Okamura vrací úder: Dělají ze mě podvodníka. Někdo se mě hrozně bojí

21.02.2012 14:34

AKTUALIZOVÁNO Odborník na cestovní ruch Tomio Okamura se v minulosti těšil oblibě médií. Jen co se však začalo spekulovat o jeho možném vstupu do politiky, karta se obrátila. Najednou se stal terčem zesměšňování a novináři začali pátrat, kde se berou jeho příjmy. V nejnovějším dílu pořadu Reportéři ČT zaznělo, že osm jeho firem mu nepřineslo zisk, ale celkovou ztrátu.

Okamura vrací úder: Dělají ze mě podvodníka. Někdo se mě hrozně bojí
Foto: Martin Kovář
Popisek: Tomio Okamura

Obraz úspěšného podnikatele Tomia Okamury neměl chybu do té doby, než si on sám začal pohrávat s myšlenkou na vstup do politiky. První úder přišel hned třetí den tohoto roku, kdy majitel cestovní kanceláře Marco Polo Ing. Jan Papež na svém blogu zpochybnil jeho pověst úspěšného podnikatele. V Obchodním rejstříku našel, že Okamura se jako společník angažuje ve čtyřech společnostech, které za pět let zpátky vygenerovaly ztrátu celkem 52 425 korun.

„Možná jsem podle pana Papeže neúspěšný chudáček, ale to nechám na posouzení jiných. Faktem je, že jako jednatel v Miki travel Prague s.r.o. mám oficiální zdaněný příjem v milionech korun ročně. Ze svých dalších investic (které přeci vůbec nemusí být a ani v mém případě nejsou formou podílů v s.r.o.) mám legální a zdaněné příjmy minimálně v dalších statisících měsíčně. Co se týče mých podílů v s.r.o., tak například v Japa foods s.r.o. jsem se rozhodl reinvestovat zisk do dalšího rozvoje firmy, moje peníze leží tedy ve firmě,“ reagoval tehdy exkluzivně pro ParlamentníListy.cz Okamura.

Chtějí mě skandalizovat?

Podívat se mu na zoubek se však rozhodli i tvůrci pořadu Reportéři ČT, kteří projevili zájem natočit reportáž o jeho majetku a příjmech. „Na kameru hovořit nebudu – není proč – můj majetek, vzhledem k jeho transparentnosti totiž není tématem pro jakýkoli investigativní pořad,“ odpověděl Okamura na žádost o rozhovor.

Zdůvodnil to tím, že nehodlá přistoupit na takovou hru, protože nemá co obhajovat. „Svůj majetek jsem nabyl poctivou a dlouholetou prací. Pokusy mě skandalizovat touto cestou vnímám jako zažitý a legitimní způsob politického boje – ten ovšem není legitimní ani legální v České televizi. Navíc čelím ustavičné kritice, že se prý vnucuji médiím – dokonce si za to prý platím. Navzdory tomu, že vás si skutečně platím, nebudu veřejnou televizi zneužívat k popularizaci své práce,“ odmítl se Okamura v pořadu Reportéři ČT objevit.

Osm firem zaznamenalo celkem padesátitisícovou ztrátu

Otázky, které však dopředu od tvůrců pořadu dostal, zodpověděl a mailem rozeslal nejen do České televize, ale i další tisícovce novinářů. „Redaktoři pořadu Reportéři ČT začali pátrat po mém majetku a po mých příjmech. Jejich otázky vnímám jako legitimní. Chci-li vstoupit do veřejného života, tak nezbývá odhalit své majetkové poměry, stejně jako ostatní politici, po jejichž majetku ČT velmi intenzivně a kontinuálně pátrá,“ vysvětlil Okamura, proč médiím rozesílá otázky i odpovědi.

