Drží hladovku před Úřadem vlády a říkají: Bude nás víc, po celé zemi

26.03.2012 9:23

REPORTÁŽ Pražanům, kteří v uplynulých dnech procházeli či projížděli okolo Úřadu vlády, se mohl naskytnout zvláštní pohled. Naproti Strakově akademii totiž již osmým dnem „sídlí“ několik aktivistů, kteří na protest proti vládě drží hladovku. Jeden z nich tam prý pouze o vodě demonstrativně hladoví již od minulého pondělka, později se k němu připojili další lidé.

Drží hladovku před Úřadem vlády a říkají: Bude nás víc, po celé zemi
Foto: Radim Panenka
Popisek: Hladovkáři před budovou Úřadu vlády

K hladovějícím, jejichž cílem není nic menšího než demise vlády, se nyní přidal i Zdeněk Ponert se svoji iniciativou Skutečná demokracie.

Hladovka se prý bude držet po celé republice

„Tato iniciativa je postavená na člověku, který začal držet hladovku, protože z tohoto systému chtěl vystoupit a setkal se s požadavky Skutečné demokracie, které ho oslovily. Tato vláda asi nepadne jen proto, že jsme se tady sešli, ale odejde na základě nátlaku a dalších věcí. Proto zvažujeme, že tady bude řetězová hladovka. Teď už je tedy třetí člověk a přihlašují se nám další,“ tvrdí Ponert.

Manifestační hladovku chtějí podle něho organizátoři rozšířit po celé republice. „Všichni lidé z finančních důvodů nemohou přijet do Prahy, takže nyní plánujeme, že by hladovku drželi lidé před každým magistrátem po České republice. Tento protest se postupně přesune před radnice, kde budeme i komunálním politikům dávat najevo, že i tam se ztrácí peníze a že i tito lidé by měli odejít,“ řekl ParlamentnímListům.cz známý pražský taxikář Zdeněk Ponert.

První z těch, kteří zde údajně drží hladovku, Vít Procházka, takto protestuje od pondělí 19. března, fyzicky i psychicky je prý zatím bez problémů. „Hladovku tu držím proto, aby lidé z tohoto baráku (Úřadu vlády – pozn.red.) odešli a už se sem nevraceli. Chci také, abychom dostali prostor ve veřejnoprávní televizi, abychom měli možnost se k těm všem událostem vyjádřit, což nám zatím nebylo umožněno. Musíme to vysvětlit národu,“ je přesvědčen Procházka, který už prý už osmý den živ pouze z vody.

Všechno rozkradli a smějí se nám z televize

„Když se podívám třiadvacet let zpátky, tak ať nám vládli zprava, zleva nebo zprostředka, tak stále mizel státní majetek, pořád dochází ke korupci a nadhodnocování státních zakázek a tytéž osoby se nám stále smějí v televizi a pořád se nic nevyšetřuje. V politiky nemám důvěru, jsem toho názoru, že tudy cesta nevede. Stále nás přesvědčují, jak to s námi myslí dobře, ale nic se nemění. Tlak nastane vždycky jen před volbami, kdy odněkud napůjčují peníze a po volbách je ze státní kasy chtějí zpátky. Ať si každý věří, čemu chce, ale za své peníze,“ kritizoval Procházka systém politických stran.

Jako bývalý daňový poplatník prý nemá potřebu ze svých peněz financovat jakoukoli stranu. „Pokud něco nepodporujete, tak to prostě nepodporujete, ale tady i když nechcete, tak to stejně platíte a to je špatně. Doufám, že tu vydržím minimálně ještě týden, mnoho lidí nás tu podporuje, a když slyším ty jejich příběhy, co jim státní aparát za dvacet let udělal, tak mě to je utvrzuje v tom, proč tady jsem,“ doplnil serveru ParlamentníchListů.cz aktivista.

Do protestní hladovky před sídlem vlády se jako poslední přidala důchodkyně Jarmila Šimonová, která své důvody protestu vysvětlila poněkud zeširoka. „Nesouhlasím s násilím, se lží, nesouhlasím s ničím, co není morální a proto jsem se přidala k lidem, kteří hledají pravdu a spravedlnost. Jestli nám někdo lže a za něčím se skrývá, tak já s tím nemůžu souhlasit. V této zemi je rozkrádání a mafie. Samozřejmě je velká cenzura a moc se o tom nemluví a neví. Spoustu lidí bohužel musí platit hypotéky a živit rodinu, a proto s tím, co tu děje, musí souhlasit. Ta demokracie je ale jenom fraška, není skutečná. Dneska nad vším vládne materie a peníze,“ kritizovala.

Když vláda neodstoupí, bude smetena

„Těm politikům je tohle jedno, hlavně že oni mají prachy. Chci, aby lidé měli právo na práci, aby si byli rovni a to tím způsobem, že jestliže ten nahoře něco provede, tak aby byl potrestán stejně, jako ten dělníček. Tady právo neexistuje. Když někomu odeberou práci, nemá na účty, v tom momentě má exekuci a přijde o všechno. Blázince jsou zaplněné, nemocnice jsou zaplněné. To má nějakou příčinu a důsledek,“ je přesvědčena Šimonová.

Ta chce s držením hladovky podle svých slov vydržet tak dlouho, než vláda pochopí jejich požadavky. „No, a pokud to nepochopí, tak podívejte, nejdřív teče jen malý pramínek, pak se z něho stává řeka, která nakonec i zbourá přehradu. A nám už se tady z pramínku pomalu stává řeka a je jen otázka, kdy to zbourá. Tady nejde o to, jestli budou chtít odstoupit, oni budou muset, budou prostě smeteni,“ dodává bez kompromisů údajná hladovkářka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…