Zaorálek: Bůh Klaus rozdává cinknuté milosti. A nezná špinavé peníze

21.02.2012 13:58

Místopředseda Poslanecké sněmovny a ČSSD Lubomír Zaorálek se v komentáři pro Lidové noviny odmítá smířit s tím, jak prezidentská kancelář vysvětlila spornou milost pro bývalou šéfku Metropolitní univerzity Annu Benešovou.

Zaorálek: Bůh Klaus rozdává cinknuté milosti. A nezná špinavé peníze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus na CEPu

„Prezidentská kancelář se mýlí, pokud si myslí, že právo udělovat milosti má z boží vůle a je tak absolutní, že se z něj nemusí nikomu zodpovídat,“ razantně odmítá strohé vysvětlení udělené milosti Zaorálek.

Podle něj nežijeme již ve středověku, kdy byl panovník absolutním vládcem, který mohl bez udání důvodu udělit milost komukoliv a zodpovídal se jen Bohu. „V demokratické společnosti je neslýchané, aby veškerá diskuse skončila sdělením, že milost byla udělena z humanitárních důvodů,“ dodává Zaorálek.

Navíc místopředseda ČSSD neskrývá podezření, že prezidentské milosti jsou lidově řečeno „cinknuté“. Jak jinak si vysvětlit, že se jich dostává řadě lidí usvědčených z korupčního a podvodného jednání.

Člověk má pocit, že se tu dá opravdu všechno koupit, stýská si Zaorálek

„Duch dávného výroku Václava Klause ‚neznám špinavé peníze‘ se vznáší nad Hradem. Možná se tam na chodbách každou chvíli ozývá: ‚Hájku, Weigle, jestli tam máte nějakou pěknou korupci, tak mi ji sem přihrajte k podpisu!‘“ píše ve svém komentáři Lubomír Zaorálek.

Nastíněná praxe přitom má podle místopředsedy sněmovny devastující účinek na společnost, protože v ní vzniká oprávněný pocit, že se dá v této zemi opravdu všechno koupit.

I proto by byl Zaorálek pro omezení pravomoci prezidenta udělovat milosti a zrušení pravomoci hlavy státu autoritativně zastavit trestní řízení. Jak podle Lubomíra Zaorálka dokazuje Václav Klaus, je tato pravomoc snadno zneužitelná.

V této souvislosti pak Lubomír Zaorálek vybízí i případné kandidáty na prezidenta, aby se vyslovili, jakým způsobem hodlají přistupovat k prezidentským milostem. Místopředseda ČSSD věří, že by veřejnost dala přednost kandidátovi, který by jakoukoliv netransparentnost v udělování milostí vyloučil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…