Nečas na Žofíně varoval: Ekonomická infekce v Evropě může oslabit Česko

12.03.2012 14:26

Premiér Petr Nečas (ODS) dnes vystoupil na Žofínském fóru a řekl, že by vláda měla do konce roku 2014 ušetřit, tedy snížit schodek veřejných financí o 150 miliard korun. K této cifře kromě jiného mají vést opatření vlády na snižování výdajů ve státním sektoru. Nečas také předloží na posouzení svým koaličním partnerům finanční ústavu. „Ekonomická infekce v Evropě může totiž oslabit i Českou republiku,“ vysvětlil veškerá opatření kabinetu Nečas.

Nečas na Žofíně varoval: Ekonomická infekce v Evropě může oslabit Česko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas před vlajkou Evropské unie

Vývoj české ekonomiky vletech 2012  až 2014 a stabilizace veřejných financí. Tak zní dnešní téma Žofínského fóra, na němž  vystoupil předseda vlády Petr Nečas a také guvernér ČNB Miroslav Singer.

„Je dobré i veřejnost seznámit s tím, co stojí za konsolidačním úsilím vlády, neboť se nyní otřásá celá ekonomika EU a je tak nucena celá Evropa přehodnocovat přístup k fiskální politice, neboť dlouhodobé žití na dluh vede k dramatickým koncům. Nelze totiž již ekonomické problémy Evropy bagatelizovat tvz. řeckou lží, kdy jsme byli ještě nedávno napadáni i části ekonomické opozice, že situace není tak závažná, “ podotkl kromě jiného na úvod svého pětadvacetiminutového proslovu premiér Petr Nečas.

Ve své řeči shrnul úsilí vlády vedoucí ke stabilitě veřejných financí. „Celá eurozóna se otřásá, ale nyní to - zaplaťbůh – již vypadá na stabilnější vývoj, i když stále některé země vlivem ekonomických turbulencí ztrácejí kredibilitu na finančních trzích a ztrácejí tak na konkurenceschopnosti. Dlouhodobá udržitelnost jejich veřejných financí je pak samozřejmě ohrožena,“ vysvětlit premiér to, proč vlastně vláda sahá po některých rozpočtových omezeních.  

„Chceme dodržet konvergenční program, který počítá s každoročním snižováním schodku veřejných financí. S číslem maximálně tři a půl procenta počítáme  v letošním roce a v roce 2013 až 2014 se chceme dostat pod tři procenta HDP a to s dlouhodobým cílem dosáhnout vyrovnaných veřejných financí. V případě ekonomického růstu by to mohlo být již roce 2016,“ poznamenal předseda vlády.

K tomu přidal i konkrétní čísla: kabinet podle něj počítá ze zmrazením výdajů - v letošním rozpočtu půjde o částku 24 miliard korun. "V roce 2013 plánujeme snížení schodku rozpočtu o 42 miliard korun a v roce 2014 to bude přes 84 miliard," zmínil. Vláda k tomu pak chystá snižování výdajů ve státním sektoru. Toho by mělo být dosaženo slučováním agend, rušením některých úřadů a snižováním provozních výdajů prostřednictvím nových pravidel pro veřejné zakázky či zavedením online aukcí. Navrhovaná opatření chce projednat v koalici do konce března, aby od 1. dubna bylo možné zpracovat nutné legislativní změny.

"Na tyto plány již pozitivně reagovaly kromě jiného zahraniční instituce, jako je MMF, či ratingová agentura Moody´s, která  mimochodem nedávno snížila rating šesti zemím eurozóny," podotkl k tomu. Prý to pomůže Česku v tom, že nám budou více věřit investoři a potenciálně to bude znamenat i vyšší úspory z dluhové služby.

 

Penze nebude asi nutné zmrazit

„Budou se také měnit parametry pro výpočet valorizace penzí," zmínil Nečas a pak vysvětlil, že se ale již "rýsuje cesta", která by znamenala, že se penze nebudou muset zmrazit. "Následující debatu povedeme o podobě valorizace a určitá varianta pomůže zcela opustit limitní variantu úplného zmrazení důchodů na tři roky. Debatu povedeme především o podobě valorizace, která však musí reflektovat současný vývoj důchodového systému, " řekl Nečas a v této souvislosti a připomněl úpravu DPH, kde existuje několik návrhů, ale víc je nekonkretizoval. V této souvislosti ovšem mimo jiné hovořil o tom, že by se o jeden procentní bod už od příštího roku zvedla hranice DPH a to na 15 a 21 procent.

Premiér také připomněl finanční ústavu, kterou bude brzy navrhovat na vládě jako zástupce ODS právě on. Dluhová brzda, která by měla být v ústavě obsažena, bude upravovat pravidla pro rozpočtové výdaje a vyrovnané hospodaření krajů a měst. Vymáhání pravidel obsažených v této ústavě by podle ODS mělo být zajištěno i možným snížením platů zodpovědných ústavních činitelů o 20 procent. Důležitým bodem dokumentu bude i vznik Národní rozpočtové rady.

 S představami ODS na finanční ústavu více méně souhlasí všechny politické strany, drobné problémy ale přiznávají.„Jsem rád, že se k tomu hlásí i demokratická opozice,“ poznamenal dnes k tomu ovšem Nečas na Žofíně.

Také se dotkl i českého čerpání peněz z evropských fondů a uvedl jeho nejslabšího místa. Představil nakonec i několik kroků k podpoře růstu a konkurenceschopnosti české ekonomiky.

„Řada zemí EU se ocitá v recesi, musím však uvést že nezaměstnanost je u nás šestá nejnižší v EU a dokonce nižší, než loni. Náš bankovní sektor patří k nejstabilnějším, a export loni atakoval hranici tří bilionů korun. Infekce průmyslového sektoru v Evropě ale může oslabit náš ekonomický růst,“ varoval Nečas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…