Profesorka Dvořáková má jasno: Pospíšil musí vydržet. Jinak vyhrála mafie

27.02.2012 11:14

Dnes se má uskutečnit ostře sledovaná schůzka mezi premiérem Petrem Nečasem a ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem kvůli situaci na státním zastupitelství. Její řešení je podle politoložky Vladimíry Dvořákové z VŠE naprosto zásadní pro českou společnost, která je už tak prý dost frustrovaná současným politickým vývojem.

Profesorka Dvořáková má jasno: Pospíšil musí vydržet. Jinak vyhrála mafie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimíra Dvořáková

"Pokud se naplní nejčernější scénáře a Nečas Pospíšila odvolá, tak to bude průšvih,“ použila Dvořáková ještě prý eufemismus pro označení toho, co by to pro společnost znamenalo. Média se podle profesorky snaží prezentovat situaci na státním zastupitelství jako konflikt mezi státními zástupci, ale tak to prý vůbec není. “Jde tu o naprosto klíčový konflikt mezi dvěma zájmovými skupinami, nikoli mezi osobami,“ soudí Dvořáková.  

Pokud by prý Nečas ministra spravedlnosti nahradil, znamenalo by to, že v ODS převážily tlaky mafiánsko-podnikatelských struktur. " Těmto skupinám jde především o to, udržet se u moci, neboť by v případě odstřižení ztratily důležité kontakty, což by byla jejich porážka. To je něco, co je v mafiánském prostředí jen těžko akceptovatelné a vede to k zániku skupiny," konstatuje.

Anketa

Kdo nakonec zůstane ve funkci?

15%
hlasovalo: 643 lidí

Jediný se snaží

Pospíšil je podle Dvořákové, ale i některých dalších politologů vnímán jako jeden z mála v ODS, který dělá koncepční a systémové kroky v boji proti korupci. „On nemá snahu jen řešit nějaké korupční kauzy, ale snaží se svými kroky eliminovat korupci, tam kde vzniká, což je v podstatě prevence," popisuje kroky ministra. Veřejnost vnímala odvolání Rampuly jako jeden z mála pozitivních bodů v boji proti korupci pravicové vlády, jinak je prý docela frustrovaná neustálými korupčními kauzami, které vyplouvají na světlo. K nárůstu frustrace společnosti napomohly podle Dvořákové mimo jiné také některé prezidentské milosti. Zvláště prý ta udělená rektorce Metropolitní Univerzity Anně Benešové, která odpustila školné lidem blízkým ODS a tehdejšímu vedení pražského magistrátu.

Pospíšil mlčí

V neděli vydal restaurovaný vrchní státní zástupce Rampula ostré prohlášení, v němž obvinil svého předchůdce Stanislava Mečla ze zatajování informací. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil na dotaz redakce, zda se nehodlá k zásadnímu prohlášení vyjádřit, odpověděl smskou "NE". Ale nicméně už v pátek naznačil, že hodlá jednat v duchu buď a nebo. „Politická reprezentace se musí rozhodnout, zda pan Rampula zůstane ve funkci. Pokud zůstane, tak ale asi beze mě,“ uvedl Pospíšil pro LN. „Je nutné, aby státní zastupitelství bylo obsazeno důvěryhodnějšími osobami,“ doplnil v souvislosti. Za kardinální milník své kariéry považuje řešení sporu také nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. „Situace dospěla dost daleko, a bohužel si myslím, že to bude znamenat buď odchod pana Rampuly, nebo můj,“ konstatoval v nedělním rozhovoru pro Právo Zeman.

Stojí za ním

Za Jiřího Pospíšila v jeho snaze o odvolání Vlastimila Rampuly se postavila celá řada občanských iniciativ. Veřejnost proti korupci, za níž stojí mimo jiné osobnosti jako socioložka Jiřina Šiklová nebo politolog Jiří Pehe, vydala v celé věci prohlášní, kde premiéru Nečasovi tak trochu vyhrožuje.

„My ale nemlčíme, hlasitě protestujeme! Neopovažte se odvolat Jiřího Pospíšila,“ píše autor.

V ODS nejsou jednotní

O nezvládnutí situace či dokonce o anarchii v souvislosti s Pospíšilem a státním zastupitelstvím hovoří někteří poslanci ODS. „Nejsem odborník na tuto oblast, ale zprávy z médií jsou zneklidňující. Situace na stáním zastupitelství je nepřehledná a určitě to celé nevyvolává důvěru v český justiční systém a právní řád. Působí to tak, že panuje anarchie. Pokud je odvolán vrchní státní zástupce, soud pak zvrátí ministrovo rozhodnutí, to jistě důvěru nevzbuzuje. Potom i kauza s kontrolou na městském státním zastupitelství Praha a vydávání spisů je minimálně podezřelá. Hrozí válka v justici a určitě je nutné najít systémové řešení. Neumím posoudit, jestli je tato věc dána chaosem v řízení, či jde o účelový boj, nicméně vnímám, že ten problém se spíše dále hrotí, než aby byl nějak ze strany ministerstva řešen a tlumen,“ řekl ParlamentnímListům.cz poslanec ODS Boris Šťastný. Podle Pavla Béma Pospíšil situaci nezvládá.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…