Vědci: Černý obchod s tabákem představuje pro legální trh v EU ohrožení

03.04.2012 9:30

Nová studie, kterou dnes zveřejnilo Společné výzkumné centrum zabývající se nadnárodním zločinem Transcrime, varuje, že varianty politiky, o nichž v současné době uvažuje Evropská komise v rámci revize směrnice o tabákových výrobcích, s sebou nese významné riziko zvýšení kriminality a ilegálního obchodu s tabákovými výrobky.

Vědci: Černý obchod s tabákem představuje pro legální trh v EU ohrožení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Popelník s vykouřenými cigaretami

Studie prý jasně dokládá, že tabáková politika, připravovaná evrospkou komisí, s sebou opravdu nese významné riziko zvýšení kriminality v Evropě.

Zpráva střediska Transcrime využívá všeobecně akceptovanou metodiku posuzování rizik zločinnosti (tzv. crime proofing), která hodnotí příležitosti ke zločinům, jež nezáměrně vytváří regulace. Tuto metodiku považuje za standardní i Evropská komise.

Po analýze obsahu chystaných změn Směrnice o tabákových výrobcích však identifikovalo výzkumné centrum Transcrime tři základní rizikové body: jednotné balení tabákových výrobků, zavádění principu „znečišťovatel platí“ a zákaz vystavování tabákových výrobků v místě prodeje. Ve všech případech jde o faktory, které podle Transcrime pravděpodobně způsobí nárůst kriminality v Evropě.

„Posouzení rizik zločinnosti, které jsme provedli, ukázalo, že některé varianty politiky, o nichž Evropská komise uvažuje, s sebou nesou významná rizika vzniku příležitostí k nezákonnému obchodu s tabákovými výrobky. Zejména existuje vysoké riziko, že opatření jako jednotné balení mohou zvýšit míru padělání tabákových výrobků a způsobit, že pro zákazníky bude obtížné odlišit zákonné výrobky od nezákonných,“ uvedl autor zprávy, profesor Ernesto Savona.

Dostupné informace o aktuálně probíhajícím posuzování dopadů revize směrnice o tabákových výrobcích naznačují, že evropské Generální ředitelství pro zdraví a ochranu spotřebitele (DG SANCO) potenciálním dopadům revize na nezákonný obchod s tabákovými výrobky téměř nevěnuje pozornost.

„Navzdory vlastním pokynům tvůrci politik na evropské úrovni jen málokdy berou při navrhování nových právních předpisů v úvahu jejich vliv na riziko zločinnosti. A zdá se, že tuto skutečnost potvrzuje i revize směrnice o tabákových výrobcích, kterou DG SANCO připravuje,“ prohlásil profesor Savona.

Ve zprávě dále středisko Transcrime zdůrazňuje, že je třeba provést další výzkum a že Evropská komise musí věnovat pozornost posouzení dopadů navrhovaných opatření v oblasti tabákové politiky mimo jiné i na zločinnost, přičemž tento aspekt byl dosud všeobecně přehlížen.

„Právní předpisy by měly být důkladně posouzeny ve vztahu k riziku tvorby příležitostí pro zločince.  Víme, že už dnes nezákonný obchod představuje pro legální trh s tabákovými výrobky v EU mimořádné ohrožení, a proto je třeba této otázce věnovat ještě větší pozornost při zavádění nových politických opatření, která se trhu s tabákem dotýkají,“ uzavírá profesor Savona.

Co vše se posuzuje?

Posouzení rizik vývoje zločinnosti se sestává ze tří kroků:

  • Prvotní kontrola vychází z kontrolního seznamu 7 indikátorů rizik. Tato kontrola odhalí, zde je u daných právních předpisů třeba provádět další posouzení.
  • Předběžné posouzení rizik zločinnosti identifikuje rizika, která nezáměrně vytváří právní předpisy, se zaměřením na zranitelnost trhu a možná rizika vyplývající z konkrétních variant.
  • Rozšířené posouzení rizik zločinnosti pak představuje analytické posouzení vycházející ze sady indikátorů, s jejichž pomocí se posuzuje pravděpodobný dopad možných variant politiky na zločinnost, zločince, oběti i společenské náklady.

 

O středisku Transcrime:

Transcrime (www.transcrime.it) je společné výzkumné středisko milánské univerzity Università Cattolica del Sacro Cuore a trentské univerzity Università degli Study di Trento, které se zabývá problematikou nadnárodní zločinnosti. Středisko bylo založeno v roce 1994. Jeho ředitelem je Ernesto U. Savona, profesor kriminologie na milánské univerzitě Università Cattolica del Sacro Cuore. Středisko Transcrime analyzuje zločinnost a strategie prevence zločinnosti a boje proti ní a hledá inovativní řešení pro zvyšování efektivity a účinnosti politik, a to v zájmu prevence a boje proti zločinným aktivitám na místní, národní i mezinárodní úrovni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…