Vizitka pro Bakalu. Projekt Havlovy knihovny prý páchne lží a nenávistí

22.02.2012 18:58

Projekt Knihovny Václava Havla financovaný milionářem Zdeňkem Bakalou má prý celou řadu chyb. Kvůli tomu se proti němu bouří jak poslední nájemník v domu U Drahomířina sloupu na Loretánském náměstí v Praze, kde má knihovna vzniknout, Bohumil Vejtasa, tak třeba i Klub za starou Prahu. Autor projektu, architekt Marek Tichý, považuje tvrzení za nepravdivé s tím, že projekt zpracoval detailně a profesionálně.

Vizitka pro Bakalu. Projekt Havlovy knihovny prý páchne lží a nenávistí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Bakala

Podkopání nádvoří, zastřešení dvora, podsklepení jižního křídla a vybourání ústředního schodiště. Všechny tyto navržené zásahy při rekonstrukci domu U Drahomířina sloupu pro potřeby Knihovny Václava Havla považuje Klub za starou Prahu za naprosto nepřiměřené a nebezpečný precedent pro úpravy dalších domů v Pražské památkové rezervaci. Ve svém stanovisku to napsala předsedkyně klubu Kateřina Bečková. Navíc, jak napsala MF DNES, byly radnici Prahy 1 a památkářům předány ke schválení dva odlišné projekty. Hlavním rozdílem je umístění vzduchotechniky.



Architekt nařčení odmítá

„Takové pokusy jsou celkem běžné v případě komerčních developerských záměrů. Často není snadné se vyznat v postupně vznikajících dokumentacích a v tom, ke které z nich se ten který dotčený úřad vyjadřoval. Šikovný odborník na inženýring tak může ledacos prosadit,“ sdělil ParlamentnímListům.cz právník Petr Kužvart, jenž je v kauze domu U Drahomířina sloupu zainteresován. Ve hře je podle něj snaha zahájit rozsáhlá bourání, která jsou v projektu nazvána záchranné práce, aby se do budoucna minimalizoval odpor úřadů.

Zpracovatel projektu architekt Marek Tichý nad tím kroutí hlavou. „Nedokážu posoudit, co vedlo památkáře k poskytnutí této dezinformace a MF DNES k jejímu otištění bez předchozího ověření. Na veřejném projednání však zástupci odboru památkové péče magistrátu celou věc uvedli na pravou míru a následně se nám omluvili. Dále věc nechci komentovat. Názor ať si vytvoří každý sám,“ řekl k tomu architekt Marek Tichý s tím, že si jeho kancelář zakládá na tom, že provedené průzkumy i vlastní projekt jsou zpracovány profesionálně a detailně. Pracovat jiným způsobem by totiž, jak dodal, bylo krátkozraké.
K výtkám Klubu za starou Prahu architekt podotkl: „Jak již vyplývá z názvu, Klub za starou Prahu je principiálně proti jakékoliv stavbě v centru Prahy a proti jakékoliv moderní architektuře bez ohledu na její podobu či umístění. Pozice architekta, který navazuje na práci generací předchůdců a obraz Prahy dotváří, je pochopitelně jiná. V tomto smyslu budou naše pozice vždy více nebo méně v opozici. Dalšími detaily nemá smysl ztrácet čas.“



Chudý důchodce versus oligarcha?

Rekonstrukce domu, v němž by měl být vybudován i bazén, působí jako strašák. „Byl by to opravdu precedent pro celou Pražskou památkovou rezervaci, ale i celé Česko. Mocný a vlivný stavebník smí vybuldozerovat a zprznit libovolnou památku v rezervaci! Našlo by se určitě dost takových, co by to pak také začali zkoušet. Konců toho neštěstí nedohlédnete,“ děsí se právník Kužvart. Celá kauza se dále posunuje do roviny vlivný milionář Bakala versus důchodce Vejtasa. Jeho užívání bytu v domě U Drahomířina sloupu je chráněno zákonem o věcném břemeni, což Vejtasu staví téměř na úroveň vlastníka. Ohledně sporu probíhá soud.

Zaměstnanec advokátní kanceláře PRK Partners, která ve sporu Zdeňka Bakalu zastupuje, Tomáš Vlasák, jenž má vše na starost, na telefonáty do kanceláře nereagoval a neodpověděl ani na písemně zaslané dotazy. „Vždy jsem nabízel spolupráci, protože mám k baráku citový vztah a znám ho. Některé věci prostě nejsou na prodej a chci zde zemřít. Za každou cenu mě z toho baráku chtějí dostat a používají jakýchkoliv prostředků. Mrzí mě to, protože takové chování neguje ideu Václava Havla o tom, že pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí,“ prohlásil ParlamentůmListům.cz Bohumil Vejtasa. Do hlavy mu nejde ani plánované budování bazénu. „Možná pro větší komfort návštěvníků knihovny. Prý by tam mělo denně přijít osmdesát lidí. Současné prostory Knihovny Václava Havla ale moc lidí nenavštěvuje,“ podotkl.

Autor projektu rekonstrukce domu U Drahomířina sloupu Marek Tichý nechce rovinu sporu důchodce proti milionáři rozpitvávat. „Osobně se odmítám dívat na rekonstrukci objektu z této perspektivy. Pro nás se projekt ani osobou zadavatele, budoucího uživatele ani osob, které projekt z osobních důvodů komplikují, neliší od jiných. Snažíme se postupovat cestou zodpovědné přípravy a trpělivého vysvětlování. Není naší vinou, že podstata debaty se často ztrácí v mediálně zajímavějších tématech,“ doplnil pro ParlamentníListy.cz Tichý.


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…