Ringo Čech: Janouškovy odposlechy vytáhli lidé z BIS. Nejsou tam jen svině

24.03.2012 13:40

JINÝMA OČIMA Smlouva ACTA je smlouvou, která spojila v odporu tisíce lidí na celém světě. Obávají se cenzury a omezení svobody internetu. Zcela jinak na ni však mohou pohlížet umělci - ti, jejichž díla jsou volně díky sdílení na internetu k mání bez toho, aniž by oni jako autoři měli nějaký zisk. ParlamentnímListům.cz proto svůj pohled sdělil F. Ringo Čech. Ten se vyjádřil i k aktuální kauze odposlechů exprimátora Prahy Pavla Béma a lobbisty Romana Janouška, které zveřejnila MfD.

Ringo Čech: Janouškovy odposlechy vytáhli lidé z BIS. Nejsou tam jen svině
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Ringo Čech

O smlouvě ACTA (anglicky Anti-Counterfeiting Trade Agreement, do češtiny přeloženo Obchodní dohoda proti padělatelství) toho bylo již napsáno a řečeno mnoho. Také kvůli ní proběhly nejen v Česku, ale i ve světě protestní akce. Nutno uvést, že jde skutečně o kontroverzní vícestrannou mezinárodní obchodní dohodu s trestněprávními prvky. Jejím účelem je vytvoření mezinárodního systému pro vynucování duševního vlastnictví. Vznikla na základě myšlenky navrhovatelů, kteří ji označili za odpověď na „růst globálního obchodu s padělaným zbožím a nelegálně šířenými autorsky chráněnými díly". ACTA byla zatím podepsána osmi státy. Ostatním je otevřena k podpisu do května příštího roku.

Co si o tomto počinu myslí ale hudebník, bývalý poslanec za ČSSD, malíř, herec a principál divadla František Ringo Čech? Přináší vhled ze zcela jiného úhlu.

„Celá ta naše doba je šílená a celý tenhle spor je vedený s blázny. Zlodějna má totiž vždycky masovou odezvu – stačí si vzpomenout na rok 1948, že? Když chce někdo krást, a já v této souvislosti nevidím, jak jinak to nazývat, tak jak se na něj dívat?“ ptá se hned poté, co je s touto otázkou ParlamentnímiListy osloven. A rozhořčeně pokračuje.

Ten, kdo nemá duši, netuší, co to je duševní vlastnictví

„Vždyť ti lidé vůbec nemají představu o tom, co je duševní vlastnictví – asi proto, že sami duše ani nemají. Netuší, kolik to dá tomu autorovi práce, času, nervů, aby něco složil, napsal – jen mu to potom sprostě vezmou. A vůbec je nezajímá, že stejně jako nějakému řemeslníkovi musí zaplatit, měli by platit i těm autorům. Poněvadž i oni musí přece jíst, nakupovat, platit nájmy, daně, pojištění. Žijeme v prasečinci, a proto to těžko asi někdo dá dohromady, tak aby to uvedl do pořádku,“ uzavírá poněkud pesimisticky F. Ringo Čech.

Na důkaz toho, že doba není příliš spravedlivá, pak připomíná události minulých dnů – kdy vyšly najevo telefonní odposlechy hovorů mezi lobbistou Romanem Janouškem a exprimátorem a současným poslancem ODS Pavlem Bémem.

Nahrávky přivedli na světlo agenti BIS 

Jak se František Ringo Čech domnívá, celou tuto aféru kolem nahrávek vyvolali prý s největší pravděpodobností sami někteří členové Bezpečnostní informační služby (BIS). A paradoxní na tom všem podle Ringa Čecha je, že se celá kauza nyní pohybuje hlavně v rovině vyšetřování toho, kdo ty nahrávky vynesl ven a předal médiím – místo, aby se řešil daleko závažnější jejich obsah sdělení.

„Určitě to byli lidé z BIS, nejsou tam jen samé svině, jako tam nebyli svině všichni ani v době STB. A některým z těch lidí prostě záleží na tom, aby se tu neděla ta svinstva, nepřejí tomu. Proto mají zájem to shodit, a proto někdo z nich prostě ty nahrávky pustil. Vždyť je to šílené, celá ta naše doba,“ zopakoval pro ParlamentníListy.cz Ringo Čech.  

Ten v lednu letošního roku potvrdil, že uvažuje o pokusu o politický comeback. Oslovil jej totiž jeho dobrý přítel a politický vzor Miloš Zeman. Ringo by však nekandidoval za Stranu práv občanů – Zemanovce. Do boje o křeslo v Senátu by šel jako nezávislý kandidát. A jako spojenec by se mu prý líbil Tomio Okamura.

František Ringo Čech byl od roku 1991 nezávislým kandidátem za KAN. Poté přestoupil do sociální demokracie. Roku 1994 se stal členem Zastupitelstva hl. města Prahy, v letech 1996 a 1998 byl poslancem Parlamentu, členem komise Západoevropské unie v Paříži pro letectví a astronautiku, členem výboru pro obranu a bezpečnost. Neúspěšně kandidoval za ČSSD do Senátu na Jičínsku.

Možná deset poslanců nebere ve sněmovně úplatky...?

Upozornil na sebe již v minulosti svoji nekompromisností ke korupci. „Z dvou set kluků ve sněmovně deset nebere,“ říkal tehdy, ještě v době, kdy seděl ve sněmovně. Teď je podle něj situace ještě mnohem horší.

„Zhoršilo se to, to se zhoršuje furt. Já jsem velký přítel represe. Lidi na nic jiného neslyší. To máte jako dopravní předpisy. Dopravní předpisy jsou vlastně represe. Zákony se musí dodržovat a pokud se nedodržují, nemůže to dobře dopadnout,“ zlobí se Čech.

Podle něj se o zlepšení situace u nás nezaslouží ani to, že by se nedoložitelné peníze měly danit 76 procenty, jak bylo navrhováno. „To jsou všechno pohádky… Já považuji za velmi dobrou cestu částečné prominutí trestu udavači. Prostě jeden je práskne a ostatní jdou do báně. V Americe to je běžné. Proč to tady nedělají,“ podivuje se umělec.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…