Průzkum CVVM: Volby by vyhrála ČSSD. Věci veřejné by propadly

22.02.2012 17:10

AKTUALIZACE Kdyby se nyní konaly volby do sněmovny, vyhrála by je se ziskem 32 a půl procenta hlasů ČSSD. Občanští demokraté by byli sice druzí, ale za sociálními demokraty ztrácí devět procent. ODS by totiž dosáhla volebního zisku 23,5 procenta. Jako třetí by se umístila KSČM. Ta by získala 15,5 procenta a TOP 09 14 procent hlasů. Vyplývá to z volebního modelu, který zveřejnilo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Průzkum CVVM: Volby by vyhrála ČSSD. Věci veřejné by propadly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přestávka ve sněmovně

Z průzkumu CVVM  dále vyplývá, že žádná jiná strana by se do dolní parlamentní komory zřejmě nedostala, tedy ani Věci veřejné, které by získaly jen tři a půl procenta hlasů. Před nimi se dokonce se čtyřmi procenty umístila ještě KDU - ČSL.

Stranu zelených, která byla v minulém volebním období také v dolní komoře, by v únoru volili jen tři procenta dotazovaných.

Celá zpráva ZDE

Je ale nutné počítat se statistickou chybou, která se pohybuje kolem 1,5 procenta u menších stran, u větších stran kolem 2,5 procenta.

Pokud se týká účasti ve volbách, tak na otázku „Představte si, že by příští týden byly volby do Poslanecké sněmovny., šel byste volit?“ odpovědělo kladně 57 procent dotázaných s volebním právem, "rozhodně ano" pak 27 procent a „spíše ano“ 30 procent. Záporně pak podle agentury odvětilo 35 procent lidí a osm procent není ještě rozhodnutých. Volební účast by tak byla nižší, než u parlamentních voleb v květnu 2010, kdy k urnám přišlo 62,6 procenta lidí.

CVVM provedlo průzkum ve dnech od 6. do 13. února a na otázky v něm odpovědělo 1054 Čechů starších 15 let.

ČSSD: I když bychom měli s KSČM 48 procent, vládnout s nimi nehodláme

Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik pak ParlamentnímListům.cz řekl, že ale průzkumy nijak nepřeceňuje. „Pokud jsem zaznamenal dobře, tak je tam pro KSČM mírný nárůst a to nás samozřejmě těší, ale nepřeceňuji to,“ podotkl Kováčik.

Levice by přitom měla dohromady ve sněmovně 48 procent hlasů. Na to ale Kováčik jen poznamenal, že o spolupráci v případných koalicích se rozhoduje až na základě konkrétního volebního výsledku. „Tyto otázky jsou tak předčasné,“ odvětil na to, zda by komunisté stáli o to, aby po volbách vyjednávali o koalici s ČSSD.

Jenže o případné spolupráci s komunisty nechtějí naopak sociální demokraté ani slyšet.

„Tam bylo všechno řečeno, my říkáme stále totožné, tedy že neuvažujeme o koaličním vládnutí s komunisty. Dokážeme si představit menšinovou vládu s podporou dalších stran, to ale všechno souvisí s tím, jak bude vypadat model po volbách,“ zmínila k tomu pro ParlamentníListy.cz místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Za ODS pak reagoval pro redakci místopředseda Senátu Přemysl Sobotka „Já jsem rád, že máme takovou číslovku, která je na 23 procentech, protože na to, že tato vláda - a je přitom označovaná jako vláda ODS - dělá reformy, které se lidem nelíbí, tak je to vynikající číslo. Já ale pevně doufám, že volby budou až v roce 2014, takže je čas na to, toto číslo vyrovnat. Vzpomeňme na poslední volby, to bylo také zhruba v tomto rozdílu deseti procent a pak se to téměř dorovnalo,“ dodal k průzkumu CVVM P. Sobotka.

reklama

autor: olb

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…