Krampol vládě: Tak tohle bude průser. Češi nemají ani na polívku

19.02.2012 17:01

Podle herce a moderátora Jiřího Krampola bude mít vláda Petra Nečase (ODS) "průser". Zdražila tak radikálně, že lidé nemají ani na nájem. Natož na "kafe a polívku".

Krampol vládě: Tak tohle bude průser. Češi nemají ani na polívku
Foto: Miloš Schmiedberger
Popisek: Herec a moderátor Jiří Krampol se obává nejhoršího

Stejně jako většina Čechů je poté, co přijde do běžného obchodu s potravinami, v rozpacích z vysokých cen i herec a moderátor Jiří Krampol. Navýšení cen cukru i dalších potravin o desítky procent sice jeho osobně neohrozilo přímo na životě, dovede si ale představit, že běžní důchodci mají zásadní problém.

Babička nemá na léky. Zastřelí ji?

"Obyčejná babička nemůže mít ani na léky, nemůže si je koupit. Má tedy umřít, nebo ji snad zastřelí?" děsí se Krampol. Toho pálí zejména zvyšující se ceny potravin. "Když si v Praze chcete dát v nějakém podniku kafe a polévku, obojí stojí osmdesát korun. To máte sto tisíc za rok. Obyčejný člověk, který bere osm tisíc korun měsíčně, na to ani nemá. Natož aby zaplatil nájem a další věci," rozčiluje se herec. "To mají ti lidé jít pod most, když nemají ani na nájem? Vždyť nepotřebují žádný luxus, ale jíst, oblékat a bydlet se přece musí," teskní Krampol.

On sám má prý štěstí. Navzdory tomu, že mu již bylo čtyřiasedmdesát, stále pracuje, a tak finanční potíže nemá. Uvědomuje si ale, že tomu tak nemusí být napořád. "Půjdu po ulici, klepne mě pepka, a budu mít 14 600. Budu muset odhlásit plyn, elektřinu, vystěhovat se z bytu. A to jsem celý život, 50 nebo 60 let makal," uvedl pro redakci.

Tak tohle bude průser

Navyšování DPH a komplexní zdražování podle Krampola vládě Petra Nečase (ODS) jen tak neprojde. "Přece si nemyslí, že si to lidé nechají libit? Tohle spěje k průseru," nastínil budoucí vývoj herec a moderátor.

K navyšování daně z přidané hodnoty a zdražování se o víkendu pro ParlamentníListy.cz vyjádřil třeba i poslanec Jiří Dolejš (KSČM). I přesto, že má stejně jako další zákonodárci nadprůměrně vysoký plat, i on musí šetřit. 

Už teď  se totiž připravuje na to, že bude ještě hůř. "U sebe bych mluvil spíše o úsporách na horší časy, spotřebu omezuji na to nejnutnější," řekl ParlamentnímListům.cz poslanec. Zhodnotil také vztah cen a rostoucí inflace. "Průměrný cenový index samozřejmě neodrazí životní náklady domácností s podprůměrnými příjmy.  Ty rostou rychleji než inflace," vysvětlil poslanec KSČM.

Problém zdražování potravin vnímá velmi negativně třeba i socilog Jan Keller. Ač prý vláda prezentuje, že inflace dosahuje 3,5 procent, Keller jí nevěří.„Těžko říci, komu věřit, ale když čtu, že se nám zvedla inflace o tři a půl procenta a vím, že za stokorunu už si nekoupím tři bochníky chleba Morávka, který kupuji, tak si nejsem jistý, nakolik mám věřit tomu, že inflace je jenom tři a půl procenta,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz.

I Keller zoufá. Pětistovka mi nestačí

„Nevím, jak se to počítá, nejsem odborník na inflaci, jenom k tomu mám nedůvěru. Moje peněženka mi říká, že inflace zaručeně musí být mnohem vyšší než jen tři a půl procenta. Já chodím nakupovat potraviny, dělám běžné nákupy a dnes, když jdu nakupovat na víkend a mám pětistovku, tak si nemůžu být jistý, jestli náhodou nezůstanu v obchodě dlužen. A to prakticky nekupujeme ze zdravotních důvodů maso,“ uzavřel Keller.

Potraviny od nového roku radikálně podražily také kvůli navýšení DPH. Desetiprocentní sazba na většinu potravin se zvedla na 14 procent.

Samotný ministr financí Miroslav Kalousek ze zvyšování DPH ani cen radost nemá. „Byl to nepříjemný krok. Já se ve zvyšování daní nevyžívám a nedělal jsem to rád. Také velmi dobře vím, že to má dopady do konkrétních domácností. Chodím do hospody, bavím se s lidmi, neodděluje mne od nich ochranka. V řadě rodin musí velmi tvrdě počítat,“ politoval spoluobčany ministr financí v deníku Právo.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Jana Šulcová

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …