Krása za zdravotně postižené: Dávky opět někteří nedostali

01.03.2012 14:35

Ani dnes, tedy začátkem března, nemají někteří handicapovaní zaplaceny od státu příspěvky, které jim náleží. Informoval o tom Český rozhlas s tím, že zástupci zdravotně postižených tak protestují proti prohlášení ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09). Ten totiž řekl, že všechny dávky byly vyplaceny podle harmonogramu.

Krása za zdravotně postižené: Dávky opět někteří nedostali
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Na úřadech práce mají napilno

Už včera Český rozhlas informoval o tom, že stovky lidí zatím marně čekají na únorovou výplatu dávek hmotné nouze, na příspěvek na živobytí nebo nemají stále doplatek na bydlení.V poledních Ozvěnách dne předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása vyjádřil názor, že výplata příspěvků pro zdravotně postižené pak vázne prakticky všude.

„Denně dostáváme desítky e-mailů o tom, že lidé nedostali nejen příspěvek na mobilitu, ale i na péči,“ řekl Krása rozhlasu.  

Připomeňme, že veškerá agenda vyplácení sociálních příspěvků přešla v rámci sociální reformy na začátku roku pod Úřady práce, nový systém ale v lednu zkolaboval. Problémy tehdy hlásily téměř všechny pobočky úřadů práce, kde nešly počítače a tak úředníci museli namísto do databází psát údaje na papír a peníze pak vyplácet cash. Ministr práce Jaromír Drábek ale nejprve tvrdil, že je vše v pořádku, později problémy menšího rázu přiznal, ale řekl, že se již příští měsíc nebudou zádrhele opakovat. Jak se však zdá, ani to není tak úplně pravda. A jak upozorňují také odbory, všechny chyby se ještě nepodařilo odstranit. 

V této souvislosti pro rozhlas Václav Krása popsal vzkaz matky starající se o šesti a půl letou zdravotně postiženou dceru. Příspěvek na péči měla mít vyplacen 20. dne v měsíci, ovšem není tomu trak.  

„Má zablokovaný mobil, nemůže vozit dceru do školy, protože nemá na benzin, musela opustit byt a vystěhovat se do zahradní chatky, je úplně zoufala,“ uvedl k tomuto případu Krása. 

„Musím říci, že se nám loni nestalo ani jednou, že by nám někdo psal, protože nedostal příspěvek na péči, či jinou dávku. Prostě pan ministr nemluví pravdu, když říká, že jsou všechny dávky vyplaceny. A mě to velmi zlobí. Protože osudy lidské, jsou vážná věc. Pan ministr by z toho měl vyvodit důsledky!“  zmínil dále rozzlobený Krása.

Dokonce zdůraznil, že počet stížností byl v únoru stejný jako v lednu. „Myslím, že systém zase nepracuje dobře. A nechápu, jak pan ministr může tvrdit, že všechny dávky byly vyplaceny.“ 

Stále jsou problémy s funkčností aplikací

Předseda podnikového výboru Úřadů práce Vlastimil Neumann pro rozhlas uvedl, že zaměstnanci se potýkají s problémy funkčnosti aplikací. „Jedná se sice o řadu dílčích problémů, ale ve svém celku to zvyšuje náročnost práce pro zaměstnance.“ To se podle jeho slov vyskytuje napříč celou republikou. 

S tím ale nesouhlasí náměstek generálního ředitele Úřadu práce Martin Žárský. Podle něj všechny dávky, na které vznikl nárok, byly odeslány do jednotného výplatního místa.

„Tím byl splněn zákonný termín odeslání dávky. Vznikl nám zhruba 700 případů, kdy jsme museli dávku pozastavit, opravit a zaslat znovu. Zbylých zhruba 1 720 000 dávek byl vyplacen v řádných termínech,“ řekl Žárský.

Oponoval i tím, že s odbory společně identifikovali problém v informačních systémech „Aplikace běží, jde jen o jejich kultivaci těch aplikací, které se týkají dávkových systémů,“ dodal.

Byla zaměněna čísla domu

Jak jsme již uvedli, včera rozhlas informoval o tom, že stovky lidí zatím marně čekají na únorovou výplatu dávek hmotné nouze. Někteří nemají vyplacen ani příspěvek na živobytí, nebo doplatek na bydlení. Podle náměstka Žárského ale prý došlo jen k chybě při tisku poštovní poukázky, kdy bylo zaměněno číslo popisné s číslem evidenčním. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …