Falešné bankovky: Lidé je převážně tisknou na inkoustových tiskárnách

27.02.2012 18:57

V 96 procentech bývají falešné bankovky vytištěné na inkoustových tiskárnách. Informoval o tom Český rozhlas, který referoval o zprávě České národní banky. Ta pustila do oběhu informaci, že v Česku bylo loni zadrženo více než šest tisíc padělaných bankovek.

Falešné bankovky: Lidé je převážně tisknou na inkoustových tiskárnách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze jako prostředek k jednání

Šest tisíc padělků a z toho čtyři a půl tisíce v české měně. Tolik bankovek zadržely loni Česká národní banka a policie. Přesto podle úřadů jsou počty padělaných nebo pozměněných bankovek nižší, než v předchozím období.

A jaké hodnoty lidé nejvíce padělávají? Převážně v hodnotách 500 a 1000 korun. Padělatelé se je snaží dostat do oběhu v hernách, nočních klubech nebo v malých večerkách, kde není moc vidět a lidé nejsou pozorní. 

Padělané bankovky navíc ani nejsou kvalitní - v 96 procentech případů jsou totiž vytištěné na inkoustových tiskárnách. „České bankovky mají kvalitně propracované ochranné prvky a je velice obtížné je padělat. Proto je také většina padělků nedodělaná. K odhalení padělku stačí kontrola základních ochranných prvků,“ informoval k tomu Český rozhlas (ČRo).

Ochranné prvky objevíte proti světlu

Lidé prý padělek ale zjistí jednoduše. Stačí prý bankovku promnout mezi prsty, podívat se na ni proti světlu a naklonit, aby se objevily skryté ochranné tisky. 

Když už se vám ale nějaký padělek v peněžence objeví, stačí ji údajně odevzdat na policii nebo na pobočku centrální banky, kde ale za její odevzdání nedostanete žádnou náhradu. 

Poškozený by si ale v takovém případě měl vzpomenout, kdo mu padělanou bankovku podstrčil. Dát bankovku do oběhu je totiž trestným činem.

„Padělaných zahraničních platidel bylo loni odhaleno 1461 kusů v hodnotě 3,1 milionu korun. Nejčastěji šlo o padělky stodolarových bankovek,“ dodal rozhlas v reportáži s tím, že v případě společné evropské měny bylo zadrženo nejvíce nepravých bankovek v hodnotě 100, 50 a 20 eur.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …