Vulgární útok na ministra Dobeše a jeho úřad. Podívejte se

01.03.2012 14:45

Internetové stránky ministerstva školství vedeného Josefem Dobešem se snaží zesměšnit neznámý hacker. Při zadání adresy www.kokoti.cz odkáže systém uživatele právě na oficiální portál resortu školství.

Vulgární útok na ministra Dobeše a jeho úřad. Podívejte se
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Josef Dobeš

K podobnému útoku došlo již v říjnu minulého roku, kdy se pod doménou kokoti.cz skrývaly stránky Úřadu vlády ČR. Je velmi pravděpodobné, že celý "útok" souvisí s právě probíhajícím studentským Týdnem neklidu, kterým vysokoškoláci deklarují nespokojenost s reformou školství.

 

 

Jednoduché jako facka

 

 Je to poměrně jednoduchý způsob útoku, proti kterému se postižený může těžko nějak zabezpečit. Buď dojde při zadání adresy kokoti.cz k automatickému přesměrování na stránky MŠMT, nebo zde vlastník domény vytvoří tzv. okno, do kterého vloží stránky MŠMT, a web je normálně funkční, “ vysvětluje redakci počítačový expert Jiří Blažek. Při zadání stejné adresy, tedy kokoti.cz, nikoli do pole pro adresu, ale do vyhledávače konkurenčního portálu Seznam.cz se zase zobrazí jako první relevantní odkaz stránky Ministerstva práce a sociálních věcí.

 

Ministerstvo školství ale nenechá celou věc bez odezvy. "Ze strany bezpečnostního ředitele MŠMT bylo zahájeno jednání s národním správcem domén o zablokování DNS záznamu této domény.  Po prověření s právním odborem budou zváženy další možné kroky," uvedl pro ParlamentníListy.cz tiskový mluvčí MŠMT Patrik Kubas s poukazem, že v minulosti nebyl takovýto útok proti stránkám MŠMT zaznamenán 

 

Google bomby

 

Dalším oblíbeným vtípkem hackerů jsou tzv. google bomby. V jejich případě se jedná o „zneužití“ vlastností internetového vyhledávače Google, přičemž je výsledkem vyhledání nějaké fráze webová stránka, která danou frázi neobsahuje, ale útočník na ni odkazuje, obvykle s humorným nebo politicko-kritickým úmyslem.

 

Google bomby obvykle nejsou příliš trvanlivé. Pokud jsou úspěšné a vejdou v širší známost, píše se o nich na řadě zpravodajských webů s vysokým PageRankem, jenž původní cíl bomby vytlačí z předních míst. Mimoto pořadí výsledků všech vyhledávání běžně osciluje podle toho, jak Google přepočítává PageRank při aktualizacích svého indexu a pozměňuje parametry algoritmu. V únoru 2005 navíc došlo ke změně, která většinu starších Google bomb oslabila a zmenšila jejich účinek.

Anketa

Přijdou vám takovéto útoky vtipné?

hlasovalo: 607 lidí

Škromach to odnesl jako prasopes

 

V roce 2006 se terčem útoku Google bomby stal ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. Jeho stránky se zobrazily při zadání slova prasopes. Škromach nechtěl celou věc nijak řešit a přijal ji s úsměvem. „Medializace může zvýšit návštěvnost mých stránek, což považuji za důležité. Takže si myslím, že je to spíš taková neškodná snaha o vtip, která mi osobně nevadí," komentoval tehdy celou věc.

 

Standa jako Velký bratr

 

Útoky byly často vedeny na premiéry České republiky. Správci vládního webu už mají s Googlem své zkušenosti. V listopadu 2004 totiž museli řešit vůbec první G-bombu mířící na českého politika. Obětí se stal tehdejší premiér Stanislav Gross, na jehož životopis směřovaly odkazy po zadání hesla "Velký bratr".

Další příklady google bomb
 

CO KDO
banda zmrdů stránky ČSSD
namyšlenej buran stránky Jiřího Paroubka
senilní ješita  stránky Václava Klause
zločinci a vrazi  stránky KSČM

 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…