Jeho neochota vystoupit před kamerou však tvůrcům pořadu nezabránila, aby reportáž o příjmech Tomia Okamury neodvysílala. Kromě jeho mailových odpovědí se v ní však objevilo několik zjištění včetně toho, že ve složkách firem, v nichž Okamura působí, chybí 13 účetních závěrek za posledních deset let. Reportéři rovněž vystopovali, že osm jeho firem mu jako spolumajiteli v součtu nepřineslo zisk, ale ztrátu 52 tisíc korun.

Cílem reportáže prý bylo Okamuru poškodit

„Na té reportáži bylo vidět, že jejím cílem bylo – zřejmě na něčí objednávku – mě poškodit. Veřejnoprávní televize ze mě dělá nějakého podvodníka, přitom já tady patnáct let daním legálně statisícové příjmy měsíčně a ona ze mě udělá člověka, který snad nedaní a je snad neúspěšný,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz Okamura na odvysílanou reportáž.

„V životě jsem nic neukradl, nespáchal trestný čin, celý život pracuji, odvádím daně. Jediné jakoby mínus, které o mně uvedli, je, že stejně jako dalších 80 procent firem v této republice pozapomněly mé účetní poslat oskenované účetní závěrky. Opakované finanční kontroly nikdy neprokázaly, že bych jakkoli pochybil. Je to čistě formální záležitost, kterou hned napravíme. A tohle je pointa celé reportáže, která mě má dehonestovat,“ zlobí se Okamura.

Někdo se hrozně bojí, aby nepřišel do politiky

Nechápe, proč mu je v reportáži přičítáno k tíži, že není majitelem cestovní kanceláře Miki travel, když on sám se nikdy tak netituloval, ale psala tak o něm média. Lživě podle něj také zaznělo, že Miki travel není cestovní kancelář, ale jen cestovní agentura. „Děsí mě, že se tyto typy reportáží točí za koncesionářské poplatky ve veřejnoprávní televizi, že pořad České televize je nástrojem politického boje, což není ani legitimní, ani legální,“ upozorňuje Okamura.

Protože prý tušil, že cílem reportáže je ho poškodit, odmítl vystoupit před kamerou. „Nevěnují se předraženým státním zakázkám a korupci, ale člověku, který ze státního nikdy nic neměl. Ta reportáž je neúplná, tendenční, je v ní spousta nepravd. Je to o to pozoruhodnější, že já jsem zatím žádnou kandidaturu nevyhlásil. To znamená, že se někdo hrozně bojí, aby do politiky nepřišel člověk, který by otevřeně říkal své názory a nekamarádíčkoval se s těmi stávajícími politiky,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Okamura.

Dostal se do centra pozornosti, když se přihlásil k veřejnému angažmá

„Předraženým státním zakázkám a korupci se v našem pořadu věnujeme opakovaně. Připomenu kauzy IZIP, Dopravního podniku, obě jsme objevili my. A mohl bych pokračovat. A panu Okamurovi jsme se věnovali zkrátka proto, že se přihlásil k veřejnému angažmá, když připustil svou kandidaturu ve volbách,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz dramaturg a moderátor pořadu Reportéři ČT Marek Wollner.

Z toho důvodu má veřejnost právo i prostřednictvím ČT se dozvědět, jakým způsobem vede své podnikání. „Reportáž byla zpracována hyperkorektně a s nadhledem, nikoho jsme nepranýřovali. Kdyby z toho pan Okamura nedělal zbytečně kovbojku a normálně s námi komunikoval, tak by šlo o zcela standardní záležitost,“ připomíná dramaturg to, že Okamura odmítl vystoupit před kamerou a tvůrci reportáže si tak museli vystačit s jeho mailovými odpověďmi.

Šlo o to zreálnit mediální obraz neskutečně úspěšného podnikatele

K výtce, že v reportáži zaznělo v souvislosti s Miki travel, že jde o cestovní agenturu, nikoli kancelář, odkazuje Wollner na Okamurovu mailovou odpověď na přímý dotaz, jaké jsou aktuální předměty činnosti Miki Travel Prague, zda je to hlavně cestovní kancelář. „Není to hlavně cestovní kancelář, je to cestovní agentura na dovoz asijských turistů do ČR a na Slovensko,“ zněla Okamurova odpověď.

„Naším hlavním cílem bylo zreálnit mediální obraz pana Okamury. On má ve veřejnosti i díky sdělovacím prostředkům vybudován obraz neskutečně úspěšného podnikatele a my jsme jen chtěli poukázat, že tomu zdaleka tak není. Je totiž jedním z mýtů, že jde o jednoho z nejúspěšnějších podnikatelů, a my jsme ho zkorigovali do reality,“ dodává pro Parlamentnílisty.cz Wollner.

Bere statisíce a majetek má v desítkách milionů

O tom, jak získává peníze, informoval v mailové odpovědi už dříve nejen Českou televizi, ale všechna ostatní média. „Příjmy mám v současnosti ve statisících měsíčně. Jako jednatel Miki travel jsem placen částkou cca 100 až 250 tisíc měsíčně podle období a v Miki travel již pracuji 15 let. Japa foods mi platí 100 tisíc měsíčně, dále mám příjem z průvodcovské činnosti cca 100 tisíc měsíčně a ze svých veřejných vystoupení 30 až 100 tisíc měsíčně,“ přiblížil Okamura zdroje svých nynějších příjmů.

A zareagoval i na pochybnosti o svém nedávném výroku, že je finančně zajištěn do konce života. „Vlastním byt s garážemi, který má v současnosti hodnotu cca 8 milionů korun, pozemky v pražském Břevnově v hodnotě cca 25 milionů, moje sbírka uměleckých děl by měla mít podle odborníků v současnosti hodnotu kolem 10 milionů, některá z nich zaznamenala za léta několikanásobný cenový nárůst, například Václav Boštík. Nárůst zaznamenaly i hodnota bytu a pozemku. V dávné minulosti jsem také několik svých bytů se zhodnocením prodal,“ konstatoval Okamura s tím, že na pořízení tohoto majetku použil vlastní vydělané peníze.

Hodilo by se ukázat, že do čela státu neúspěšný podnikatel nepatří

„Informace o majetku a příjmech možných kandidátů před prezidentskými i senátními volbami budou hrát čím dál větší roli, protože jak na ně jinak jít, pokud to nejsou přímo zločinci,“ nediví se v reakci pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil tomu, že se média začínají Okamurovi věnovat poté, co připustil možnost vstupu do politiky.

„Tím, že vstupuje z komerční sféry do veřejné, tak si to musí nechat líbit. V Americe, když někdo kandiduje na prezidenta nebo guvernéra, tak mu proberou jeho komerční aktivity třicet let zpátky. Navíc to může zapadnout do procesu hledání zodpovědných za ekonomickou krizi, protože se může hodit ukázat na někoho a říct, jak neúspěšný podnikatel může stát v čele státu,“ poukazuje Zbořil na to, že rozbití mýtu úspěšného podnikatele by Okamuru v politice rozhodně poškodilo.

Kandidáta nejvíce poškodí nezdar v podnikání

Politolog v té souvislosti připomíná Václava Fischera, zakladatele cestovní kanceláře Fischer Reisen, který v roce 1999 kandidoval v doplňovacích senátních volbách za obvod Praha 1. Tehdy se objevily v předvolební kampani billboardy s nápisem „Homosexuál v Senátu? Proč ne. Václav Fischer do Senátu. Čtyřprocentní menšina“. Přesto Fischer suverénně zvítězil hned v prvním kole s více než 71 procenty hlasů.

„Fischer na to okamžitě zareagoval, přihlásil se k tomu a vůbec mu to neuškodilo. V mírně xenofobní české společnosti se může stát, že Okamurovi může pomoci i jeho původ. Ale kdyby tehdy prasklo na Fischera, že jeho firma má potíže, jak se ukázalo později, tak by v senátních volbách zdaleka tak výrazně uspět nemusel. Tohle sehrává u voličů mnohem větší roli,“ dodává pro ParlamentníListy.cz Zbořil.

 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …