urážek.

„Nečtu ty vaše sra*ky a lži nekomentuji. Žádná z těchto „mr*ek" se neodváží sama a beze svědků přiblížit na 5 metrů. To mi jako reakce stačí. Respekt! To, že české mr*ky útočí řadu let na mé rodinné příslušníky, to je vaše vizitka, ne moje. Pokud se chcete té štvanice zúčastnit, pozorně si odkrokujete 5 metrů. Mr*ka totiž nemá pohlaví," napsal expremiér.

Podnikatel Kratochvíl na toto téma ještě zmínil: „Totální zhroucení pro mě nastalo, když přišel do strany Mirek Topolánek. Rozdíl mezi Topolánkem a Paroubkem je nula. Jedině ho chválím, že začal řešit třetí odboj a ocenil bratry Mašíny. Jinak pravicové straně jen ubližoval.“

Při dotáhl až před EK

Boj za granty gradoval v roce 2008, kdy zakladatel divadla Ta Fantastika podal žalobu na pražský magistrát kvůli tomu, že měl v plánu zrušit dotaci na vstupenku. Do arbitráže chtěl hnát i Českou republiku.

Při kolem divadelních dotací, kdy věc dotáhl až před Evropskou komisi, podle svého úsudku ale zvládl dobře. Předseda Evropské komise José M. Barroso mu dokonce napsal, že má pravdu a granty by se v ČR měly napříště rozdělovat podle evropského práva. „Neberu to jako vítězství, mám jen dobrý pocit, že jsem spor dotáhl do konce,“ zmínil k tomu Kratochvíl pro LN.

Prý mu také ve sporu o divadelní granty dokonce vyhrožovali. „Měli jsme tahle vrata celá pomalovaná žlutými židovskými hvězdami. A taky americkými dolary. Jako národ jsme těžce rasističtí. To se týká Romů, Vietnamců, Číňanů. Nesnášíme odlišnosti menšin.“

On je skutečně Žid, ale tady v Česku cítil nenávist. „Vždycky to bylo podmíněno nějakou mou akcí nebo vyjádřením. Ale nebál jsem se. Máme tady kvalitní kamerový systém, kdyby se sem chtěl někdo vloupat, tak ho natočí a  pak tady mám dědečka, který každého zastřelí,“ uvedl dále podnikatel v rozhovoru.

Přiznal, že svůj odchod do zahraničí plánuje už čtyři roky. Lidé zde si podle toho, jak to vnímá, prý neuvědomují, že nomenklaturní komunisté jsou všude. „Chci se vrátit na Palm Beach, na Floridu. Hledám tam dům. Mám ještě haciendu v Portugalsku, tu si nechám – Portugalci jsou nesmírně hodní a milí lidé,“ sdělil s tím, že kromě jiného také plánuje otevřít si divadlo v Kataru. „Chtěl bych podnikat také v Asii, před lety jsem tam měl obrovský úspěch s představením Alice and Dream.“

Kratochvíl se také vyjádřil k takovým osobnostem, jako je prezident Václav Klaus a jeho předchůdce Václav Havel.  „Klause si nesmírně vážím a snad můžu říct, že si ho vážím jako přítele. Je to možná provokativní politik, ale politici západního střihu takoví bývají,“ podotkl k hlavě státu.

Babiš a jeho "nová parta" se Klausovi nevyrovnají

Klaus podle něj otevírá nové diskuse. „Když vedle něj postavím komunistu a estébáka Babiše, je to nebe a dudy. Babiš a jeho nová parta umělců, Jan Kraus a Michal Viewegh… Připomíná mi to historku, jak houslista Svěcený hrál nějakém pornu, provalilo se to, toho člověka zavřeli a Svěcený říká: Ale já jsem tam hrál jenom na housle. Jan Kraus taky bude jednoho dne, až sem třeba přijdou Číňani, říkat: Ale my jsme to mysleli dobře, my jsme tomu věřili, chtěli jsme udělat pořádek a bojovat proti korupci…“

Anketa

Vadí vám Topolánkovy vulgarity?

hlasovalo: 1735 lidí
O Václavu Havlovi pak neřekl nic špatného, pouze to, že tzv. pravdoláskaři použijí jakoukoliv lež, aby právě jejich „pravda“ zvítězila.

„Myslím, že Marián Čalfa měl na Václava Havla snad až příliš velký vliv. Čalfa jako Mojžíš převedl komunisty suchou nohou do řízeného kapitalismu. To je geniální, jak se mu to povedlo. Myslím si ale, že měla téct krev, abychom si víc vážili svobody,“ řekl k Havlovi.

Dnes by si komunisté prý dávali větší pozor, víc by se styděli. Proto si váží Mašínů - jsou to hrdinové. Stejně jako Kubiš a Gabčík, kteří provedli atentát na Heidricha.

Havel to doma prošvihl

Havla si ale nesmírně váží, jen však jako disidenta. „Jako bojovníka za liská práva. Celosvětově. Ale doma to prošvihl, protože de facto veřejně rehabilitoval komunisty. Pánové Dienstbier a spol. si vymínili úžasnou moc, mohli říkat: tohle byl hodný komunista, tohle špatný, hodný estébák, špatný éstébák.“

Jak se ovšem po smrti Havla chovali jeho někteří přátelé - to mu prý nešlo na rozum. Podle něj to byla až hysterie a občas měl strach, aby to nebylo jako v Severní Koreji. „Čekal jsem, kdy nějaký herec, jistě antichartista, řekne, že jedno sedadlo v divadle se nebude nikdy prodávat, že tam bude neonové srdce, aby byl Václav Havel vždy s námi,“ sdělil s ironií.

Také mu nejde na rozum, že Havlův film Odcházení má dvanáct nominací Českého lva. „Po všech těch špatných kritikách? To je typicky české pokrytectví,“ dodal.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

reklama

autor: olb

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …