Šéf ČSSD Sobotka: Jde o spirálu chaosu, rozkladu státu, poklesu a chudnutí

20.02.2012 12:56

Za selhání hospodářské politiky Nečasovy vlády považuje předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka to, že podle nejčerstvějších statistických údajů se už druhý měsíc po sobě snižuje hrubý domácí produkt a zároveň rostou ceny. Šéf ČSSD tvrdí, že výsledek posledních voleb roztočil spirálu chaosu, rozkladu státu, poklesu a chudnutí.

Šéf ČSSD Sobotka: Jde o spirálu chaosu, rozkladu státu, poklesu a chudnutí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Neradostnou vyhlídku – méně peněz a vyšší ceny – má před sebou česká společnost podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky. „Vyhlídku toho, že lidé budou mít hlouběji do kapsy, signalizuje zpráva Českého statistického úřadu o tom, že HDP se snižoval už druhý měsíc po sobě. Ekonomika míří dolů, a to je hrozba pro mzdy i pracovní místa. Ceny však zamíří opačným směrem. Obojí je selháním hospodářské politiky Nečasovy vlády,“ píše Sobotka v komentáři pro stranický web.

Podle šéfa nejsilnější parlamentní strany podtrhává domácí poptávku směska tupých a ostrých škrtů, ordinovaných hlavně ministrem financí Miroslavem Kalouskem. „U růstu cen jsou otazníky také, protože nástroje, kterými se ceny obvykle krotí, jsou při hospodářském poklesu nepoužitelné. Žádný centrální bankéř nechce být tím, kdo ekonomiku dorazí, když jí ke všem problémům přidá další v podobě zvýšených úrokových nákladů,“ upozorňuje Sobotka.

Železná logika Kalouskovy spirály

Hospodářská politika vlád, které sestavovala ODS, ořezává veřejné výdaje, aby snížila zadluženost, kterou způsobila snížením daní, ale chybějící poptávka stlačuje ekonomiku, což snižuje šanci splatit dluhy, neboť vypadávají daňové příjmy. „Taková je železná logika Kalouskovy spirály. Ta teď přechází do vývrtky, když se bezradná vláda k daním vrátila, ale na špatném konci, a přidala tak k poklesu ekonomiky i zvyšování cen,“ tvrdí předseda ČSSD.

Už dopředu polemizuje s tvrzením, že Nečasově vládě nezbývá než škrtat, protože napravuje to, co on před lety spáchal stomiliardovými schodky vlád ČSSD při šestiprocentním hospodářském růstu. „Ano, růstu lze využít ke splácení dluhů, ale toto využití vyššího daňového výnosu soupeří s možností uvažovat o schodcích jako o investici,“ poukazuje Sobotka.

Schodky za vlád ČSSD šly na investice

Tehdy se prý přímo nabízela druhá alternativa vzhledem k nepatrné míře zadluženosti, která v zemi vládla (pod 29 procent HDP). „Podmínkou je, že příjmy z podpořeného růstu budou větší než náklady dluhu, a že vláda dokáže dluhovou páku udržet pod kontrolou. Což se stalo. Podíl dluhu na HDP se držel v letech 2002-2007 stabilně na 29 procentech. Růst začal až za pravicových vlád a dnes dosahuje 41 procent,“ připomíná Sobotka.

Nyní jsou ale občané vystaveni situaci, že ceny rostou rychleji než mzdy, takže reálné mzdy klesají – poprvé od roku 1998. „Obráni budou také střadatelé, jejichž úrokové výnosy z vkladů jsou blízko nuly, a jen částečně a se zpožděním bude růst cen kompenzován důchodcům. Pokud ovšem Kalousek po zmrazení a poklesu mezd ve veřejném sektoru neprosadí i zmrazení valorizace důchodů. Pro občany s běžnými příjmy to může být všechno začátek velkých problémů,“ odhaduje předseda ČSSD.

Propady širokých vrstev a opevněné paláce hrstky vítězů

Hledání odpovědi na otázku, co s tím udělat, je třeba začít už u posledních voleb. „Byli to občané, kdo rozhodli o tom, že opozice nemá dost hlasů, aby mohla účinně přicházet s nějakými korekturami. Volili v květnu 2010 starou dobrou ODS, velké kormidelníky z TOP 09 a investigativního novináře a bezpečnostní agenturu z VV. Tristní výsledek takové volby vidíme „na vlastní oči“ každý den. Jde o spirálu chaosu, rozkladu státu, poklesu a chudnutí,“ hodnotí Sobotka.

Teď nezbývá než čekat na nové rozdání karet, i když k pádu vládního tria může přispět i jejich drtivá porážka v krajských a senátních volbách. „Teprve pak budeme moci uplatnit svůj program nápravy nejhorších excesů a návratu k základnímu principu udržitelné hospodářské politiky – musí rozšiřovat okruh těch, kdo si pomohou. Nesmí být zaplacena sociálními propady celých vrstev obyvatelstva. Jejím výkazem nesmí být opevněné paláce hrstky vítězů. Vedle priority snižování deficitu musí myslet i na zaměstnanost a růst,“ uzavírá Sobotka svůj komentář.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …