Jiřina Jirásková: Mám malý důchod. Je to kruté, tak kruté...

01.03.2012 10:33

Premiérem Petrem Nečasem a ministrem financí Miroslavem Kalouskem ohlášené škrty na výdajové straně státního rozpočtu nedávají už od začátku týdne spát těm, kdo jsou závislí jen na důchodech. Jejich výši se totiž chystá politická garnitura od příštího roku zmrazit. A neděsí se jen obyčejní penzisté, strach mají i dříve narozené celebrity.

Jiřina Jirásková: Mám malý důchod. Je to kruté, tak kruté...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lidé u bufetových stolů

Pokud projde návrh ministra financí Miroslava Kalouska na zmrazení výše vyplácených důchodů pro příští tři roky, který podporuje i premiér Petr Nečas, dostanou se do finanční tísně nejen ti, co žijí z podprůměrných penzí, ale i ti, o nichž by to možná nikdo ani neřekl. Deník Aha! oslovil známé osobnosti, které žijí už jen z důchodu, a zjistil, že i pro ně bude situace čím dál krušnější.

Platí to i pro jednu z nejoblíbenějších českých filmových a divadelních hereček Jiřinu Jiráskovou, která už přes šedesát let ztvárňuje roli za rolí. Přesto si v žádném blahobytu rozhodně nežije. „Jsem stará, důchod mám malý a je těžké s ním vyjít. Je to kruté, tak kruté! Člověk celý život dře a pak dostane takovou almužnu,“ postěžovala si.

Je to verbež, nadává politikům Landovský

Jedenaosmdesátiletou herečku stojí nemalé peníze také častá péče, kterou vzhledem ke zdravotnímu stavu a pokročilému věku potřebuje od lékařů. „Je mi velice zle, držte mi palce,“ vzkázala svým fanouškům Jirásková.

O nic lépe na tom není ani svérázný herec Pavel Landovský, jehož jméno je v poslední době spojováno spíše s jeho různými extempore než s rolemi. O práci už dlouho nezavadil a přitom potřebuje peníze na nákladnou léčbu. Trpí totiž cukrovkou, trápí ho vysoký tlak a další neduhy. „Nestačí mi to, co čekáte? Je to verbež! Ať Kalousek vezme peníze Drábkovi a ať je Drábek vezme Kalouskovi,“ čílil se Landovský.

Expremiér žasne, do jaké bídy vláda důchodce žene

Ve srovnání s oběma slavnými herci si zdaleka tolik nemusí naříkat bývalý premiér Miloš Zeman. Ten je v penzi už deset let a po celou tu dobu žije skromně na Vysočině. „Můj starobní důchod je v současné době po všech valorizacích čtrnáct tisíc a mně to bohatě stačí. Beru také tantiémy za knížky, co jsem napsal, tři tisíce měsíčně. Ty jdou ale na školné mé dcery,“ dodal bývalý předseda vlády.

I když jemu samotnému zle není, dokáže se vcítit do situace těch, kteří mají důchody o hodně nižší. „Je to pro ně asi kruté a zřejmě ještě bude. Je absurdní, aby vláda zastavila valorizaci důchodů a zároveň zvýšila rapidně životní náklady pro nízkopříjmové skupiny,“ kritizoval Zeman chystané kroky Nečasova kabinetu.


 

reklama

autor: jih

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …