Legendární řecký muzikant o své trpící vlasti: Ničí nás imperialisté, nic jim nezaplatíme

21.02.2012 10:06

Sedmaosmdesátiletý legendární hudební skladatel Mikis Theodorakis se postavil do čela Řeků, kteří protestují proti vládním úsporným opatřením. Autor hudby k filmům jako Řek Zorba nebo Serpico prohlásil, že podpisem smlouvy s eurozónou politici Řecko uvrhají do otroctví. Další, kdo protestuje proti „diktátu imperialistů z G 20“, je též legendární řecký spisovatel Glezos.

Legendární řecký muzikant o své trpící vlasti: Ničí nás imperialisté, nic jim nezaplatíme
Foto: Musicserver.com
Popisek: Hudební skladatel Mikis Theodorakis

Theodorakis se proslavil jako autor filmové a divadelní hudby, kromě toho napsal stovky písní, které v Řecku zlidověly zejména během boje proti vojenské chuntě, která zemi vládla v letech 1967 - 1974. V Česku jeho písně zpívaly především sestry Martha a Tena Elefteriadu, titulní píseň z filmu Řek Zorba se dočkala desítek coververzí po celém světě.

 

 

Theodorakis, který v prosinci 2010 založil vlastní politické hnutí a začal vyzývat k revoluci, navštívil aténský parlament během hlasování o schválení úsporných škrtů, aby "na vlastní oči viděl lidi, kteří uvrhávají lidé do otroctví a okupace."

K Theodorakisově protestu se připojil i devětaosmdesátiletý spisovatel Manolis Glezos. Ten se stal řeckým národním hrdinou, když 30. května 1941 ukradl vlajku s hákovým křížem, kterou po dobytí Řecka nad aténskou Akropolí vztyčili vítězní Němci.

Nebudeme splácet amorální dluhy


"Nesmíme podlehnout diktátu imperialistů ze skupiny G20," prohlásil Glezos. "Nebudeme splácet žádné amorální dluhy a přestaneme vydávat miliardy na zbrojení. Řecko se musí spoléhat samo na sebe."

Oba umělci, kteří se v Řecku těší velké vážnosti, vyzvali k tomu, aby ze země vyhnali cizince i "lokaje a přisluhovače nadnárodního kapitálu, kteří působí v politických stranách." Theodorakis už dřív prohlásil, že pravým viníkem řeckých problémů jsou "američtí Židé."

Řecký ministr vnitra Anastasios Janistis podle AFP vyslovil obavu, aby Glezos a Theodorakis jako uznávané autority nevyprovokovali demonstrující Řeky k činům, které by přesáhly rámec protestu. Glezos s Theodorakisem totiž volají mimo jiné po "vykonání spravedlnosti nad všemi, kdo jsou zodpovědní za zbídačení země,“ jak napsaly Eurozprávy.cz.
 


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: ava

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …