Server: Pozor na zelený bonus na biometan. Je to jako fotovoltaika

17.02.2012 13:17

Podpora obnovitelných zdrojů energie podle serveru Česká pozice.cz dostává opět zelenou. Hrozbou se nyní prý stává podpora výroby biometanu, kde byla původně sněmovnou schválena horní hranice ve výši až čtyři tisíce korun za megawatthodinu (MWh). Po intervenci Energetického regulačního úřadu (ERÚ) byla ale nakonec hranice dotace na biometan snížena na 1700 korun za MWh. I tak si ale Česko zadělává na další velký problém, tvrdí server.

Server: Pozor na zelený bonus na biometan. Je to jako fotovoltaika
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Na podporu fotovoltaiky jen tento rok půjde z našich kapes 26 miliard korun. V případě biometanu zněl původní odhad „zeleného bonusu“ čtyři tisíce korun za MWh, což bylo podle české pozice 15 miliard korun. „I když bude toto číslo nižší, stejně půjde o několik miliard, které zaplatí spotřebitel,“ upozornil k tomu server.

Výrobu elektřiny v bioplynových stanicích stát podporuje prý proto, že se tím motivuje racionální využítí odpadního tepla přímo v místě nebo nedaleko této stanice. Zelený bonus na biometan by ale vyvolal jiný proces. Navzdory snížení hranice příspěvku totiž nyní hrozí bujení spekulantských developerských projektů, které povede k dalšímu zbytečnému zabírání cenné půdy, k celkovému zhoršení životního prostředí a v neposlední řadě ke zvýšení ceny zemního plynu o celých pět procent.

Zjednodušeně řečeno: na zelené louce vzniknou stanice, kde se bude vyrábět bioplyn a zároveň se bude čistit na biometan. Z hlediska rentability však tyto stanice nebudou vznikat v místech produkce surovin pro výrobu bioplynu, nýbrž v nejtěsnější blízkosti přípojek na českou plynárenskou soustavu, kam se tyto suroviny budou dovážet.

Vzniknou velké developerské projekty

„Nově navrhovaný systém podpory biometanu vytváří prostor pro vznik kapacitně velkých bioplynových stanic – developerských projektů, přičemž jediným kritériem bude možnost připojení výrobny plynu na vysokotlaké plynovody. Tato skutečnost povede k obtížně zvládnutelnému rozmachu tohoto odvětví, jehož negativní dopady mohou být závažnější než v případě fotovoltaických zdrojů,“ varovala v této souvislosti pro Českou pozici předsedkyně ERÚ Alena Vitásková.

Velkým problémem se podle ní také může stát i dovoz odpadu ze zahraničí za účelem jeho dalšího zpracování. S tím souvisí nárůst kamionové dopravy, a to i v místech s nevhodnou dopravní infrastrukturou.

„Zvláštní nebezpečí představuje ohrožení životního prostředí ze skládek odpadu z důvodu nadměrného zápachu a výskytu neznámých bakterií, které mohou způsobit vážná onemocnění,“ dodává prý zpráva ERÚ.

Server také připomíná, že podpora biometanu formou zeleného bonusu k tržní ceně zemního plynu má být financována prostřednictvím příspěvku k ceně přepravy, nebo distribuce. Pokud by nastal masivní rozvoj tohoto podnikání motivovaného bonusem, hrozí, že cena zemního plynu vzroste o celých pět procent. Na to údajně upozornila společnost RWE s tím, že by se zhoršilo konkurenční postavení tohoto paliva oproti ostatním energetickým zdrojům na trhu.

„Jelikož je zemní plyn dosud nejekologičtější a dobře dostupný zdroj, může se také zhoršit dopad na životní prostředí,“ dodala Česká pozice.

Biometan je plyn srovnatelný s kvalitou a čistotou zemního plynu. Vzniká očištěním bioplynu. To je však technologicky i finančně velice náročné. Bez podpory je tento druh podnikání vysoce ztrátový. Vládní návrh zákona proto počítá s tím, že čištění bioplynu a jeho vtlačení do plynárenské soustavy České republiky pomůže podpora, která by měla pokrýt náklady na vyčištění bioplynu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…