Drábek k odposlechům: Je úplně jedno, kdo to kdy vytáhl. Jsou nepřijatelné

26.03.2012 16:23

Volič si musí sám rozhodnout, kdo ho bude zastupovat v Parlamentu. Tak pro ParlamentníListy.cz reagoval místopředseda TOP 09 a ministr práce Jaromír Drábek na dotaz, zda jeho strana bude požadovat po ODS vysvětlení aféry bývalého primátora Pavla Béma s lobbistou Romanem Janouškem. Vím, jak vypadá hon na člověka, to ale není tento případ, myslí si Drábek. Chování plynoucí z nahrávek považuje za nepřijatelné.

Drábek k odposlechům: Je úplně jedno, kdo to kdy vytáhl. Jsou nepřijatelné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek

Poslední dny média a jejich čtenáře zaměstnává deníkem MfD postupně uvolňovaná sada nahrávek prokazující propojenost politiky v podobě exprimátora Prahy Pavla Béma s byznysem zastoupený lobbistou Romanem Janouškem.

Máme tu privatizaci veřejné moci. My varovali

TOP 09 situaci podle svého místopředsedy sleduje se znepokojením a uvnitř strany probíhají diskuze, jak se k problému koaličního partnera ODS postavit. Místopředseda TOP 09 a ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek si však nemyslí, že jakékoliv apely by měly valný význam.

„To, co se děje kolem zveřejněných nahrávek, je samozřejmě velmi negativní. Bohužel se potvrzuje to, na co jsme upozorňovali už před parlamentními volbami, a to když jsme hovořili o největším riziku v naší společnosti. Tenkrát jsme mluvili o privatizaci veřejné moci,“ řekl ParlamentnímListům.cz Drábek, který patřil k zakládajícím členům strany považované za projekt Miroslava Kalouska.

Takové kauzy mohou za různé iniciativy

„No a teď to tady máme zpětně. Sice ze záznamu, ale asi velmi přesně. A jenom to potvrzuje, že naše obavy nebyly nijak nadsazené nebo mylné,“ dodal.

Že by kauza poškozovala českou pravici, to Drábek odmítá. „To musím trošku protestovat proti tomu, že to poškozuje pravici. To poškozuje politiku jako takovou a z toho potom vyplývají různá hnutí směřující k tomu, že je potřeba změnit politický systém, protože je politický systém nedůvěryhodný. To je právě to,“ myslí si Drábek.

Nejde o pravici nebo levici, ale o politiku

Podle něj to není otázka pravice nebo levice. „Vzpomeňme si na podobné aféry u jiných stran. To je důvod, proč jsme před třemi lety začali stavět novou politickou stranu. Protože jsme nebyli spokojeni s tím, že by tu bylo utkání pravice nebo levice, utkání sociálnědemokratického směru s liberálním nebo konzervativním směrem,“ popisuje místopředseda TOP 09 a dodává: „To je ten hlavní problém a kvůli němu jsme začali stavět novou politickou stranu, která měla ukázat, že se to dá dělat jinak. A myslím si, že za ty tři roky TOP 09 osvědčila, že to tak je.“

Zda bude TOP 09 žádat nějaké vysvětlení od svých koaličních partnerů, jichž se aféra dotýká, bude v TOP 09 ještě diskutováno, říká Drábek. „Diskutujeme o tom intenzivně, protože se to samozřejmě netýká jenom nějakého výseku, týká se to politiky. Nicméně se obávám, že veškeré různé apely a výzvy jsou v tomto případě příliš slabým nástrojem,“ dodává.

Demokracie je nejlepší, volič ať si rozhodne

„Já osobně si myslím zásadně dvě věci. A to, že není lepší systém, než je demokratický a za druhé, že v takovémto případě je skutečně na voličích, aby si vybrali, kdo je má reprezentovat v Parlamentu.“ myslí si ministr.

V nahrávkách nevidí žádný hon na konkrétního člověka a je mu jedno, proč a případně proč právě teď byly nahrávky zveřejněny. „Já mám v tomto ohledu, myslím si, jasné a nezpochybnitelné právo o tom hovořit po zkušenostech minulých týdnů, kdy jsou mi v médiích podsouvány různé věci, které nejsou pravdivé. A skutečně znám ten pocit určitého honu na člověka,“ předesílá s mírným smíchem Drábek.

Tohle není hon

„A přes tuto skutečnost musím říct, že v daném případě vůbec nelze srovnávat. Protože pokud je nám tady předkládán v podstatě jednoznačný materiál dokládající propojení konkrétní politické strany s byznysem toho nejhoršího charakteru, tedy s byznysem založeným na politikaření a netransparentním propojení politiky a byznysu, tak je to něco jiného,“ je přesvědčený místopředseda TOP 09.

„A vůbec není podstatné, jestli to bylo vytaženo v nějakou příhodnou chvíli nebo nepříhodnou chvíli. Takové jednání, dokladované těmi nahrávkami, je absolutně nepřijatelné. A je mi úplně jedno, jestli to někdo vytáhl v nějakou dobu nebo v jinou dobu,“ uzavřel Jaromír Drábek.

Rozhodují kmotři, znepokojivé

Připomeňme, že TOP 09 se od zveřejnění kauzy chová poměrně zdrženlivě a k problému se zásadněji vyjádřil jen ministr financí Miroslav Kalousek v rozhovoru pro MfD. „Je zřejmé, že pražská ODS byla velmi úzce propojena s nepoctivými strukturami a že v naprosto neuvěřitelném rozsahu v Praze docházelo k privatizaci veřejné moci. Nerozhodovali volení lidé, ale kmotři. Pro vlastní, nikoli veřejné blaho. Je to mimořádně znepokojivé,“ uvedl tehdy Kalousek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…