Zaplať, nebo vyhoříš. Aféra rozkradených peněz z EU nabírá obrátky

28.02.2012 14:56

Korupční kauzu obžalovaného exšéfa Regionální rady soudržnosti Severozápad Petra Kušnierze nyní rozplétá Krajský soud v Ústí nad Labem. V pondělí o tom informovaly Lidové noviny (LN). Podle deníku soud v kauze před Vánoci rozebíral odposlechy ze sledování dalších obžalovaných. Ti mají být parťáky Kušnierze, který kdysi býval dokonce i náměstkem ministra zemědělství. Z odposlechů pak vyplynuly podrobnosti ke třem případům. Senátor Jaroslav Kubera se ale korupci kolem dotací z EU nediví. Vždyť to jsou peníze zadarmo, upozornil ParlamentníListy.cz.

Zaplať, nebo vyhoříš. Aféra rozkradených peněz z EU nabírá obrátky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Parťáci někdejšího náměstka ministra zemědělství Petra Kušnierze byli podle dosud zveřejněných odposlechů asi pěkná kvítka. Kromě toho, že se Václav Poláček, Roman Švec a Ukrajinec Vladislav Ivanovič Hleba uměli asi pěkně napakovat v kauzách přidělování evropských dotací v severních a západních Čechách – všichni byli prý navíc majitelé severočeských heren a barů – tak dokázali u soudu jejich odposlechy přítomné soudce i advokáty i rozesmát.

„Udělej to tak, že to bude 8,5 (milionu) a milion půjde do prdele,“ radí například jeden z členů skupiny, jak z dotací ulít stranou peníze. Odposlechy dále barvitě ukazují život podezřelých, v němž nechybí ani rodina, milenky, hospody či nevěstinec.

Tak například jistý pan P. říká jistému panu Š.:  „No, ty v...e, my vypadali. Dva dny se klepu. Včera jsme měli oslavu, klukovi bylo 18 a já tam, ty v...e, popíjel vodu. „Ty v...e, já blil celou cestu z Chomutova do Mostu“. Já blil pětkát (...) hodně dobrej večírek.“

O co ale jde? Konání „partičky“ nyní řeší soud v Ústí nad Labem. Státní zástupce Vladimír Jan poslal k soudu tři případy, v nichž kvarteto slibovalo zájemcům o dotace, že prosadí jejich záměry a bralo si za to od nich peníze. V zatím puštěných odposleších se nejvíce mluvilo o tom třetím, který začal loni březnovým zásahem policie. Na Poláčka totiž policie nasadila odposlechy a právě ony byly u soudu puštěny. Vetší část ale údajně zazní až v dubnu, kdy bude soudní líčení  pokračovat.

Podojíme chomutovskou kravičku...

Z odposlechů vyplývá, že v případu parazitoval hlavně šéf dotačního úřadu Severozápad Petr Kušnierz. V prvním případu člen fotbalového oddílu Ervěnice – Jirkov Lukáš Šístek chtěl získat dotace na opravu hřiště. Radil se o tom s kamarádem Poláčkem, který sliboval, že Kušnierz mu v tom umí velmi dobře pomoci. Šístek se proto měl s Kušnierzem sejít v chomutovském baru Florida a věc probrat. Poláček proto Šístkovi v únoru 2011 volal.

„Přijede Petr (Kušnierz), tak mu něco šoupni do kapsy,“ říkal. „Ještě se nic neudělalo, uvidím, desítku nebo dvacítku,“ na to Šístek. „Stačí dvojka, je to jen všimný,“ dodal Poláček, který nakonec u soudu přiznal, že Šistek přinesl všimné deset tisíc korun a všichni čtyři si pak peníze rozdělili.

Deník LN se také zaobíral případem podnikatelky z Chomutova, která chtěla patnáctimilionovou dotaci na vybudování penzionu Villa Mannesmann. Napojila se proto na skupinu, což Poláček v sms zprávě Kušnierzovi údajně glosoval slovy: „Podojíme chomutovskou kravičku, která mléko dává.“

Prý si od ní slibovali hodně. Pucholtová nakonec u soudu přiznala, že zaplatila 600 tisíc. Projekt se ale nakonec zadrhnul a to kvůli chybějícímu potvrzení, že nepoškozuje životní prostředí – konkrétně hnízdiště ptáků. Kušnierz ale údajně zařídil, aby se k žádosti připojil antedatovaný posudek, který má být dle Lidových novin hlavním důkazem, že skutečně docházelo k manipulacím s dotacemi.

Projekt se však nakonec zarazil definitivně a když to Pucholtová zjistila, chtěla peníze zpět. „Nějaký vyjebaný ptáci, to byla jeho jediná práce,“ si pak mezi sebou podle odposlechu říkala ona zmiňovaná partička. Nakonec dospěla k závěru, že baba tak blbá není, ale zpět peníze stejně nedostane.

Měl dát přes milión, ale dal jen čtvrt. Pak mu vyhrožovali vypálením domova

Lidové noviny ale připomínají, že dotační machinace praskly až kvůli případu Martina Mikeše, jenž plánoval z kravína v Třebouni u Karlových Varů vybudovat penzion. Mikeš chtěl poradit s dotacemi a Poláček se Švecem ho v květnu dovedli za Kušnierzem, který byl tehdy náměstkem ministra zemědělství. Podle všeho se Kušnierz o případ zajímal i sám, neboť již měl na stole složku s podrobnostmi o projektu Mikeše. Hleba Mikešovi později řekl, že musí zaplatit desátek – tedy 1,2 milionu korun, jinak jeho projekt prý Kušnierz "shodí".

Mikeš ale podle LN zaplatil jen 250 tisíc, víc už dát nechtěl. Proto se prý v příštích dnech stal „obětí“. Dotyční dohazovači mu prý vyhrožovali tím, že vyhoří, když příslušnou částku pro Kušnierze neuhradí. Mikeš však o projektu chtěl hovořit hlavně se samotným Kušnierzem sám.

Mám problémy s Kušnierzem, řekl podnikatel a evropské dotace se zastavily

Server lidovky.cz v úterý zveřejnil další odposlechy týkající se případu. Jedná se o rozhovor mezi Mikešem a Poláčkem, ve kterém podnikatel mluví o tom, že se chce sejít přímo s Kušnierzem.

"Tak to tam složte," vyzval Poláček. "Já už bych chtěl mít klid," odpověděl Mikeš. "Vždyť ho máte pořád," namítl korupčník. "Já mám spíš problém s Kušnierzem. Chtěl bych to slyšet od něj, že mi nebude házet klacky pod nohy," vysvětloval podnikatel, který si chtěl postavit penzion. Chtěl od bývalého náměstka slyšet, že mu nebude házet klacky pod nohy. Oba muži se nakonec setkali, ale schůzka nedopadla dobře.

"Dělal ze mě idiota, křičel na mě a řekl, že mi ty klacky pod nohy házet bude," popisuje Mikeš Lidovým novinám. Nakonec ale vše dopadlo tak, jak Mikeš předpokládal - Kušnierz mu pod nohy klacky házel a evropské peníze přestaly chodit.

Mikeš proto šel se vším na policii, ovšem bylo už pozdě, a tak i on byl nakonec obžalován z podplácení.

Jak už bylo zmiňováno, soud případ odročil na duben, kdy se budou pouštět další odposlechy. Kromě již zveřejněných se partička také svěřovala, že půjdou volit. Kušnierz pak Poláčkovi doporučoval, aby volil sociálního demokrata Karla Novotného, což je náměstek primátora z Mostu. Tvrdil, že je to „ jeho človíček“ a až bude primátor, tak to prý pro celou partičku nebude špatné.

„Podobně si oba muži notují o chomutovské primátorce Ivaně Řápkové – je to prý ´supr´ ženská, která jim prý povolila jakousi výjimku,“ dodávají k případu LN.

V regionální radě Jihozápad jsou již také zatčení

Případ, kdy kolem čerpání dotací z EU byly zjištěny úplatky, není na Severozápadu jediný. Svou kauzu má i Regionální rada soudržnosti Jihozápad. Tam detektivové z protikorupční policie minulý týden obvinili tři vysoké funkcionáře úřadu. Jsou podezřelí z neoprávněného zvýhodňování žadatelů při čerpání dotací v hodnotě přes šest miliard korun.

Podle mluvčího protikorupční policie Jaroslava Ibeheje jde o dva muže a jednu ženu, kteří zasahovali do hodnocení projektových žádostí předložených do druhé a třetí výzvy Regionálního operačního programu (ROP) Jihozápad. Hrozí jim od tří do deseti let vězení.

Obvinění čelí bývalý ředitel úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad Jiří Trnka a jeho bývalý podřízený, vedoucí územního odboru implementace programu České Budějovice Martin Půlpytel. Třetí stíhanou je současná ředitelka regionální rady Klára Böhmová. Ta ale obvinění odmítá.

Údaje napřed vkládali do neoficiálního systému

Policie trojlístek obvinila z trestných činů zneužívání pravomoci veřejného činitele, pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě a poškozování finančních zájmů Evropského společenství. Všichni jsou stíháni na svobodě. "Podle dosavadních zjištění měly dvě z obviněných osob využít své vedoucí pozice k obcházení povinně používaného informačního systému MONIT, který prokazatelně zaznamenává každou změnu jednou vloženého bodového hodnocení," uvedl mluvčí.

Česká televize pak k případu dodala, že na základě pokynů obviněných podřízení vkládali údaje nejdříve do neoficiálního systému, kde vedoucí viděli pořadí hodnocených projektů ještě před vložením do oficiálního systému.

"Na základě takto získaných informací si pak jeden z obviněných od podřízených hodnotitelů vyžadoval řádově desítky projektů, jejichž bodové hodnocení společně s další obviněnou osobou a přinejmenším s vědomím třetí obviněné osoby neoprávněně měnil," uvedl Ibehej.

Poté prý nařídil zaměstnancům, aby upravené výsledky vložili do oficiálního systému. Navíc to podle policie činili tak, aby nebylo možné z oficiálních dokladů zjistit, že ke změně vůbec došlo.

Trnka a Půlpytel čelí také obžalobě kvůli páté výzvě Regionálního operačního programu Jihozápad, která byla vyhlášena v březnu 2009 a v níž mělo být rozděleno přes 3,7 miliardy korun.

Kubera: Dotace jsou svinstvo samo o sobě

Senátor z ODS Jaroslav Kubera se ale nediví, že k takovým problémům v rámci přidělování evropských dotací dochází. On sám je totiž velkým kritikem toho, jak to kolem EU a regionálních programů chodí. Kubera si myslí, že příčinou jsou samotné dotace.

„Když dostaneme něco zadarmo, no tak to je hrozně svůdné, například pro nemnohé stavební firmy. Ten problém je ale širší. Dotace jsou svinstvo samo o sobě. Dát někomu nějaké peníze znamená je napřed někomu ukrást, ty peníze na dotace se totiž napřed musí někde vzít! EU napřed odebere svým členským zemím nějaké peníze a pak je státům dává jako nějaké stravenky? No, to je pořád dokola. Mělo by se to zrušit, ale na to nechce nikdo slyšet,“ zmínil rozhořčený Kubera pro ParlamentníListy.cz.

Podle něj ale EU už nemá peníze a tak proto nyní "kontroloři unie" samotné operační programy znovu posuzují a postupně je pozastavují, aby se nemuselo vše vyplatit.

Kohlíček: Dá se čekat, že další korupční případy přibudou

Europoslanec Jaromír Kohlíček (KSČM) si myslí, že ještě nějaké nové korupční případy - co se týče čerpání evropských dotací - se  mohou vynořit. „Je to velmi pravděpodobné,“ zmínil pro ParlamentníListy.cz europoslanec.

Podle něj ale problémy nejsou jenom u regionálních operačních programů, kterých je šest. „Bylo indikováno, že některé věci, které se týkají ministerstva školství – tak tam podle některých náznaků budou největší problémy. Podle některých zpráv i z ministerstva průmyslu vyznívají  některé pochybnosti z hlediska komise,“ reagoval na to Kohlíček.  

„U těch regionálních operačních programů, kde ty peníze nejvíce pomáhají těm malým podnikatelům, jsme ale nejvíce vybrali, je tam největší účinnost a to i nezávisle na tom, jestli je to cinklé a jdou peníze mimo. V těch programech jsou tudíž peníze nejvíce čekatelné a také nejlépe čerpané,“ upozornil dále v této souvislosti Kohlíček.

Podle něj ale u každého titulu je možnost korupce. „Musí být lepší kontrolní mechanismus, i co se týče vypisování samotných výzev, aby se tomu mohlo maximálně zabránit,“ dodal komunistický europoslanec.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…