Půjdou lidé od kmotrů za katr? Šťára v jižních Čechách

20.02.2012 13:52

Nejenom bývalého funkcionáře Úřadu regionální rady regionu soudržnosti ROP Jihozápad Jiřího Trnku, vedoucího územního odboru Martin Půlpytla, ale i dalšího člověka obvinila protikorupční policie z miliardových podvodů. ParlamentnímListům.cz to sdělil mluvčí policie Jaroslav Ibehej.

Půjdou lidé od kmotrů za katr? Šťára v jižních Čechách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze

Třetí obviněnou je současná ředitelka úřadu ROP Jihozápad Klára Böhmová. Policie tak sdělila obvinění lidem, jež jsou podezřelí z neoprávněného zvýhodňování žadatelů při čerpání dotací v hodnotě přes šest miliard korun.

Dva muži a jedna žena podle kriminalistů zasahovali do hodnocení projektových žádostí předložených do druhé a třetí výzvy Regionálního operačního programu ROP Jihozápad.

„Všechny tři osoby rada ÚOKFK SKPV obvinil z trestných činů zneužívání pravomoci veřejného činitele, pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě a poškozování finančních zájmů Evropských společenství. Dvě osoby si převzaly usnesení o zahájení trestního stíhání minulý pátek, poslední osoba byla obviněna dnes ráno,“ dodal mluvčí.

Trestní stíhání všech je vedeno na svobodě. V případě pravomocného rozsudku všem obviněným hrozí trest odnětí svobody až 10 let vězení.

Podle všeho za celou kauzou podvodů může stát „kmotr“ z Hluboké a místostarosta městečka Pavel Dlouhý (ODS). Ten se zásadně k ničemu nevyjadřuje. Lidé z jeho okolí a ROP Jihozápad hovoří jasně.

„Celé je to jeden velký podvod. A bohužel tihle tři obvinění jsou jen figurky, které měly odvést “špinavou práci“. Doopravdy za tím stojí jiní lidé,“ řekl muž obeznámený s vyšetřováním. Dodal, že na skutečného viníka zřejmě opět nedojde.

V korupční kauze měl být částečně zamontovaný i bývalý tajemník jihočeského hejtmana Petr Podhola (ČSSD), který je nyní náměstkem českobudějovického primátora. Vedoucí územního odboru ROP Jihozápad, obviněný Martin Půlpytel, tvrdí, že má nahrávku, na níž Podhola hovoří o tom, že na přání hejtmana mají být zvýhodněny některé projekty. Sám hejtman Jiří Zimola (ČSSD) už vloni kauzu odmítl stejně jako možné ovlivňování přidělování evropských peněz. Podholu policie neobvinila a ani ho nepodezírá. Podle všeho šlo prý jen o snahu zdiskreditovat prvního muže kraje a jeho nejbližšího spolupracovníka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…